Narava pomaga zdraviti

Dobro počutje | sep. '16

Iz svežih zelišč lahko pripravimo okusne in osvežilne pijače. Uporabimo lahko različna aromatična zelišča, kot so melisa, poprova meta, bezgovo cvetje, žajbelj, kopriva, sivka, materina dušica, kamilica. Količino zelišč prilagodimo intenzivnosti vonja in okusa – pri močnejših, kot je žajbelj, jih uporabimo manj, pri blažjih, kot je melisa, pa več. Z nekaj truda pa si sami pripravimo tudi mazila ali tinkture za lajšanje zdravstvenih težav.

Zeliščni sirup: Naberemo dober šop zelišča (kolikor ga lahko objamem z obema dlanema). S keramičnimi škarjami zelišče narežemo ali natrgamo z rokami, vendar nežno, da ga preveč ne zmečkamo, in ga damo v emajlirani lonec (NIKOLI v lonec iz nerjavečega jekla), zalijemo s 3 litri vode in zavremo. Vre naj 2 do 3 minute, nato odstavimo in pustimo 2 do 3 ure. Nato precedimo skozi krpo in dodamo dve poravnani jedilni žlici citronske kisline in sladkor v razmerju 50 : 50 (kolikor litrov tekočine, toliko kilogramov sladkorja). Ponovno damo na štedilnik in zavremo. Vre naj najmanj pol ure, pene odstranimo. V pečici segrejemo steklenice, ki morajo biti res vroče in vanje nalijemo sirup do vrha. Zapremo, obrnemo in počasi ohladimo. V tako pripravljenem sirupu res ni vitaminov, vendar imamo na voljo zdravo, osvežilno pijačo, ki je še vedno ohranila nekaj zdravilnih učinkov. Poleg tega lahko tako pripravljen sirup čaka tudi nekaj let.

Zeliščna mazila: Po tem receptu lahko pripravljamo mazila iz gabeza, rmana, materine dušice, lakote, marjetice, šentjanževke, bezga, koprive, rožmarina ...

Potrebujemo: dve zvrhani prgišči sveže zrezane zeli, 250 g kokosove masti in 250 g hladno stiskanega olivnega olja (ali 330 g rastlinske ali kokosove masti in 1 dl hladno stiskanega olivnega olja) in 76 g čebeljega voska.

Trdo maščobo segrejemo toliko, kot bi pekli zrezke (ne sme se zažgati, preizkusimo z vejico rastline, ko zacvrči, je dovolj vroča), dodamo zelišča in zelo na hitro spražimo (približno 3 do 5 minut, odvisno od zeli), da spustijo sokove. Odstranimo z ognja in damo na hladno čez noč. Zjutraj rahlo segrejemo, da se mast stopi, dodamo olivno olje in čebelji vosek, če smo delali po recepturi z njima. Dodamo tinkture in eterična olja – glede na recept. Nato tekočo mast precedimo skozi gazo v pripravljene lončke. Delati moramo zelo hitro, ker se masa hitro hladi in strdi. Hranimo v hladilniku.

Zeliščna tinktura: Vzamemo 20 dag sveže ali 10 dag suhe zeli na 1 liter žganja. Priporočljiva je uporaba 50- do 65-odstotnega žganja. V steklenico damo zelišče, prilijemo žganje in dobro zapremo. Večkrat na dan jo dobro pretresemo. V času priprave tinkture lahko steklenico hranimo pri sobni temperaturi in na svetlem. Po dveh do treh tednih tekočino odcedimo in jo shranimo v temne steklenice. Tinkture so uporabne tudi več let.

Pomoč za sklepe in kosti

Artritis je vnetje sklepne ovojnice. Zaradi pomanjkanja tekočine v sklepu se obrablja hrustanec, ki se nato vname. Sklepi so zato vroči, zadebeljeni in boleči. V naravi je nekaj rastlin, s katerimi si lahko pomagamo pri lajšanju težav.

Lubje bele vrbe – proti bolečinam kuhamo čaj za obkladke.

Močvirski oslad zavira vnetje in tako blaži bolečine – pijemo čaj.

Sivka pomirja in tudi blaži bolečine – pijemo čaj, z eteričnim oljem masiramo prizadeta mesta.

Glineni obkladki – pripravimo jih zvečer in z njimi hladimo prizadeto mesto vso noč.

Kopeli: v vodi skuhamo lubje breze in v njej namakamo prizadete dele telesa. Lahko dodamo smrekove iglice, borove iglice, seneni drobir, evkaliptusove liste.

Pomembna je tudi dieta: hrana brez beljakovin, kar pomeni nič mesa, nič mleka in nič jajc. Priporočljivo je pitje čajev z diuretiki: brezov list, kopriva, preslica, zlata rozga, gladeževe korenine.

Pomagata ter dobro prijata gretje prizadetih mest in topla voda v toplicah, tudi z rednim gibanjem se sčasoma bolečine zmanjšajo.

Pri udarcih, zlomih ali nalomih kosti si lahko uspešno pomagamo z uživanjem rmanovega prahu. Posušen rman zdrobimo v droben prah. Uživamo trikrat na dan po pol čajne žličke prahu, ki ga vedno dodamo hrani, ko je že na krožniku – ne smemo pregrevati. Po želji lahko kombiniramo ½ rmanovega in ½ koprivnega prahu.

Zdravljenje osteoporoze in krepitev kosti: Vzamemo 10 svežih jajc kokoši tekačic naravne reje (obvezno sveža, znesena tisti dan), jih damo v stekleno posodo in dodamo toliko limonovega soka, da so prekrita. Posodo zapremo, postavimo v hladilnik in pustimo 10 dni. Po desetih dneh damo ostanke jajc v mrenici na cedilo in jih naluknjamo z zobotrebcem tako, da steče vsebina (beljak in rumenjak) v limonov sok. Dodamo 1 l konjaka in 1 l medu, premešamo in postavimo v hladilnik. Po desetih dneh je primerno za uživanje. Precedimo, nalijemo v steklenico in shranimo v hladilnik. Popijemo 0,5 dl na dan (eno šilce). Pred uporabo vedno dobro pretresemo.

Jožica Bajc Pivec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media