Privoščimo nogam več udobja

Dobro počutje | jun. '16

Da z našimi venami nekaj ni prav, nas najprej opozori otekanje gležnjev in pojavljanje drobnih in razširjenih modrikastih žilic po stegnih. Če te znake zanemarimo, se stopnjujejo, noge vse bolj zatekajo, postajajo težke, utrujene, nemirne, ponoči imamo pogosto krče v mečih, koža na nogah nas srbi. Takrat je skrajni čas, da se odpravimo k zdravniku, saj so to značilni znaki za kronično vensko popuščanje.

Krčne žile ali varice naj bi imela vsaj tretjina odraslih žensk in petina moških. Ženske imajo težave pogosteje zaradi nosečnosti in hormonskih sprememb, sicer pa na spremembe v venah vplivata tudi nezdrav način življenja (premalo gibanja, preveč kalorična hrana) in dednost.

Krčne žile se pojavijo zaradi nepravilnega delovanja venskih zaklopk, ki skrbijo, da kri pravilno odteka proti srcu in pljučem. Če zaklopke ne zmorejo učinkovito preprečevati obratnega toka v venah, kri zastaja, pritiska ob žilne stene in jih potiska navzven. Ne le da žile zelo izstopajo na koži, povzročajo tudi bolečine, sčasoma, če ne bi ukrepali, pa lahko nastanejo celo rane ali razjede.

Prva pomoč je kompresija, to je povijanje z elastičnimi povoji ali nošenje medicinskih kompresijskih nogavic, ki preprečujejo širjenje ven. Način povijanja in stopnjo kompresije nam predpiše zdravnik. Ta lahko predlaga tudi druge metode zdravljenja – od vbrizgavanja sredstev, ki povzročajo, da se žila zamaši in odmre, do laserskih in operativnih posegov in zdravil, ki krepijo žilne stene.

Vsekakor je najbolje, da ukrepamo že ob pojavu prvih tankih rdeče-modrih žilic, saj napredovala bolezen močno zmanjšuje kakovost življenja, zdravljenje je dosmrtno pa tudi drago. Vse pripomočke, tj. elastične povoje, kompresijske nogavice, posebne obloge ter tudi zdravila, moramo namreč plačati sami.

 Privoščimo jim več udobja

Tudi če nimamo bolečin ali vidnih sprememb na žilah, je prav, da nogam posvečamo več pozornosti, da do težav sploh ne bi prišlo. Vensko popuščanje je namreč kronična bolezen, in če se pojavi, lahko le lajšamo znake ter upočasnimo napredovanje bolezni. Zato je priporočljivo upoštevati preventivne ukrepe.

- Izogibajmo se položajem, ki preprečujejo dober krvni obtok v nogah, zlasti sedenju s prekrižanimi nogami ter dolgotrajnemu stanju ali sedenju (v avtomobilu ali avtobusu med potovanjem, na prireditvah …). Med sedenjem premikajmo vsaj stopala (krožimo z gležnji, migamo s prsti …), še bolje je, če lahko stopala položimo nekoliko višje. Če je le mogoče, pa med dolgotrajnim sedenjem večkrat vstanemo, napravimo nekaj korakov, se izmenično postavljamo na prste in pete in pretegnemo celo telo.

- Kot nogam škodujejo previsoke pete, jim ne ustreza niti čisto nizka obutev (balerinke, poletni natikači). Tako obutev nosimo le občasno in krajši čas. Za vsakdanje opravke pa so najprimernejši čevlji z dva- do petcentimetrsko peto.

- Zdrave ohranjamo z gibanjem. Strokovnjaki priporočajo vsaj pol ure hoje na dan, še posebej je dobro, da hodimo po stopnicah, če le zmoremo. Koristili nam bodo plavanje, kolesarjenje, razgibavanje stopal, raztezanje mečnih mišic, »vožnja kolesa«, tudi ko sedimo na stolu …

- Krvni obtok bomo razgibali s prhanjem nog s hladno vodo, tisti, ki nimajo izrazitih krčnih žil, si lahko pomagajo tudi s knajpanjem (noge oblivamo izmenično z vročo in mrzlo vodo, vedno zaključimo z mrzlo vodo).

- Koristne so tudi masaže s kremami ali geli, ki spodbujajo delovanje krvnega obtoka in pospešijo vpijanje tekočine. Izberite take, ki vsebujejo izvlečke divjega kostanja, arnike, vinske rutice, medene detelje, ginka …

- Seveda na zdravje nog in ožilja vpliva prevelika telesna teža, zato uživajmo manj kalorične jedi z malo sladkorja in soli, a z veliko vlakninami, ki skrbijo za dobro prebavo. Zaprtje namreč povišuje pritisk v venah.

- Obolelim venam še zlasti ne prija izpostavljanje vročini, ki še poveča občutek težkih nog, otekanje, mravljinčenje in krče. Zato se izogibajmo sončenju, obiskom savne ali vročim kopelim.

Okvir: Mrzla stopala

Medtem ko imamo zaradi krčnih žil občutek toplote na koži, ima veliko ljudi nenehno mrzla stopala. Tudi zanje so najpogosteje krive motnje v prekrvavitvi, ki nastanejo zaradi arteriosklerotičnih sprememb v stenah ožilja nog. Drugi vzroki so še: nizek krvni tlak, anemije, hormonske motnje (zlasti zmanjšano delovanje ščitnice), stres, leno črevesje … Stopala ogrejemo tako, da pospešimo krvni obtok, na primer z masažo podplatov (uporabimo olja rožmarina, sivke, evkaliptusa ali kafre, ki spodbujajo prekrvavitev). Tudi tu pride prav knajpanje ali pa podobna metoda mokrih in hladnih nogavic (bombažne nogavice namočimo v mrzlo vodo, čeznje obujemo suhe volnene nogavice in noge zavijemo v brisačo).

Anita Žmahar  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media