Hlače za vse postave

Dobro počutje | sep. '16

Po raziskavah so v vzhodnih deželah ženske nosile hlače že tisoč let, preden so jih v zahodnem svetu spet vpeljali v splošno uporabo. Francoski oblikovalec Paul Poiret je bil eden izmed prvih, ki je na začetku 20. stoletja oblikoval ženske hlače. Leta 1913 je predstavil model širokih udobnih hlač, za katere je dobil navdih v popularni operi Šeherezada. Pogoste fotografije filmskih igralk Marlene Dietrich in Katharine Hepburn v hlačah so pripomogle, da so v povojnem času postajale vedno bolj priljubljen kos garderobe, ki ga je zaradi udobnosti in praktičnosti začelo nositi vse več žensk.

Kratke hlače so bolj namenjene športnim dejavnostim. Upoštevati moramo višino postave in tudi obliko nog. Hlačnice lahko skrijejo marsikatero pomanjkljivost, ki se z leti pokaže na postavi. Največkrat in najlažje uporabljamo take, ki segajo malo nad kolenom ali se končajo tik pod njim, podobno kot pri krilih. Najprimernejše za vroče dni so iz tanjših naravnih tkanin. Večkrat pa lahko v ponudbi zasledimo tudi model tričetrtinskih hlač, ki pa najbolj pristajajo višjim postavam, saj dolžina res doseže pravi učinek. 

Klasičen kroj hlač pozna vsaka izmed vas. Zadnje čase je bila globina le-teh v razkoraku zelo plitva, ali drugače rečeno, pas na hlačah je bil na bokih. Ko je trebuh izrazitejši, je težje najti ustrezen model z višjim pasom, zato so take z nižjim pasom primernejše. Zagato rešujeta vstavljena elastika zadaj na pasu in tkanina z vsebnostjo elastana. Zelo ozko oprijete hlače (pajkice) niso za vsako postavo oziroma zahtevajo ustrezen zgornji del oblačila, ki sega krepko čez boke. Ozki modeli ne bodo ustrezali postavam s širokimi boki, saj je premalo volumna tkanine v predelu, kjer postava to potrebuje. Za tako trikotno postavo so primerni modeli z gubami v pasu, ki ponujajo več prostora za močna stegna.

Na fotografijah so prikazani trije modeli širokih hlač. Prvi ima dvignjen pas in je primeren za tiste z vitkim pasom. Poudarki z gumbi zelo pritegnejo pozornost in tudi vsa zgornja oblačila se nosijo za hlačami. Črte podaljšajo postavo in dolžino nog. Drugi model so prav tako široke hlače od bokov navzdol. Gube v pasu skrijejo zaobljen trebušček. Za tak model hlač je priporočljiva mehko padajoča tkanina. Zadnji model pa so tako imenovane hlače »palazzo«, ki so tako široke, da so videti kot krilo, nabrane v pasu mehko padajo ob telesu. Model na sliki je iz svilenega džersija, zaradi obilice tkanine je primernejši za višje postave. Dolžino takih hlač vedno merite na višino pete oz. obutve, ki jo boste nosili.

Besedilo in fotografije: Breda Tesner, inž. obl., CMB Consultant


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media