Zavarujmo oči

Dobro počutje | jul. '16

V poletnem času moramo pred soncem in škodljivimi ultravijoličnimi žarki poleg kože zaščititi tudi oči. Kako to storimo, svetujeta ljubljanski optik Tomaž Šimenc in njegov sin Anže, prihodnji optometrist, ki bo počasi prevzel očetov posel.

Starejši ljudje imajo pogosteje bolj suhe in občutljivejše oči, zato jim optika zelo priporočata nošenje sončnih očal. Te namreč oči varujejo tudi pred drugimi vremenskimi vplivi, na primer pred vetrom ali mrzlim zrakom. Še posebej je pomembna zaščita pred ultravijoličnimi žarki, ki povečujejo tveganje za nastanek sive mrene. Sončna očala so nepogrešljiva za tiste, ki so že imeli očesno operacijo, da preprečijo bleščanje. Dodatno zaščito pred bleščanjem imajo tako imenovana polarizirana sončna očala. Ta so še posebej primerna za uporabo ob morju ali na snegu, saj imajo poseben filter, ki prepreči bleščanje od spodnje površine. Zelo radi jih imajo ribiči, saj z njimi bolje vidijo v vodo, koristijo pa tudi voznikom avtomobilov.

 Dobrodošli so tudi naslednji nasveti:

- Pregled vida je priporočljivo opraviti enkrat na leto. Če se vid slabša iz neznanih vzrokov, obstaja možnost zdravstvene težave, zato stranko iz optike napotijo k očesnemu zdravniku na temeljit pregled.

- Če imate težave pri nočni vožnji z avtomobilom, na primer, da vas zelo moti svetloba, je lahko kriva nepravilno izmerjena dioptrija. Zato je bolje, da opravite pregled vida, preden se popolnoma odrečete vožnji ponoči.

- Tistim, ki so veliko pred računalnikom, sogovornika priporočata uporabo t. i. računalniških očal z modrim filtrom. To so posebna stekla, ki ne prepuščajo modre svetlobe, ta namreč zelo utruja oči. Med drugim ublažijo bleščanje močnih belih LED-luči, ki jih imajo novejši avtomobili.

- Poskrbite, da imate vedno dovolj svetlobe pri branju. S starostjo namreč izgubljamo mrežnične receptorje, zato potrebujemo več svetlobe.

- Nosite le kakovostna očala, ki so prilagojena vašim potrebam in željam. Bralna očala, ki so na prodaj v drogerijah ali trgovinah, uporabljajte le kratek čas, na primer za ogled jedilnega lista, cene na izdelku, na potovanju ... Običajno so to očala s slabšimi stekli, brez antirefleksnega nanosa, na njih se hitro poznajo praske. Poleg tega ima vsak človek različno zenično razdaljo, tudi enaka dioptrija na obeh očesih je zelo redka. Stalna uporaba takih očal lahko povzroči več težav kot koristi.

- Optika predlagata plastična stekla namesto steklenih, saj so ta bistveno lažja in se ne zlomijo, medtem ko se steklo ob udarcu ali prometni nesreči razbije in lahko koščki poškodujejo oči. Zelo lahki so okvirji iz titana, ki so posebej primerni za alergike.

- Kontaktne leče lahko nosi vsak, ki ima zdravo oko, dovolj solz in nepoškodovano roženico pa dovolj spretne prste za vstavljanje. Primerne so zlasti za rekreacijo, načeloma pa leč naj ne bi nosili med kopanjem v morju, bazenu, še posebej pa ne v sladki vodi. Leča se bolj prilepi na oko in ga izsuši, zato je dovzetnejše za bakterije, ki so morda v vodi in lahko povzročijo hudo vnetje oči. Kdor rad veliko plava ali se potaplja, naj si omisli plavalna očala ali masko z dioptrijo.

Pa še en uporaben nasvet: če očala po nesreči zvijete ali zlomite, jih nikar »za silo« ne popravljajte doma, na primer s sekundnim lepilom. Naj jih popravi strokovnjak.

Anita Žmahar, fotografija: arhiv optike Šimenc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media