Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jul. '16

DO UPOKOJITVE PROSTOVOLJNO

V bralčevem podjetju imajo delavca, ki pri njih dela 12 let in izpolnjuje pogoje za upokojitev, vendar želi še naprej delati. Zanima ga, ali lahko zahtevajo, da se upokoji, ali mu morajo dati odpoved pogodbe zaradi poslovnih razlogov, ker zanj nimajo več dela. Koliko dopusta in regresa mu pripada in kako je z odpravnino?

Stara delovnopravna zakonodaja (do konca leta 2002) je omogočala delodajalcu, da je delavcu po izpolnitvi pogojev za upokojitev izdal sklep o prenehanju delovnega razmerja. Novi zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) tega ne omogoča več. Po drugi strani pa taisti zakon omogoča delodajalcu, da takemu delavcu, ki ima izpolnjene vse pogoje za upokojitev, poda popolnoma zakonito odpoved zaradi poslovnih razlogov. Pri tem pa se mora ravnati po vseh siceršnjih načelih, ki veljajo za tovrstni postopek (odpovedni rok, odpravnina). Delavec se ne more sklicevati, da je zaradi svoje starosti varovan pred tovrstno odpovedjo, saj ima socialno varnost zagotovljeno z upokojitvijo.

Pokojninski zakon ZPIZ-2 daje delavcem, ki imajo pogoje za starostno upokojitev, pa tega ne izkoristijo, celo bonuse zaradi ostajanja v zavarovanju. Vsak mesec lahko uveljavi bonus v višini 20 odstotkov pokojnine, kot bi jo imel, če bi se upokojil, ob tem pa si hkrati lahko za vsake 3 mesece odložitve upokojitve pridobi 1 % višji odmerni odstotek, kar na leto znese 4 odstotke oz. v treh letih 12 odstotkov, kar je tudi največ mogoče.

Na dolžino dopusta in višino regresa način upokojitve ne vpliva. Za vsak mesec zaposlitve delavcu namreč pripada sorazmeren dopust v obsegu 1/12, posledično v enakem obsegu pa tudi regres. Odpravnina je odvisna od trajanja zaposlitve pri tem delodajalcu, ki podaja odpoved, in morebitnih njegovih pravnih prednikih. Če ni s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti določeno drugače, mora delodajalec izplačati delavcu odpravnino ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi. V primeru odpovedi zaradi poslovnega razloga bi bil naš bralec upravičen do odpravnine v višini 12/4 osnove, ki jo predstavlja povprečna mesečna bruto plača delavca iz zadnjih treh mesecev pred odpovedjo, kar pomeni tri plače. V takem primeru mu seveda ne pripada še posebej pravica do odpravnine ob upokojitvi, ki sicer znaša po zakonu 2 delavčevi ali povprečni slovenski plači, do katere bi bil bralec upravičen, če se sam odloči za upokojitev.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete ga lahko v sredo, 13. julija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.

Dušan Bavec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media