Letošnji trendi za balkone

Prosti čas | jun. '16

Ob začetku sezone se sprašujemo, kaj kombinirati in kako posaditi, da bodo zasaditve primerne za lego, kos spremenljivim vremenskim razmeram, a še vedno zanimive in modne, hkrati pa nam ne bodo jemale preveč časa in potrpežljivosti.

Vrtnarjenje na balkonu in balkonske zasaditve so vsako leto bolj naravne. V modi so tradicionalne rastline, kot so pelargonije, fuksije, begonije, okrasne koprive. Na Gorenjskem spodbujajo sajenje nageljnov, ki bodo modni v kombinaciji s čipkastim mlečkom, pokončno gavro, rožmarinom ali asparagusom. Zasaditve morajo biti enostavnejše za vzdrževanje in ravno prav bujne z dodatkom listnatih rastlin.

Drobni cvetovi in zelišča

Vse te tradicionalne lepotice bodo še lepše ob dodatku drobno cvetočih cvetlic, kot sta tradeskancija ali bakopa, ali listnatih rastlin, kot so zadnja leta priljubljeni sladki krompirji, pijavčnice, grenkuljice, raznobarvne in hvaležne deteljice in pisane trave. Zasaditev nam bo še ljubša, če bodo vmes uporabne rastline, kot so jagode, listnati česen, dišeči rožmarin, nežni timijan ali zlati origano.

Obvezna vsebina letošnjih zasaditev pa so tudi rastline, ki privlačijo čebele in metulje, kot so origano, bidens 'Beedance', detelje, bazilika, timijan in origano.

Barvna kombinacija je predvsem odvisna od ozadja, barve posod in seveda našega okusa. Trenutno najbolj modna barvna kombinacija je nežno rožnata in sinje modra. Seveda pa lahko kombiniramo različne odtenke prijateljsko toplih barv: od rumene, oranžne do svetlo rdeče. Tukaj bodo na sončni legi gotovo najboljše različne sorte begonij, pelargonij ali surfinij v kombinaciji s temnolistnimi rastlinami. Lahko bo naša zasaditev bolj izkušenjska pastelno zeleno-modra ali sveže zeleno-modra, ker bo poudarek na svetlo zelenih listnatih rastlinah in modro cvetočih zvončkih, lobeliji, feliciji, sivki, brahikomi.

 Napotki za sajenje

Izberimo prostornejša korita in posode, v katere na dno položimo volneni filc, nanj pa petkomponentno zemljo Plantella Balkonia, razporedimo rastline in nasujemo do vrha ter ob rastlinah rahlo potisnemo. Po sajenju zalijemo z vodo, ki smo ji dodali aminokislinski kompleks Bio Plantella Vita.

 Naslednje dognojevanje bo potrebno čez 4 tedne po sajenju. Takrat bomo odvisno od tega, ali je kombinacija cvetoča ali bolj zelena, uporabili odlično tekoče gnojilo z dodanimi vitamini in morskimi algami Plantella List ali Cvet za zdrav in vitalen videz in bistveno več cvetov. Da občutljive rastline zavarujemo pred škodljivci, ušmi, resarji, ščitkarji, med rastline že ob sajenju postavimo v posodo eno do dve rumeni lepljivi ploščici Bio Plantella v obliki metuljev.

Nagradno vprašanje: Katero gnojilo uporabimo za vitalen videz in bistveno več cvetov?

NAGRADA:

Pred izidom nove Vzajemnosti bomo izžrebali tri srečneže, ki bodo pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, in jih obdarili z rumenimi lepljivimi ploščicami Bio Plantella.

 Strokovnjaki Kluba Gaia


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media