Medgeneracijsko sodelovanje

Druženje | jul. '16

Fotoaparat ni samo za odrasle

Veliki in mali mojstri fotografije

Člani samostojne fotografske skupine pri Andragoškem društvu Morje izolske univerze za tretje življenjsko obdobje so se odzvali pobudi cicibanov iz vrtca Mavrica za kratek tečaj fotografiranja. K sodelovanju je odrasle pritegnila vzgojiteljica Maja Kodarin, ki pri svojem delu pogosto uporablja fotoaparat. Ugotovila je, da otroke močno zanima, da pa starši večini ne dovolijo samostojno ravnati s fotoaparatom, »ker je ta drag in ker je samo za odrasle«.

Otroci so si izbrali vsak svojega mentorja ali mentorico, dobili so fotoaparat in po kratki razlagi o nekaterih delih in kaj pomenijo so že začeli pritiskati na sprožilec. Nekateri, kot Matej, so bili že po nekaj pritiskih na gumb prepričani, da so se naučili slikati. Martin se je hitro naveličal slikanja belega kužka, maskote fotoskupine, Tom pa je vestno usvojil prvo lekcijo, da si je treba iz previdnosti najprej privezati fotoaparat okrog vratu. Mia je na splošno veselje izumila nove izraze pri fotografiji. Ali ste vedeli, da je nasprotje besedi približati lahko »odbližati«? Zara je bila navdušena nad svojo »zelo lepo, prijazno in mlado« mentorico, Leon nad prav posebnim aparatom svojega začasnega dedka, Rok pa nad priložnostjo, da je lahko z aparatom slikal čisto sam. Helena meni, da če se prav pripraviš, je potem treba samo pritisniti na gumb, pa je! Maja pa je ugotovila, da moraš »fotoaparat držati z eno roko dol in z drugo gor, zato da je pri miru, ker če ne, pride grda slika. Paziti moraš tudi na sončne žarke. Naučila sem se, da se moraš za umetniško sliko ful potruditi!« S tem so se strinjali tudi vsi starejši fotografi, ki so presenečeni ugotovili, da so se ob otroškem pogledu skozi objektiv tudi sami marsikaj naučili. Otroške fotografije so bile na ogled na Ciciolimpijadi, cicibani pa so si ogledali tudi razstavo fotografske skupine v galeriji Plac.

Drugo pobudo za medgeneracijsko sodelovanje pa je prejela modelarska skupina pri izolski univerzi za tretje življenjsko obdobje. Cilj te skupine je ohranjati kulturno dediščino svojega mesta – Izole. In to na prav poseben, živ način: v svoji delavnici izdelujejo do podrobnosti natančne modele – posnetke morskih plovil, ki so bili v rabi v preteklosti oziroma so še danes, predvsem tistih, ki so za Izolo značilni. S svojimi modeli so že vrsto let prisotni na različnih razstavah, še bolj pa jih pritegnejo majske regate v zunanjem bazenu Hotela Delfin v Izoli. Kajti ti modeli niso le natančne pomanjšane kopije plovil, zmožni so tudi plovbe oziroma jadranja.

Sprva so smeli vnuki in njihovi prijatelji le zavistno gledati svoje dedke in babice, kako se brez njih »igrajo« s svojimi ladjicami. Potem so jih vključili v regato modelov jadrnic kot pobiralce: tako so lahko na drugem koncu bazena pričakali plovila in jih obrnili oziroma prinesli nazaj k lastnikom. In malim članom ekip so zrasla krila, z mentorji so se dogovorili ne le za stalno članstvo pri tekmovanjih, temveč tudi za novo zvrst regate – za tekmovanje v radijsko upravljanih plovilih, pri katerih bodo lahko cicibani tudi veliko samostojnejši in ustvarjalnejši.

Pletenje socialnih mrež v vrtcu

Z babicami in dedki na sprehodu

V Slovensko mrežo starosti prijaznih mest, ki se širi od leta 2008 na pobudo Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, se je letos vključila tudi občina Logatec. K sodelovanju so povabili različne organizacije, društva in zavode, med drugim tudi Vrtec Kurirček. V vrtcu sicer že več let poteka projekt Medgeneracijsko sodelovanje – Za strpno in socialno sožitje vseh generacij, ki ga vodim in v katerem otroke vseh starostnih skupin učimo vzpostavljati širše socialne mreže.

Ena izmed pomembnih socialnih mrež, ki jo spletamo, je sodelovanje s starejšimi prek družinskih vezi in z domovi starejših v kraju. Otroci danes običajno nimajo dovolj stika s starejšimi, saj so stari starši še delovno aktivni. Dobro sodelovanje in povezanost med generacijami pa je treba graditi, kajti tega se ne da naučiti. Pri tem igra vrtec zelo pomembno vlogo. Otrokom je treba privzgojiti pozitiven odnos do starejših, predvsem pa spoštovanje in sprejemanje drugačnosti. Ob tem se krepita strpnost in sprejemanje sočloveka z vsemi njegovimi lastnostmi, tako dobrimi kot manj dobrimi. Že otroka moramo učiti, da drug v drugem iščemo dobre plati. Najboljša pot do tega je zgled. Zato v vrtec povabimo dedke in babice in z njimi preživljamo čudovite dopoldneve v prijetnem druženju, na pohodu, delavnicah, pri igranju družabnih iger, ob obisku starih staršev na rojstnem dnevu vnučkov in prepevanju. Stari starši se z veseljem odzovejo na povabilo vzgojiteljic in otrok ter v vrtcu predstavijo svoja znanja, poklice, spretnosti, konjičke, ljudska izročila, z otroki kuhajo, igrajo glasbila, skupno izvajajo čistilno akcijo ob vrtcu. V enotah vrtca, ki delujejo v manjših krajih, se otroci skupaj s starostniki vključujejo v družabno in kulturno življenje kraja. Nekatere skupine otrok skupaj s starimi starši sodelujejo na vsakoletnem Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. Otroci iz vrtca obiskujejo starostnike tudi v dveh domovih starejših v Logatcu. Predstavijo se jim s plesi, predstavami, s skupnim petjem pa mlajša generacija spoznava bogato ljudsko glasbeno izročilo. Ob praznikih skupno ustvarjajo dekoracije, krasijo domove in se igrajo družabne igre.

Program medgeneracijskega druženja je torej pomemben vidik socialnega učenja, v katerem predšolski otroci prevzemajo določene izkušnje starejših, doživljajo prijetne skupne trenutke itd., sami pa s svojim igrivim, neposrednim in odprtim odnosom prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja stanovalcev doma, članov društva upokojencev, svojih babic, dedkov itd. Tako zagotavljajo medgeneracijsko povezanost starejših z vnuki in drugimi mladimi ljudmi. Starejši ljudje so polni življenjskih modrosti, izkušenj, a pogosto jih spremljajo gibalne in fizične ovire. Otroci so po drugi strani gibalno zelo spretni, nimajo pa potrebnih življenjskih izkušenj. Skupaj so dobra kombinacija. Naloga srednje generacije pa je, da poskuša kar najbolje povezati izkušnje in modrost z mladostno energijo.

 

Irena Lorget, fotografije: Remigio Grižonič in Stane Čebron


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media