Kitajsko zelje je lahko prebavljivo

Prosti čas | jul. '16

Kitajski kapus je pri nas že uveljavljena zelenjadnica, ki jo sicer bolj poznamo kot kitajsko zelje. Uživamo presnega v svežih solatah, zelenjavnih juhah in omakah.

V primerjavi z drugimi vrstami zelja je kitajsko zelje lahko prebavljivo. Primerno je tudi v dietni prehrani. Kitajski kapus ne napenja in je odličen za urejanje prebave. To je vrtnina kratkega dne, sejemo ga julija in prva dva tedna avgusta. Presajamo pa ga lahko julija in še do prvega tedna septembra. Sejemo ga lahko neposredno na stalno mesto, lahko pa vzgojimo sadike s koreninsko grudo.

Priprava gredice

Gredico za kitajski kapus pripravimo brez prekopavanja, dobro bo uspeval za krompirjem, korenčkom, grahom, nizkim stročjim fižolom. Sadimo ga na razdalji 30 x 30 cm. Ob neposredni setvi na stalno mesto v vsako jamico vržemo dve semenki in kasneje eno rastlinico odščipnemo. Presajamo samo sadike s koreninsko grudo, saj puljene sadike rade pobegnejo v cvet.

Rad ima dobro pognojeno humozno zemljo. Gredico dobro pognojimo s kompostom ali različnimi sodobnimi organskimi gnojili. Pridelek bo boljši, če ga občasno zalijemo z gabezovo prevrelko, ki vsebuje veliko kalija.

Dobri sosedje

Da bo manj škodljivcev, v bližino posadite kapucinke, koper, kamilico, žajbelj in poprovo meto. Ugaja mu tudi bližina blitve, stročnic (fižol, grah), špinače in zelene. Moramo pa paziti, da nam mladih rastlin ne uniči bolhač, zato ga sejemo pozneje. Bolhačem smrdi tudi paradižnik, zato samosevce paradižnika s komposta redno obrezujemo, jih namakamo v vodi 24 ur in škropimo po kitajskem kapusu. Uporabna je tudi zastirka iz paradižnikovih listov in kamilice ter koprca med vrstami.

Od setve pa do pobiranja pridelka nas loči slabih 70 dni. Kitajski kapus lahko ostane na gredi do konca novembra. Ko glave dozorijo, prenesejo samo še do –5 stopinj Celzija, takrat ga je priporočljivo pobrati in skladiščiti. Trde zvite glave porežemo v suhem vremenu, zavijemo v časopisni papir, tako ga lahko v kleti ohranimo zelo dolgo. S spravilom ne hitimo, saj prenese veliko mraza in je na vrtu lahko do decembra. V kleteh ga lahko hranimo do tri mesece, če so le dovolj hladne in niso presuhe.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media