Zgodovina, zapisana v kamnu

Zgodbe | jul. '16

Marko Lesar, eden izmed strokovnjakov za proučevanje kamniške preteklosti, pred reliefom angela grbonosca

Medobčinski muzej Kamnik je pred kratkim obnovil svojo kamnito kulturno dediščino. V lapidariju gradu Zaprice je predstavljena skoraj dvatisočletna preteklost mesta in okolice.

Za zgodovino tega območja so med drugim pomembne z dletom obdelane kamnine v vhodnem traktu muzeja. Rimski nagrobnik družine Dindijev je bil nekoč del temeljev gradu Zaprice. Najden je bil med obnovitvenimi deli leta 1830 in kasneje vzidan v vogal Hostnikovega hleva na bližnji Šutni. Ko so hlev leta 1968 podrli, je bil prepeljan v muzej. Šlo naj bi le za del nagrobnika, ki je oblikovan iz sivega ihanskega apnenca. V kamen je upodobljen kantaros z vinsko trto, grozdjem in delfinoma. Domnevno naj bi bil rod Dindijev v Kamniku eden izmed začetnikov dolgoletne kovinskopredelovalne obrtne dejavnosti.

Precej razstavljenih kamnov so našli pri Trojanah. Del posvetilnega napisa cesarjema Marku Avreliju in Luciju Veru je bil odkrit leta 1874. Leta 1950 je bil najden še drugi del istega posvetilnega napisa, ki ga hranijo v lapidariju celjskega pokrajinskega muzeja. Iz napisa je razvidno, da sta Mark Avrelij in Lucij Ver omogočila obnovitev neke pomembne požgane stavbe, morda carinskega poslopja ali stražarnice.

Odlomek posvetilnega ali počastitvenega napisa je bil vzidan v zid rimske sušilnice za keramiko na Trojanah. Tu je bil najden tudi odlomek nekega večjega kipa. Nagrobna stela za Hilara je bila vzidana v vogal hiše v Zideh pri Trojanah. Skozi čas je bilo to spominsko obeležje precej poškodovano. Iz belega pohorskega drobnozrnatega marmorja je izdelan grifon. Relief je odlično kiparsko delo iz druge polovice 2. stoletja. V Kamniku je razstavljen tudi lev, del monumentalne nagrobne arhitekture, ki je bil nekoč vzidan v hiši v Zideh pri Trojanah.

V hiše vzidane umetnine

Mejnik kamniškega mestnega ozemlja

V lapidariju razstavljeno kamnito dediščino mi je predstavil Marko Lesar, kustos in muzejski svetovalec Medobčinskega muzeja Kamnik. Za rimski sarkofag je poudaril, da je bil prav tako najden na Trojanah. Izdelan je preprosto in je delno poškodovan. Kamnita žara pa je bila najdena v Mengšu. Tam je bilo pomembno rimsko naselje od 1. do 7. stoletja. Nekropole so bile razvrščene ob cestah, ki so vodile iz naselja v različne smeri.

Domnevajo, da mesto Kamnik v temeljih hiš in zidovih skriva še marsikateri spomenik iz rimskega obdobja. O prisotnosti Rimljanov na kamniškem območju je pisal Janez Majcenovič v knjigi Kamnik iz leta 1991: »O življenju v rimski dobi nam pričajo redki ohranjeni nagrobniki, ki so preživeli srednji vek. Tam v steni kapele sv. Kolomana v mekinjski cerkvi so vzidani od rabe in časa zlizani spomeniki, ki nas spominjajo na postaji mitniške službe rimske province Ilirije. Posebno zgodbo nam pripovedujejo trije v kamen vklesani simboli: cvet izpričuje ljubezen, cipresa večni spomin, delfin pa kaže pokojnim pot v večnost.«

Večji relief z angelom grbonoscem v lapidariju poglavitno predstavlja srednji vek. Angel drži v rokah dva ščita, dva mu slonita na tleh ob nogah. Na ščitih so upodobljeni grbi, zgodovinsko pomembni za mesto Kamnik. Predstavljeni so grbi Svetega rimskega cesarstva nemške narodnosti, habsburški grb, grb vojvodine Kranjske in stari grb mesta Kamnik. Gre za poklon mesta Kamnik vladarski hiši in je dokaz suverenosti mesta, ki je bilo pomembno za vojvodino Kranjsko. Na mestnem grbu je upodobljena sv. Marjeta kot zaščitnica mesta. A je svetnico ob koncu 19. stoletja zamenjala grofična Veronika, ki je pomemben lik iz tukajšnjih legend.

Zanimiv je relief sv. Florijana. Svetnik je oblečen v sodobno renesančno oblačilo in pokrit z modno baretko. Izdelan je bil leta 1508 za bogato trgovsko družino Stettner. Razstavljeno hišno znamenje je povezano z zgodovino tukajšnjega usnjarstva. Lepo je izdelana nagrobna plošča plemenitega Janeza Jakoba Wiederkehrja von Wiedersbacha iz leta 1702. Posebno pozornost pa si zasluži razstavljen mejnik kamniškega mestnega ozemlja ali pomirja. Je namreč eden redkih ohranjenih spomenikov pravnega značaja.

Informacije: Medobčinski muzej Kamnik, Muzejska pot 3, 1241 Kamnik, tel. št.: 01/83 17 647. Odprto: od torka do petka od 8. do 13. in od 16. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 13. in od 16. do 18. ure, ob nedeljah od 10. do 13. ure.

Besedilo in fotografiji: Franček Štefanec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media