Domišljija pri torbicah nima meja

Zgodbe | jul. '16

SPOZNAJMO NAŠO DEDIŠČINO

Majhna a elegantna

Verjetno najmlajši slovenski muzej, ki deluje od letošnjega marca, privablja zlasti obiskovalke vseh starosti. Saj veste, torbice so za ženski svet (pa tudi za kakšnega moškega) nepogrešljive. In v njih se skriva marsikaj, del teh skrivnosti odstira razstava v pritličju upravne stavbe Splošne plovbe v Portorožu.

Zamisel zanjo pa je prišla ... od moškega. Slobodan Simič - Sime, Pirančan, publicist, fotograf in navdušen zbiralec starih predmetov, je namreč zbiral tudi torbice in jih je želel predstaviti še drugim. Zdaj je na ogled več kot petsto torbic, od najstarejših s konca 17. in začetka 18. stoletja do tistih, ki so jih pred časom nosile bogate domačinke ter turistke iz mondenih krajev. Med drugim je na ogled prva torbica, ki jo je izdelala priznana ljubljanska oblikovalka Marjeta Grošelj, nekatere unikatne torbice priznanih slovenskih torbičarjev in tiste, ki so jih muzeju podarile znane Slovenke, recimo Alenka Bratušek, Ksenija Benedetti in Manca Izmajlova.

Tudi torbice pripovedujejo zgodbe in v muzeju boste slišali marsikatero. Ali ste vedeli, da so prve torbice nosili svečeniki v Egiptu ali da so bile pred stoletji v uporabi miniaturne torbice, spletene v obliki nogavičk, ki so jih gospe obesile na prst ali na zapestni gumb na bluzi. Pa da so v času žalovanja dame morale nositi prav posebne torbice, seveda črne barve in s preprostimi okraski. Na začetku 19. stoletja so zlasti bogatejše dame nosile torbice, narejene iz kovinske žice. Ponovno so t. i. »mesh bags« s kovinskimi resicami odkrila dekleta v dvajsetih letih 20. stoletja, ki so si ostrigla lase in skrajšala krila, vanje pa so spravile le šminko, miniaturno stekleničko parfuma in obvezne cigarete.

Za tako torbico moraš imeti kar precej poguma ...

Razstavljena je tudi moška lovska torba in starejšim generacijam dobro poznana plastična »mreža«, sicer pa so torbice iz različnih materialov (blago, usnje, kovina, bakelit, les, živalska koža) in najrazličnejših oblik. Le malokatera med nami bi si verjetno želela nositi torbico iz kože pasavca z glavico, tačkami in krempeljci vred. Tudi za modele iz 60., 70. in 80. let prejšnjega stoletja bi potrebovale precej poguma, saj so divjih barv in zelo posebnih oblik (od gramofonske plošče, takih in drugačnih škatel do kovinske ribe ali rubikove kocke).

Torbice iz kovinskih ploščic, iz začetka 20. stoletja

Razstavljen je le majhen del zbirke, saj obiskovalke nenehno prinašajo svoje torbice, ki so jim nekoč veliko pomenile. Ob muzeju je tudi prodajna galerija s torbicami priznanih oblikovalcev, občasno prirejajo dogodke, kot so predavanja, modne revije, srečanja z znanimi oblikovalci in gostujoče razstave. Do decembra so tako na ogled izbrane torbice podjetja Samsonite, ki sta jih kreirala priznana oblikovalca Phillipa Starck in Alexander McQueen.

 

 Muzej torbic Portorož, Obala 55, 051 356 666, www.muzejtorbic.si

Muzej je do 30. septembra odprt vsak dan od 9. do 13. in od 18. do 22. ure, jeseni pa od 11. do 18. ure oziroma le ob koncu tedna.

Anita Žmahar, fotografije: Neža Pušenjak in arhiv muzeja


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media