Zbirka petelinov in glasbil z vsega sveta

Zgodbe | jul. '16

SPOZNAJMO NAŠO DEDIŠČINO

Petelin iz kmečkega orodja

»Lepš'ga kraja nej, ku je Šentjern', lepš'ga tiča nej, ku je petjel'n,« prepevajo ponosni Šentjernejčani, ki so leta 1995 dobili samostojno občino in petelina izbrali za simbol in zaščitnika kraja, imajo ga tudi v občinskem grbu. V tem prelestnem dolenjskem kraju pod Gorjanci, ki je znan tudi po srečanju oktetov, konjskih dirkah in cvičku, je marsikaj povezano s petelinom. Pri tamkajšnjem društvu Gallus Bartholomaeus se med drugim trudijo z vzrejo nove pasme. Pri družini Selak v centru Šentjerneja pa imajo na ogled zbirko petelinov z vsega sveta, zdaj jih je že več kot 500.

Relief petelina stoji na glavnem trgu v kraju, še večji pa je upodobljen na mozaiku pred Kulturnim domom Primoža Trubarja, iz navadnih savskih kamenčkov ga je izdelala domačinka in akademska slikarka Jožica Medle. Prav poseben petelin pa se od leta 2011 šopiri na Selakovem dvorišču. Po zamisli Janeza Selaka, sedanjega šentjernejskega podžupana, sicer pa dolgoletnega predsednika tamkajšnjega turističnega in kulturnega društva, ga je iz kmečkega orodja (kos, cepinov, srpov, sekire, žage ...) naredil kočevski mojster Jože Lisac. Tehta skoraj 80 kilogramov in stoji na več ton težkem posebnem kamnitem podstavku. V vsej svoji veličini čuva dvorišče in vabi k ogledu razstave manjših primerkov svoje vrste, glasbil in na obisk vinoteke Otilija, kjer Selaki postrežejo z najboljšimi lokalnimi vini štirih največjih šentjernejskih vinarjev in kleti (kartuzije Pleterje, kleti Štemberger, vinogradništva Martinčič in kmetije Karlovček) pa tudi z njihovim vinom in domačimi suhomesnatimi izdelki. Vinoteko so poimenovali po dolgoletni šentjernejski učiteljici Otiliji Gebauer, razstavljeno imajo tudi njeno sliko. Gebauerji so bili lastniki gospodarskega poslopja, zgrajenega leta 1829, ki so ga leta 1956 prodali družini Selak.

Ruska balalajka in ameriški bendžo

Med brenkali je tudi ameriški bendžo.

Pri družini Selak so se za razvoj turistične dejavnosti odločili zadnja leta, a o pomenu razvoja turizma tudi v teh podgorskih krajih so razmišljali že prej. Pred petimi leti so na dvorišču postavili mogočnega petelina, leta 2013 pa so odprli vinsko klet in na ogled postavili tudi obe zbirki: petelinov in glasbil. Oče Janez Selak je že dolga leta vpet v prizadevanje kraja, da bi se tudi turistično razvil. Leta 1989 je postal predsednik šentjernejskega turističnega društva in ga je vodil kar dva mandata, zdaj je njen častni predsednik. V tem času je oblikoval in vodil danes največjo prireditev v kraju – Jernejevo. Iz enodnevne prireditve leta 1993, kjer so se predstavila šentjernejska društva, je kasneje postala glavna občinska prireditev in se razširila na večdnevno dogajanje.

Janez pa je bil leta 1973 tudi pobudnik ponovne ustanovitve šentjernejske godbe na pihala. V Pihalnem orkestru Občine Šentjernej še danes igra tubo, prav tako sta člana orkestra tudi hčerka Andreja in sin Jani, medtem ko žena Fanika prepeva v MePZ Vlasta Tavčar. In z ljubeznijo do glasbe je povezana tudi druga zbirka, ki je na ogled pri njih, razstavljeno je namreč tudi okrog 200 različnih glasbil, ki jih je Janezu zapustil prvi dirigent obnovljene šentjernejske godbe in profesor glasbe Mladen Škrbič. Med najrazličnejšimi glasbili z vsega sveta, večina jih je še uporabnih, najdemo rusko balalajko, ameriški bendžo, bavarske citre, indijske bobne, brazilsko kitaro, afriške piščali … Zbirka pa se še naprej povečuje, pred kratkim jim je eden izmed obiskovalcev podaril rog.

Najdragocenejši je Dalijev petelin

Janez Selak z Dalijevim petelinom.

Posebej zanimiva pa je največja zbirka petelinov pri nas, ki je pri družini Selak prav tako nastajala leta. »S potovanj po Sloveniji in svetu sem domov vedno prinesel kakšnega petelina, teh se je čez leta nabralo kar precej, kasneje so mi peteline prinašali tudi prijatelji in znanci,« pove Janez. Razstava petelinov, ki je usklajena s prostorom na nekdaj mogočni kmetiji, ponuja na ogled od malih do možatih petelinov, izdelanih iz različnih materialov – iz keramike, lesa, stekla in kovine, prihajajo pa z vseh celin, med njimi izstopajo ruski, španski, portugalski, francoski in jamajški. Posebno mesto ima seveda šentjernejski petelin. Starejši se verjetno še spomnite priljubljenih lončenih petelinčkov, piščali, ki so jih prodajali na raznih božjih poteh, žegnanjih in sejmih. Med večjimi v zbirki je petelin vetrokaz, kakršnega ima družina Selak tudi pri zidanici. Med najdragocenejše pa spada replika petelina španskega umetnika Salvadorja Dalija.

Poseben obešalnik

Ogled zbirke in obisk vinske kleti sta mogoča po vnaprejšnjem dogovoru. Janez Selak z veseljem in ponosom predstavi še druge znamenitosti šentjernejske doline, predvsem pa ne pozabi omeniti, kako kleni in delovni so bili njihovi predniki, ki so ljubili in spoštovali zemljo in vso naravo. Zato ni prav nič čudno, da so si za simbol izbrali petelina. 

Janez Selak, Novomeška cesta 12 a, 8310 Šentjernej, tel. št.: 041 693 186, e-naslov: gallo_selak@siol.net, www.gallo-selak.com

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media