Kultura

Prosti čas | jul. '16

Baletna predstava Konfucij

  1. Ljubljana Festival (do 13. 9.)

Tudi letošnje poletje ponuja pester izbor: od oper, baletov, koncertov do muzikalov in flamenka. Nekaj biserov: Kitajsko nacionalno operno in plesno gledališče bo gostovalo z baletom Konfucij koreografinje Dexin Kong, ki je 77. generacija potomstva velikega kitajskega filozofa, SNG Opera in balet Maribor prihaja z baletom Gusar. Za bolj sproščeno vzdušje bosta poskrbela večer flamenka Vidal in romsko obarvana plesna predstava Sisi iz Budimpešte, ki temelji na legendi o romantični ljubezni med avstro-ogrsko cesarico in grofom Andrassyjem, vrnil se bo Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga z baletno predstavo Up and Down. V Ljubljano prihajajo veliki svetovno priznani orkestri in dirigenti: Londonski simfonični orkester, Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, kitajski simfonični orkester Schenzhen, svežino bosta prinesla Mediteranski mladinski orkester pa gledališka predstava Pylade v izvedbi La Mame iz New Yorka. Ne bo manjkalo niti dobrih solistov, le v nebo se bo treba bolj ozirati kot včasih, ker je aprilsko sneženje poškodovalo streho poletnega gledališča v Križankah.

Razstava o čebelah in čebelarstvu na Slovenskem

»Ohranimo čebele!« je moto razstave, ki si jo lahko do 25. septembra ogledate na Ljubljanskem gradu. Opozarja na ogroženost čebel in s tem na obstoj človeka ter na našo odgovornost do te koristne živali. Spoznali bomo avtohtono slovensko vrsto čebel – kranjsko sivko, bogato slovensko čebelarsko dediščino, ki se zrcali v strokovni in leposlovni literaturi, čebelarstvo kot gospodarsko dejavnost in številne čebelje pridelke. Razstava je nastala v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, ministrstvom za kmetijstvo in Čebelarskim muzejem v Radovljici, kamor bodo izletnike vozili na ogled posebni avtobusi.

Marjan Kozina in Novo mesto

Ob 50. obletnici smrti skladatelja je Dolenjski muzej pripravil razstavo, na kateri poudarjajo skladateljeve novomeške korenine in njegovo glasbeno ustvarjanje. Kozina se je rodil 4. junija 1907 v Skabernetovi hiši v Novem mestu, kjer je vzidana spominska plošča, nasproti nje pa je doprsni kip, njegovo ime nosijo novomeška glasbena šola, dvorana v Slovenski filharmoniji in najvišje priznanje Društva slovenskih skladateljev – Kozinova nagrada. Bil je zaposlen v Mariboru, Beogradu in Ljubljani. Toda ves ta čas se je redno vračal v Novo mesto, še zlasti na Trško goro v družinsko zidanico, kjer je imel klavir, ki ga vidite na fotografiji. Njegov opus je izjemen, med simfonično glasbo izstopa Bela krajina, ki jo še danes pogosto izvajajo, ustvarjal pa je tudi vokalno, instrumentalno in zborovsko glasbo, partizanske pesmi, samospeve, filmsko glasbo (Na svoji zemlji, tri pesmi za film Kekec), bil je pisec in prevajalec teoretičnih glasbenih in poljudnoznanstvenih del ter član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Razstavo si lahko ogledate do konca septembra.

Film na prostem

Kinodvor julija pripravlja tradicionalne filmske večere na Ljubljanskem gradu, poimenovane Film pod zvezdami. Letni kino na Kongresnem trgu (23., 24., 25. 8) bo ponudil brezplačne projekcije treh filmskih klasik, premierno tudi restavrirano in digitalizirano kopijo Štigličevega filma Dolina miru (pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25. obletnici Republike Slovenije).

N. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media