Starejši turisti, dobrodošli

jun. '16

V prejšnji Vzajemnosti smo v prispevku o dostopnem turizmu omenili pobudo upokojenca iz okolice Celja o izmenjavi počitniških nastanitev starejših. Ponudil je možnost bivanja v svoji podeželski hiši v zameno za nekaj dni bivanja v Ljubljani ali drugem kraju. Pobuda je dobila kar nekaj pozitivnih odzivov in gospod se je že povezal z upokojenko iz Ljubljane, ki je ponudila v izmenjavo svoje stanovanje. Pri Zvezi društev upokojencev Slovenije zato že razmišljamo, kako bi organizirali »borzo« za izmenjavo stikov med starejšimi interesenti za tovrstno zamenjavo.

Pobud, kako na počitnice tudi z nizko pokojnino, je še več. Projekt LINKED AGE omogoča starejšim v domski oskrbi, da se za nekaj časa preselijo in gredo »na počitnice« v dom v drugem okolju ali tujino. Zasledili smo, da se je nekaj starejših res odločilo za to možnost, na primer iz doma v notranjosti Slovenije v dom v Kranjski Gori. A glede na to, da se pri nas starejši selijo v domove predvsem zaradi zdravstvenih razlogov, nismo prepričani, da je med njimi veliko kandidatov za tovrstno pustolovščino, še posebej za tujino. Cene bivanja in oskrbe so tam praviloma višje, na njihovi spletni strani prevladujejo ponudbe za 50 do 80 in več evrov na dan v hotelih (rezidencah) za starejše v turističnih krajih po vsem svetu, ki imajo tudi možnost zdravstvene nege, dietne prehrane itd. A vendarle ocenjujemo, da je to za slovenske pogoje in višino pokojnin precej nedostopna in nerealna ponudba.

Svojo »počitniško« ponudbo (možnost začasnih nastanitev) objavljajo tudi slovenski domovi za starejše. Gre predvsem za novejše zasebne domove: Gornja Radgona, Radenci, Kranjska Gora, Maribor, Portorož. Cene so od 34 do 80 evrov na dan, večinoma so vključeni polni penzion, oskrba in različne dejavnosti. To je možnost za začasno nastanitev starejših, ki živijo doma, medtem ko so njihovi družinski člani na počitnicah.

Tudi nekateri drugi domovi za starejše po Sloveniji so fleksibilni, in če imajo proste sobe, jih za nekaj dni za prenočevanje oddajo starejšim »turistom« po ugodnih cenah. Vredno poskusiti!

Od zamisli do počitnic

V okviru mednarodnega projekta DiscOver 55, kjer Slovenijo zastopa ZDUS skupaj s hotelom Delfin in Turističnim združenjem Izola, smo se sredi aprila v Bruslju udeležili uvodnega srečanja odobrenih projektov s področja seniorskega turizma. Njihov namen je z raznovrstno zunajsezonsko ponudbo pomagati pri zapolnitvi kapacitet in podaljšanju sezone v turističnih krajih, po drugi strani pa omogočiti letovanja in izlete čim več starejšim.

Bili smo prijetno presenečeni ob ugotovitvi, da je pri osmih odobrenih projektih kar nekaj partnerjev iz Slovenije, med njimi sta celo dve lokalni društvi upokojencev. V okviru projekta EDEN – Razvoj mreže turističnih produktov za seniorje, v katerem je vodilni slovenski partner Razvojni center Srce Slovenije, bodo raziskovali možnosti razvoja turistične ponudbe za starejše na solčavskem in idrijskem območju ter ob Kolpi. Pri tem pa se bodo še posebej osredotočili na starejše ženske, ki potujejo in letujejo same, ter na starejše pare.

Pri projektu LAKEtiv (»lake« kot jezero v angleščini in »aktivno«) sodelujejo »jezerske« destinacije. Slovenski partner je občina Bled, sodeluje pa tudi blejsko društvo upokojencev, ki bo pomagalo pri razvoju turistične ponudbe za starejše. Kdo drug kot starejši bo bolje vedel, kaj potrebujejo in želijo njihovi vrstniki?

Alenka Ogrin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media