S spomini do boljšega spomina, drugič

Dobro počutje | jul. '16

V junijski številki sem predstavila uvod v knjigo življenja, ki je vaše Življenjsko delo. Gre za dejavnost organiziranja vaših spominov: dogodkov, dejstev, izkustev, preteklih pridobljenih znanj, skratka celotnega življenja posameznika. Kot nekakšen lastni življenjepis. Namenjena je izboljšanju razumevanja preteklih življenjskih izkušenj in kako se je posamezna oseba spoprijela s spremembami v življenju.

Dejavnost pisanja knjige o vaši preteklosti je tudi vez med vami in vašimi člani družine, prijatelji, ne nazadnje tudi osebjem, ki bi prišlo z vami v stik v primeru bolezenske izgube spomina (demence), zato jo priporoča svetovna Alzheimerjeva organizacija v skrbi za izboljšanje kakovosti življenja.

Zakaj sploh pisati knjigo življenja? Knjiga o vašem življenju je lahko pripomoček za lažje in boljše razumevanje potreb in želja posameznika. Predstavlja vrednote v življenju osebe še posebej, kadar ta zaradi različnih razlogov ne more sama deliti informacij o sebi. Je v pomoč pri komuniciranju med bližnjimi, spodbuja komunikacijo in izboljša medsebojne odnose tako med družinskimi člani kot med prijatelji.

Kako pišete knjigo življenja? Knjigo lahko piše tudi zapisovalec, po mojih izkušnjah je to lažja oblika, ker vsebino hitreje in pregledneje uredimo ter zapišemo tudi v elektronski obliki. Poglavja pišite po vrstnem redu kot pa predlogi, tako da boste lahko vsebine vedno še dodajali in dopolnjevali. O prvih treh poglavjih (naslovnica, osebna predstavitev, otroštvo) smo pisali v prejšnji Vzajemnosti, tokrat nadaljujemo.

  1. poglavje: MOJE DELO

- kje sem zaslužil/a prvo plačo

- moja prva zaposlitev

- opis dela, okolja

- kje vse sem delal/a, opišite tudi delo na domu

- naštejte sodelavce, šefe, direktorje v podjetjih, kjer ste bili zaposleni, in se poskusite čim natančneje spomniti imen in priimkov

- kaj bi delali, če bi se ponovno zaposlili

- izobraževanja in tečaji, ki ste jih opravili med delom

- opišite prijetne izkušnje, ki ste jih doživeli med delom

- popišite spomine, ki so vas zaznamovali, in kakšne občutke imate danes

Posamezna poglavja zapisujte na papir A4-formata, tako da boste vedno lahko dodajali nove vsebine, zato zapisi v vezani obliki ali zvezku niso primerni.

Pokličite na pomoč prijatelje. Pobrskajte po spletu, morda se vaše podjetje imenuje drugače, morda tovarne ni več in je danes na njenem mestu le še spominsko obeležje, raziskujte, kje so vaši bivši sodelavci, morda boste ponovno vzpostavili stike in se skupaj spominjali ... Spomini naj vam bodo v razvedrilo.

Vadimo

Vaje za sprostitev misli, ki ohranjajo bogastvo vašega besednega zaklada.

1.)

Iz črk besed »S P O M I N J A N J E    Ž I V L  J E N J A« sestavite nove besede, tako da premečete črke, imena ne pridejo v poštev.

Primer:

mina, soja, nos, ona, sijaj, laž, njiva, žila ...

Iz premetanih črk obeh besed najdite vsaj 40 novih besed.

 2.)

Katera misel starih Rimljanov se skriva v okvirčkih?

(Vstavi tabelo)

NASLEDNJIČ: poglavja o pomembnejših ljudeh vašega življenja ...

Jasmina Lambergar, trenerka spomina, vodja programa Možganski fitnes


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media