Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj

Dobro počutje | maj '16

Svetovni dan zdravja, praznujemo ga 7. aprila, je bil letos posvečen obvladovanju sladkorne bolezni. Diabetes je kronična presnovna bolezen, za katero je značilno dolgotrajno povišanje krvnega sladkorja, kar vodi do hudih okvar ožilja in posledično do srčnega infarkta in možganske kapi, okvare ledvic, živčevja in oči. Število bolnikov po vsem sveti zelo hitro narašča. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije bo do leta 2030 sladkorna bolezen 7. glavni vzrok umrljivosti na svetu.

V Sloveniji se je od leta 2010 do 2014 število bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni prejemajo zdravila, povečalo za 12,5 odstotka, diabetes naj bi imelo okrog 200.000 ljudi, od tega jih vsaj 80.000 še nima diagnoze. Hitreje narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je povezano zlasti s staranjem prebivalstva in nezdravim življenjskim slogom.

Za čim bolj zdravo življenje s sladkorno boleznijo je zelo pomembno zgodnje prepoznavanje bolezni in takojšnje zdravljenje. Zapleti se namreč lahko razvijajo že zgodaj, med najznačilnejšimi so kronični zaplet na malih žilah v ledvicah, kronična okvara žilic na očesnem ozadju, kronična okvara živcev, srčno-žilna obolenja in diabetična noga. Bolezenski znaki pa so lahko na prvi pogled zelo neznačilni. Zato zdravniki svetujejo preventivni pregled pri splošnem zdravniku oz. v referenčni ambulanti še zlasti osebam z večjim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni (kadar je sladkorna bolezen v družini, zvišan krvni tlak, povečane vrednosti krvnih maščob, debelost).

Bolezen lahko zato preprečimo ali odložimo na čim poznejše življenjsko obdobje z vzdrževanjem normalne telesne teže, redno telesno dejavnostjo in zdravo prehrano. Podporo pri tem pa lahko bolniki dobijo v okviru programa svetovanje za zdravje (delavnice CINDI, podrobnosti dobite na spletni strani: www.cindi-slovenija.net), ki deluje v večini zdravstvenih domov v okviru zdravstvenovzgojnih centrov. Te postoma nadgrajujejo v centre za krepitev zdravja, v katerih bodo namenjali še več pozornosti ogroženim osebam za sladkorno boleznijo in tistim, ki si že zboleli. Ker je bolezen kronična in močno vpliva na kakovost bolnikovega življenja, so mu v oporo in spodbudo za spreminjanje nezdravih navad poleg svojcev tudi zdravstveno osebje ter seveda društva diabetikov. Deluje kar 40 društev po različnih krajih, več o delovanju in programih pa preberite na spletni strani Zveze društev diabetikov Slovenije: www.diabetes-zveza.si/.

Prečistite jetra, da bodo delovala s polno močjo

Nepravilna prehrana, alkohol, tobak in zdravila močno izčrpavajo delovanje jeter in povzročajo bolezni. Utrujenost, povišan krvni tlak, trebušna zamaščenost so lahko znaki, da jetra pešajo. Pozitiven učinek izvlečkov pegastega badlja na delovanje jeter je že zelo dolgo znan. Vendar vsi izvlečki pegastega badlja niso enako učinkoviti. SiliFit vsebuje najučinkovitejši izvleček silibin, povezan s fosfolipidi, ki tudi izboljšujejo funkcijo jeter. Samo tak pripravek ima petkrat boljši izkoristek v telesu v primerjavi z običajnimi izvlečki pegastega badlja. Zadostuje le ena kapsula na dan za normalno delovanje jeter.

Na voljo v lekarnah in na www.naturamedica.si, informacije: 03 56 30 022, 040 214 620.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media