Rehabilitacija z individualnim pristopom

Dobro počutje | jun. '16

Kronična obolenja so večinoma neozdravljiva, jih pa lahko obvladujemo z rehabilitacijo in primerno terapijo ter tako bistveno vplivamo na dvig kakovosti življenja pri posamezniku. Z individualnim pristopom in aktivnim sodelovanjem različnih strokovnjakov, uporabnika in svojcev lahko prispevamo k boljši in kakovostnejši starosti. Vsak posameznik pa se mora zavedati odgovornosti za svoje zdravje in aktivno prispevati k njegovemu ohranjanju.

Pri svojem delu opažamo, da so starostniki zapostavljena skupina, ko govorimo o dostopnosti rehabilitacijskih storitev po težji bolezni ali poškodbi. Rehabilitacija je starejšim težje dostopna zaradi negibnosti, inkontinence in nekaterih drugih stanj, ki so posledica kroničnih obolenj. Tudi programi v zdraviliščih so velikokrat prezahtevni za psihofizično stanje starostnika, ki potrebuje individualno celostno obravnavo. V domu starejših občanov v Radencih (DOSOR) si prizadevamo za kakovosten razvoj storitev za starejše in na ta način pomagamo svojcem, ki ne vedo, kam s posameznikom, ki po zaključenem bolnišničnem zdravljenju še ni okreval do te mere, da bi se lahko vrnil v domače okolje. Zgodnja rehabilitacija pa je ključnega pomena za čim boljšo in hitrejšo povrnitev posameznikove zmogljivosti.

Izvajamo rehabilitacijo po različnih poškodbah (zlom kolka, stegnenice, zapestja, hrbteničnih vretenc ipd.) in boleznih (možganska kap), da bi bolniki dosegli čim večjo stopnjo neodvisnosti in samostojnosti. Kadar so posledice bolezni hude in ne pričakujemo izboljšanja zdravstvenega stanja, je terapija usmerjena v vzdrževanje obstoječega stanja in preprečevanje poslabšanja. Posameznika, ki je utrpel trajne posledice bolezni, učimo, kako naj živi v okolju z določenimi omejitvami.

Na rehabilitacijo lahko prihaja posameznik ambulantno po izdelanem urniku ali stacionarno, kjer ima vključeno bivanje, storitve zdravstvene nege in oskrbe ter rehabilitacijo. Rehabilitacijsko skupino sestavljajo strokovnjaki različnih služb (fizioterapevt, delovni terapevt, socialni delavec, medicinska sestra, zdravnik), ki se vključujejo glede na potrebe posameznika. Osebe, ki so na rehabilitaciji, imajo tudi možnost obravnave pri fiziatru, specialistu fizikalne in rehabilitacijske medicine.

Osnovno vodilo pri rehabilitaciji starejših je individualni pristop, kjer upoštevamo posameznika z vsemi njegovimi značilnostmi in prilagajamo obravnave glede na njegovo zdravstveno stanje in zmogljivost. V terapevtskem procesu tako aktivno sodelujejo posameznik, terapevt in svojec. Po pregledu zdravstvene dokumentacije fizioterapevt oceni stanje uporabnika in sestavi terapevtski program. Čas trajanja rehabilitacije je zelo različen – od nekaj tednov pa do nekaj mesecev. Odvisen je od resnosti zdravstvenega stanja posameznika, njegove sposobnosti sodelovanja v procesu in zastavljenih ciljev v terapiji. Rehabilitacija je samoplačniška, cena velike obravnave, ki traja 60 minut, je 40 evrov, cena male obravnave, ki traja 30 minut, pa 20 evrov.

Rehabilitacija na domu

Ko je starostnik zaradi bolezni ali poškodbe nezmožen sodelovati v procesu rehabilitacije v instituciji, pride terapevt na uporabnikov dom in skupaj izvajata primerne tehnike in postopke. Na domu izvajamo tudi protibolečinsko terapijo za lajšanje akutne ali kronične bolečine, saj razpolagamo s prenosno opremo (ultrazvok, TENS, IFT, DD, elektrostimulacija, laser).

Ena izmed oblik vzdrževalne ali nadaljevalne terapije na domu po zaključeni rehabilitaciji je tudi telerehabilitacija. Ta poteka prek avdio- in videokomunikacije s terapevtom, prek spletne povezave. Takšna oblika terapije se je izkazala kot primernejša za ljudi, ki jim je tehnologija blizu in jim stik s terapevtom ni toliko pomemben.

Katja Peček Poredoš, dipl. fizioterapevt


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media