Demokratični samomor demokracije

jun. '16

ZA SLOVENSKE ZMAGE

Državljani Slovenije smo se na referendumu odločili za vstop v Evropsko unijo, ker smo verjeli, da si bomo tako povečali možnosti za vsestranski razvoj in krepitev demokracije. Res je, da smo s tem korakom vstopili v družino najbolj razvitega dela naše celine in smo dobili možnost večje gospodarske in politične vključenosti v to skupnost enakopravnih narodov in držav. Prvotno navdušenje pa je z leti splahnelo, še posebej ko smo ugotovili, da so v tej zvezi nekatere države enakopravnejše od drugih. Zlasti najmočnejše članice so dejansko sprejemale odločitve, ki so manjše in gospodarsko šibkejše države porivale na evropsko obrobje. Vsaj deloma smo za tak razvoj krivi tudi sami oziroma naši voditelji, ki so pogosto kot kakšni nevedni šolarčki hodili v Bruselj po navodila, kako ravnati, da bi dosegli želene cilje. Spreminjali smo celo ustavne določbe, ker so evropski predstavniki zahtevali »harmonizacijo« našega pravnega reda z evropskim. Pri tem je zanimivo, da česa podobnega niso terjali na primer od Francije, Nemčije, Združenega kraljestva …

V zadnjem času je evropsko javnost pretreslo razkritje o tajnih pogajanjih med Evropsko unijo in ZDA o čezatlantskem trgovinskem sporazumu. Ta pogajanja potekajo v najstrožji tajnosti, politiki pa nas skušajo potolažiti, da je vse skupaj usmerjeno v dogovor, ki bo omogočal predvsem višjo gospodarsko rast in manj birokratskih ovir pri medsebojnem trgovanju. Razkriti dokumenti temu ne pritrjujejo, predvsem pa bi se s tem sporazumom korenito spremenila zaščita potrošnikov, zlasti pri zagotavljanju zdravih prehrambnih izdelkov. Sporazum namreč predvideva poenotenje standardov, kar pomeni, da bi lahko Američani v Evropsko unijo izvažali svoje gensko spremenjene živilske izdelke, ki po kakovosti močno zaostajajo za evropskimi. Naj to nesorazmerje ponazorimo s prirejo piščančjega mesa, ki ga v Ameriki pred prodajo potopijo v klorovo raztopino, da vsaj nekoliko ublažijo posledice njihovega načina reje. No, res pa je, da so ameriški piščanci cenovno konkurenčni v primerjavi z evropskimi.

Kaj je v ozadju tega sporazuma, ki si ga tako želi odhajajoči ameriški predsednik Obama? Predvsem gre za interese velikega kapitala oziroma korporacij, ki v tem sporazumu vidijo možnost povečati svoje dobičke. Pri tem jim je skrb za zdravje ljudi deveta skrb, bolj jim je do tega, kako se izogniti plačilu davkov. Takšna je pač neizprosna logika lastnikov kapitala, ki si skušajo podrediti celo nacionalne parlamente. Ti naj bi sprejeli zakone, s katerimi bi bila zaščitena njihova«svobodna podjetniška pobuda«, kar bi lahko pomenilo, da nacionalni parlamenti ne bi smeli sprejeti zakonov, ki bi mednarodnim korporacijam nalagali omejitve pri izkoriščanju naravnih virov. V svoji požrešnosti gredo celo tako daleč, da bi morebitne spore reševalo nekakšno mednarodno sodišče, ki bi varovalo podjetniške interese mednarodnih korporacij.

V imenu članic Evropske unije se z ZDA »pogaja« Evropska komisija, ki jo je pooblastil Evropski parlament. Toda to je samo navidezno demokratični mandat. Vsebino sporazuma določajo velike korporacije, tudi evropske, in interes kapitala. Politični voditelji posameznih držav so – če sploh vedo, za kaj v resnici gre – samo opazovalci te zakulisne igre. Morda imajo poleg Angele Merkel nekaj besede le še Cameron, Hollande in Renzi.

V parlamentarni demokraciji naj bi bilo ljudstvo suvereno, ki na volitvah pooblasti vlado in parlament, naj vodita državo, oblast pa je razdeljena na zakonodajno, izvršno in sodno. Tako naj bi bilo. Kaj pa takrat, ko se do vladanja dejansko prerine kapital? Je taka družba sploh še demokratična, država, ki ji je poglaviten cilj blaginja državljanov? Če bo sprejet in v nacionalnih parlamentih potrjen čezatlantski trgovinski sporazum, se bomo še bolj oddaljili od tega cilja in demokracije.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media