Z ljubljenčkom na počitnice 

Prosti čas | jun. '16

Če razmišljate o tem, da bi psa vzeli s seboj na počitnice v tujino, prej preverite (pri svojem veterinarju ali na spletni strani veterinarske uprave), ali imate za žival vse potrebne dokumente, cepljenja in ustrezna potrdila. Kadar se odpravimo s psom na morje ali na jug, je dobro pravočasno poskrbeti tudi za preprečevanje nekaterih bolezni (babesioza, leishmanioza, dirofilarioza), ki se prenašajo s klopi, komarji ali peščenimi muhami.

 Včasih, sploh v poletni vročini, je bolje žival pustiti doma kot jemati s seboj. Težave nastopijo, če nimamo nikogar, ki žival pozna in jo je pripravljen v tem času čuvati. V tem primeru je edina možnost pustiti psa ali muco v pasjem hotelu. Izberite ga pravočasno (vsaj nekaj tednov ali celo mesecev prej, kajti v času počitnic bo že vse polno), pozanimajte se pri prijateljih, kje so imeli dobre izkušnje, hotel si prej oglejte.

Če žival vzamemo s sabo in potujemo z avtom, moramo predvsem poskrbeti za varnost. Mačko zapremo v ustrezno kletko, da se med vožnjo ne sprehaja. Pse praviloma vozimo zadaj, mreža naj deli prostor v avtomobilu. Majhne pse lahko vozimo tudi na sedežu, najbolje pripete z oprsnico na varnostni pas. Če namreč pes ni privezan, bo v primeru trka najverjetneje odletel v šipo ali skoznjo. Vsakih nekaj ur se moramo ustaviti in živali ponuditi vodo.

Če žival na počitnicah zboli ali se poškoduje in ne veste, kako ukrepati, svetujemo, da po telefonu pokličete svojega veterinarja, ki vam bo lahko svetoval. Zelo koristno se je že vnaprej pozanimati, kje je najbližja veterinarska ambulanta in kdaj je odprta.

Senca in voda 

Poleti je za naše pasje in mačje prijatelje največja težava vročina, še posebej hudo pa je, kadar je poleg vročine še soparno. Zato pse poleti sprehajamo samo zgodaj zjutraj in zvečer, izogibamo se večjim naporom, čez dan naj počivajo v senci, na razpolago morajo imeti dovolj vode. Tudi hranimo jih manj, vsekakor pa ne med opoldansko ali popoldansko vročino. Psi namreč ne morejo uravnavati telesne temperature z znojenjem, saj imajo znojne žleze le na smrčku in blazinicah, ohladijo se lahko samo z dihanjem. Tako se lahko hitro pregrejejo in doživijo tako imenovani toplotni udar. To je smrtno nevarna situacija, v kateri morate čim hitreje poiskati veterinarjevo pomoč. Največkrat nastopi kot posledica pregrevanja v zaprtem avtomobilu, lahko tudi zaradi preveč gibanja v vročem in soparnem vremenu. Ne pozabite, kako zelo se segreje asfalt v mestu, za majhnega psa je lahko preveč že dolg sprehod v opoldanski vročini. Najbolj ogroženi so psi kratkogobčnih pasem, debele in starejše živali ter srčni bolniki.

Pes pri toplotnem udaru najprej sope, pospešeno diha, ker pa se zaradi visokih temperatur tako ne more ohladiti, zelo hitro nastopijo okvare vseh organskih sistemov, šok, ledvična odpoved, koma in smrt. Že 20 minut v zaprtem avtomobilu je dovolj za toplotni udar, psa, ki bi bil v avtu zaprt več kot eno uro, pa najverjetneje ne bi mogli več rešiti. 

Če v avtu nimamo klimatske naprave, pazimo, da se z živalmi ne vozimo po vročini, če jo imamo, pa je pomembno tudi, da pes ali mačka nista ves čas neposredno izpostavljena hladnemu zraku.

In nikoli, ampak res NIKOLI, živali niti malo, niti za pet minut, ne puščajmo v stoječem avtomobilu (tudi če stoji v senci), saj temperature v zaprtem avtomobilu zelo hitro narastejo, in ko se bomo vrnili, bo morda že prepozno.

mag. Katarina Lukman, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media