Ko zadonijo slovenske pesmi v narečju

Prosti čas | jun. '16

Ljubitelji narodno-zabavne glasbe in pristne slovenske besede se bodo 10. junija spet podali v Škofjo Loko. Na Loški grad namreč prihaja že 16. večer slovenskih viž v narečju, edini slovenski glasbeni festival, ki predstavlja tekmovanje narodno-zabavnih ansamblov z besedili v slovenskih narečjih. Mirno lahko zapišemo, da prireditev rešuje čast domačih festivalov, saj gre za prikaz barvitosti in raznolikosti bogastva slovenskih narečij, ki so jih pesniki in dobri pisci besedil znali odlično ubesediti v pesmi in viže.

V Škofji Loki se bo s povsem novimi skladbami letos predstavilo osem ansamblov, ki bodo zapeli v notranjskem, gorenjskem, dolenjskem, štajerskem, pohorskem in poljanskem narečju. V notranjskem narečju bomo slišali dve skladbi: LISJAKI z Barbaro in Neli bodo zapeli skladbo »Kdr bwš rat'la mama«, ansambel BRKINSKI TRIO pa »Malu pretiravaš«. Gorenjsko narečje bo zastopal ansambel GALOP s pesmijo »Flet'n se mam«, v dolenjskem narečju bo skladbo »Kdur pije« predstavil ansambel ŠMENT, MURNI se bodo v štajerskem narečju spraševali »Ja kua pa zaj«, po pohorsko pa bodo FRAJERKE prepevale »Tau, tau«. Dva ansambla prihajata tudi iz Poljanske doline; v poljanskem narečju nas bodo RAUBARJI ponesli »Čez polanske griče«, ansambel ODKLOP pa bo obujal »Pozablen vašk ževlejne«. Vse skladbe bodo na festivalski večer izšle tudi na zgoščenki.

V revijalnem delu, ki se bo prepletal s tekmovalnim, pa bodo tokrat nastopili ansambli, ki so lani in letos že slavili na pomembnejših slovenskih festivalih narodno-zabavne glasbe. OGNJENI MUZIKANTJE so bili absolutni zmagovalci festivala v Števerjanu, ansambel JUG je prejel nagrado za najboljši kvintet na Ptuju, ansambel ŽARGON je na Vurberku lani osvojil zlatega zmaja, nagrado občinstva in plaketo Lojzeta Slaka, medtem ko je ansambel SEKSTAKORD slavil na letošnjem festivalu Slovenska polka in valček, kjer so si aprila po mnenju strokovne žirije priigrali nagrado za najboljšo skladbo festivala v celoti.

Festival tudi zunaj domovine

Na 16. večeru slovenskih viž v narečju bodo podelili tudi več nagrad: za besedilo, melodijo, nagrado Škofje Loke za najboljši celostni nastop, Vodovnikovo nagrado za življenjsko delo ter nagrado občinstva, ki nagrajenemu ansamblu poleg denarne nagrade prinaša tudi prehodni pokal Vandrovec, delo domačega kiparja Petra Jovanoviča. Vsi nastopajoči prejmejo dražgoški kruhek, medeno srce, ki ga izdeluje mojstrica domače in umetnostne obrti Cirila Šmid iz Železnikov. Leseni kipec Vandrovec in medeno srce sta postala simbola škofjeloškega večera slovenskih narečnih viž.

Odziv slovenskih zamejskih glasbenikov in tudi zamejskih Slovencev, ki prihajajo na festival, je botroval odločitvi, da Večer slovenskih viž v narečju občasno gostuje tudi zunaj meja matične domovine. Pred dvema letoma je gostoval v občini Zgonik v tržaškem zaledju, pred štirimi leti pa na avstrijskem Koroškem ob Vrbskem jezeru. Vedno pa je dal številne dobre skladbe, ki se še danes pogosto vrtijo tako na radijskih postajah kot po domovih.

Večer slovenskih viž v narečju organizira Radio Sora ob pomoči agencije Geržina Videoton. Začel se bo v petek, 10. junija, ob 19.30 v idiličnem okolju Loškega gradu, če bo deževalo, pa bo prestavljen v športno dvorano Trata. Obeta se lep glasbeni večer, v katerem bodo obiskovalci uživali v dobri glasbi in se zabavali ob poslušanju narečij, ki se v Sloveniji zadnje čase vse bolj izgubljajo. Ker Večer slovenskih viž v narečju skrbi za ohranjanje narečij kot slovenske kulturne dediščine, ga je letos pod svoje okrilje vzelo tudi ministrstvo za kulturo, medtem ko ga občina Škofja Loka podpira že od njegovih začetkov.

Več informacij lahko dobite na spletu / https://www.youtube.com/watch?v=AyPbC8cn-Uc/ ali na Radiu Sora, tel. št.: 04 506 50 50.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media