Mamin šivalni stroj prvi v zbirki

Zgodbe | jul. '16

SPOZNAJMO NAŠO DEDIŠČINO

V tem prostoru je 66 šivalnih strojev znamke Singer. Vsak je drugačen.

 »Mama Valerija je bila kmečka šivilja. Kot majhen otrok sem rad gledal, kako šiva, potem sem se naučil tudi sam. Po njeni smrti sva z ženo Slavko premišljevala, kaj narediti z njeno hišo. Žena je predlagala, da zbirava šivalne stroje. Prvi v zbirki je tako mamin stroj madžarske znamke Csepel, letnik 1962,« razloži Marijan Babič odločitev, ki je padla pred 16 leti.

Uradno so muzej odprli leta 2003. »Prav se mi je zdelo, da zbirke nimam samo zase, ampak da jo predstavim širši javnosti. Zavedam se, da so bili nekoč šivalni stroji pravo bogastvo, ki si ga je marsikatera družina težko kupila. Pomembni so bili tako v osebnem življenju posameznika kot v gospodarstvu. Želim, da bi tudi današnji otroci znali ceniti njihovo vrednost, da bi se tudi naučili šivati. To je moje poslanstvo,« poudari.

Danes je v njegovi bogati zbirki 310 različnih šivalnih, čevljarskih in pletilnih strojev kar 75 proizvajalcev iz različnih držav Evrope in sveta. »Vsak je drugačen, vsi pa so restavrirani in konzervirani. Večina še vedno šiva,« opisuje zbirko, do katere ni bila preprosta pot. Danes 58-letnik je velik del svojega življenja preživel po bolnišnicah, kjer je spoznal ogromno ljudi: »Dokazal sem, da imamo ljudje z zdravstvenimi težavami, še posebej če te segajo v rano otroštvo, prav posebno moč, da ustvarimo nekaj dobrega za druge.« Ob tem pa doda: »Če ne bi imel take žene ...«

Najstarejša predmeta zbirke sta Grover&Baker, izdelan leta 1864, in Howe iz leta 1860.

K rasti zbirke so pomagala tudi različna priznanja, objave v medijih, diplomska naloga o zbirki na fakulteti za strojništvo, raziskovalna naloga v šoli v bližnjem Laporju in seveda dobri ljudje: »Nekaj strojev sva kupila, večino sva jih dobila v dar. Če ne bi imel okoli sebe ljudi, ki mi pomagajo, ne bi šlo.« Z njihovo pomočjo je lahko del svoje zbirke razstavil v različnih krajih, mala stalna zbirka pa je tudi na gradu v Slovenski Bistrici. Glavnina zbirke je razstavljena v petih prostorih Babičeve hiše v neposredni bližini ceste med Slovensko Bistrico in Poljčanami. 

»Med najštevilčnejšimi proizvajalci strojev v zbirki so Singer, Pfaff, Howe, Dürkopp, Gritzner, Neumann, Kayser, Wertheim, Rast Gasser, Adler …« našteva Marijan. Najstarejša razstavna predmeta zbirke sta Grover&Baker, izdelan leta 1864, in Howe iz leta 1860. Največ je seveda strojev znamke Singer. Kar 66 jih je, trije med njimi še iz časa življenja Issaca Meritta Singerja, a prav vsak je drugačen. Posebna soba je namenjena tudi zbirki strojev znamke Bagat, saj je bilo teh v naših krajih zaradi cenovne dostopnosti največ.

Z veliko ljubezni, vztrajnosti in trdega dela je nastala največja tovrstna zbirka v Sloveniji in tretja največja v Evropi. Tudi po mnenju Pokrajinskega in Tehniškega muzeja Slovenije je to v slovenskem prostoru resnično edinstven zasebni muzej, vreden ogleda. Priznanje so mu izrekli tudi konservatorji, Slovensko muzejsko društvo pa mu je podelilo častno Valvazorjevo priznanje za leto 2012.

Marjan Babič, Križni Vrh 60, 2318 Laporje

Tel. št.: 02 802 55 66 ali 041 901 026, e-pošta: zbirka.babic@gmail.com

Zbirka je po dogovoru na ogled vsak dan in vse leto.

Besedilo in fotografije: Milena B. Poklič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media