Polži, nedolžna ali huda nadloga?

Prosti čas | jun. '16

Našemu pridelku na vrtu venomer preti nevarnost. Od največjih škodljivcev, kot so bramor, strune, uši, do polžev, ki lahko na hitro izničijo ves vloženi trud, saj pojedo vse, kar jim pride pred oči. Če se ne bomo borili proti njim, je pridelek že vnaprej izgubljen.

Polži predstavljajo pomembne gospodarske škodljivce na vrtu, polju, sadovnjakih itd., še posebno v razmerah, ki so zanje zelo ugodne. To pa so mile zime in daljša deževna obdobja. Prav je, da takoj začnemo ukrepati.

Največ škode naredijo polži brez hišic iz družine slinarjev (lat. Limacidae) in lazarjev (lat. Arinoidae). Uvrščamo jih med vsejede živali, so tudi mrhovinarji, saj se hranijo z mrtvimi živalmi pa tudi svojimi mrtvimi vrstniki. Dejavni so v glavnem ponoči in v oblačnem deževnem vremenu. Hranijo se z odmrlimi rastlinskimi ostanki in sadikami, nato preidejo na mlade rastlinice, liste, mlade poganjke na steblih dreves, razna semena ipd. Torej v nevarnosti so vse vrtnine, poljščine, sadno drevje, grmovnice, trava, zelišča, okrasne rastline pa tudi razna semena na vrtovih in njivah. Tudi če jih ne vidimo, zaznamo njihovo prisotnost v obliki večjih ali manjših luknjic na rastlinah, najedenih listih, pregriznjenih steblih sadik, objedenih plodovih pa tudi po golih njivah in gredah, kjer so polži pojedli seme ali pa celo že nakaljeno seme in mlade rastlinice. Nekatere sadike preprosto izginejo. Mi pa po navadi dolžimo za to slabo kakovost semen.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media