Okužbe sečil so poleti pogostejše

Dobro počutje | jul. '16

Poleti smo še posebej dojemljivi za okužbe sečil, saj veste, ko moramo kar naprej na stranišče, med odvajanjem vode pa nas peče in srbi. Ločimo dve vrsti okužbe sečil, zgornja vpliva na ledvice in sečevod, spodnja pa na sečnico in mehur.

Okužbe lahko povzročijo virusi in glivice, najpogostejši krivec pa so bakterije, med njimi največkrat E. coli (Escherichia colli), ki sicer stalno in neškodljivo biva v črevesju. Lahko pa jo zanesemo v sečila, kjer lahko povzroča težave. Ob višjih temperaturah se bolj znojimo, zato pa manj uriniramo. Ker je urina manj, telo ne more sproti izplakovati bakterij, zato se v sečilih začnejo hitreje razmnoževati. Preznojeno telo tudi pogosteje umivamo, če pri tem uporabljamo mila z različnimi dodatki, lahko poškodujejo zaščitno plast kože okoli spolovil, kar še olajša pot bakterijam. Še več možnosti za okužbe je pri kopanju, še posebej če imamo navado, da uriniramo v vodo, ali če veliko časa preživimo v mokrih kopalkah. Mame so že vedele, zakaj so nas kot otroke tako silile k preoblačenju v suhe kopalke.

Z vnetji sečil imajo ženske že tako več preglavic kot moški, še posebej pa so sečila občutljiva po menopavzi, saj količina estrogena, ki sicer ščiti sluznico nožnice pred okužbami, z leti upada. Pogoste okužbe sečil imajo tudi sladkorni bolniki – kar pa je lahko znak, da krvni sladkor ni urejen in da imunski sistem slabše deluje.

Da je nekaj narobe s spodnjimi sečili, zaznamo, ko nas pogosteje tišči na vodo, med uriniranjem peče, urin je moten in neprijetnega vonja. Če se ob tem še slabo počutimo, čutimo topo bolečino v ledvenem predelu, imamo povišano telesno temperaturo, pa gre najverjetneje za vnetje ledvic in moramo takoj obiskati zdravnika. Še posebej ne smemo oklevati, če začutimo močne bolečine v ledvenem predelu (lahko gre za sečne kamne) ali če v urinu opazimo kri.

Domače zdravljenje

Če imamo občutljiva sečila, je priporočljivo piti čajne mešanice, ki vsebujejo regrat, koprive in divji oves ali pa liste vednozelenega gornika, zlato rozgo, njivsko preslico, korenino peteršilja in navadnega gladeža, saj spodbujajo izločanje seča ter povečajo izpiranje sečnih poti. Pri blažjih težavah zaradi vnetja sečil ali za preprečevanje okužbe marsikomu pomaga zdravilo rastlinskega izvora v obliki tablet, ki vsebuje navadno tavžentrožo, korenino luštreka ter liste navadnega rožmarina. Pomembno pa je, da ga začnemo jemati ob prvih znakih, da se vnetje ne razvije preveč, in se tako morda lahko izognemo antibiotiku. Tudi če se po nekaj dneh jemanja počutimo veliko bolje, moramo tablete jemati najmanj deset dni, saj se vnetje lahko ponovi.

Na splošno pa je priporočljivo piti veliko tekočine (vsako uro kozarec vode ali čaja, koristi tudi mešanica limonovega soka z vodo in cimetom). Uživati je treba čim manj prečiščenih maščob in sladkorjev, kave, alkohola ter sladkih gaziranih pijač. Skrbeti moramo za dobro higieno spolovil (za ženske je zelo pomembno brisanje od spredaj nazaj po opravljeni potrebi) brez uporabe dišečih mil ali penečih kopeli. Sečilom škodujejo pretesna oblačila in spodnjice iz umetnih materialov in odlašanje z uriniranjem – na stranišče moramo takoj, ko začutimo potrebo. Ženskam zdravniki svetujejo odvajanje urina po spolnem odnosu in priporočajo keglove vaje za krepitev mišic medeničnega dna, saj povečajo kroženje krvi, izboljšujejo limfni pretok ter preprečujejo oslabljeno delovanje mehurja.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media