S spomini do boljšega spomina 

Dobro počutje | jun. '16

Ker je del procesa pomnjenja poleg shranjevanja tudi priklic dogodkov, zgodb, pridobljenih znanj iz preteklosti ali celo spominov iz zgodnje mladosti, je skrajni čas, da zgodbo življenja strnemo z lastnoročnim zapisom. Ta nam bo pomagal urediti spomine, nas morda celo razvedril, združil z nekdanjimi znanci in prijatelji ali pa nas spodbudil k raziskovanju preteklosti, saj marsikatera zgradba iz naše mladosti ne stoji več, ulice so preimenovane ...

Zgodbe naj bodo pisane lastnoročno, s pisalom na papir, vsako poglavje naj se začne na novem listu, tako bomo lažje dopolnjevali posamezne vsebine ali dodajali nove liste. Priporočam večji format.

Vas zanima, česa se spomnite ali česa se ne? Knjiga, ki jo boste napisali, se lahko imenuje tudi TO SEM JAZ ali kot vam dopušča domišljija, prosim pa vas, da ste odkriti, da pišete resnične zgodbe in dejstva. Ne gre za roman, pač pa za predstavitev življenja, ki vam bo prijetna dejavnost, vašim bližnjim, če jim boste želeli knjigo podariti, pa dragoceno darilo, da vas spoznajo, kot vas do zdaj še niso. Alzheimerjeve organizacije pisanje takšnih zgodb priporočajo tudi zato, da se lahko bolje in lažje spozna posameznikovo življenje, potrebe in želje, ki so dragocene takrat, ko jih človek zaradi različnih bolezenskih razlogov ne more več posredovati sam. Tako lahko združimo prijetno s koristnim. Knjigo lahko pišete sami po naših navodilih ali pa jo piše vaš sorodnik, prijatelj, ki vam po naši predlogi zastavlja vprašanja in zapisuje odgovore.

Priporočam, da v knjigo vključite tudi kakšno fotografijo, morda povabite sorodnika, ki bo sodeloval pri raziskovanju. Izogibajte se opisovanju stresnih in težkih zgodb. 

Spomin je dejavnost, ki vam bo vzela kar nekaj časa, zato se posameznim poglavjem temeljito posvetite, skrbno sledite navodilom in v nekaj mesecih boste naredili pregled po svojem dolgoročnem spominu, se zabavali, čudili, prebudili čustva, na koncu pa se razvedrili s pripovedovanjem svojih čudovitih zgodb.

Pa začnimo.

  1. Naslovnica: » TO SEM JAZ«

- izpišite ime, priimek, lahko dodate tudi fotografijo, dopišite, kako vam je najljubše, da vas drugi kličejo

  1. Predstavitev mojega življenja

- rojstni datum, kraj

- družina: mamino ime, poklic, očetovo ime, poklic

- vaše mesto v družini: prvi, drugi otrok ...

- imena bratov, sester, najstarejši naj bodo na začetku seznama

- stari starši, drugi člani družine ...

3. Otroštvo

- česa se najbolj spominjate, ko ste bili še predšolski otrok

- dogodivščine v šoli, kateri je bil vaš najljubši predmet

- česa se najraje spominjate

Zapišite spomine iz otroštva. Katere so bile vaše najljubše igrače? Kateri prijatelji so bili najboljši, kateri učitelji so vas učili v osnovni šoli?

 Jasmina Lambergar, trenerka spomina, vodja programa Možganski fitnes

NASLEDNJIČ: poglavja, v katerih boste strnili spomine na delo ...

Jasmina Lambergar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media