Kaj bo za kosilo?

Dobro počutje | sep. '16

Mučkalica

Za 4 osebe potrebujemo:

750 g svinjskega, govejega ali telečjega mesa z več veziva in maščobe (npr. vratovina) ali ostankov mesa z žara

5 večjih čebul

pločevinko vloženega paradižnika

5 večjih paprik

sol, poper, žličko gorčice

1 dl rdečega vina

peteršilj

olje, feferon ali čili po okusu

Priprava: Čebulo narežemo na rezine, papriko na koščke. Meso narežemo na kocke in na malo olja popražimo, da meso posivi. Začinimo s soljo, poprom, gorčico in še minuto pražimo. Dodamo vso narezano zelenjavo in paradižnik ter pokrito dušimo 30 do 45 minut, da se meso povsem zmehča.

Nazadnje dodamo vino, peteršilj, feferon in jed ponudimo z rižem, testeninami ali krompirjem in zeleno solato.

Opomba: Nekateri najprej spečejo koščke mesa na žaru (kot nabodala), nato meso prestavijo v lonec in skuhajo mučkalico. Vendar je tudi po zapisanem receptu mučkalica preverjeno zelo okusna. Ostrino jedi določamo sami z začimbami; praviloma ima jed oster okus.

Boranija

Za 4 osebe potrebujemo:

100 do 150 g mesnate slanine ali 400 g svinjskega mesa ali ostankov mesa z žara

pločevinko vloženega paradižnika

500 g stročjega fižola

vejico šetraja

šopek peteršilja

sol, poper

po potrebi žlico moke

Priprava: Slanino narežemo na kocke in stresemo v lonec. Če smo izbrali meso, ga narežemo na kose, velike za grižljaj. Stročji fižol očistimo, narežemo na centimetrske koščke in stresemo v lonec. Pristavimo, prepražimo, dodamo paradižnik in malo vode. Začinimo s soljo in šetrajem, ko zavre, nad šibkim ognjem pokrito kuhamo približno 30 minut, da se fižol zmehča. Nazadnje jed po potrebi zgostimo z žlico moke, krepko popramo, še minuto ali dve kuhamo, nato pa obilno odišavimo s peteršiljem. Ponudimo s sezonsko solato in pečenim ali kuhanim krompirjem.

Koristen nasvet: vse tri jedi iz zakladnice balkanske kuhinje so odlične, včasih so celo boljše naslednji dan, zato svetujem, da jih skuhate v večji količini.

Dolma

Za 8 oseb potrebujemo:

3 večje paprike

3 debele paradižnike

5 velikih čebul

5 velikih listov blitve

2 debelejši in večji bučki

300 g mletega mesa

200 do 250 g riža

sol, poper in zelišča po izbiri (peteršilj, drobnjak, rožmarin ...)

po želji 3 ščepce cimeta

Priprava: Mleto meso na hitro prepražimo, da posivi, dodamo riž in skupaj na kratko popražimo. Solimo, popramo, začinimo po okusu in odstavimo.

Medtem umijemo vso zelenjavo in jo izdolbemo. Bučko, odvisno od dolžine, prerežemo na pol ali na tri dele in z žličko izdolbemo sredico, ki jo prihranimo. Pri papriki in paradižniku odrežemo pecelj (kot pokrovček) in izvlečemo semenje. Semenje paprike zavržemo, semenje in meso paradižnika pa prihranimo. Čebulo olupimo, nato odrežemo vrh ter jo z žličko ali manjšim nožem previdno izdolbemo. Sredico prihranimo.

Blitvinim listom odrežemo in izrežemo stebla. Ta prihranimo za podlago polnjeni zelenjavi, v liste bomo zavili nadev. Izdolbeno zelenjavo napolnimo z nadevom malo pod robom, saj se riž med kuho poveča. Blitvine liste napolnimo kakor zeljne za sarmo.

V višji lonec damo na dno najprej stebla blitve. Nanje izmenoma postavimo čebulo, papriko, bučke, ki so čvrstejše, nanje pa paradižnik, blitvine zavitke in kar nam je še ostalo. V prazne prostore ob zelenjavi dodamo prihranjene sredice zelenjave za krepkejši okus. Poskrbimo, da zelenjava trdno stoji, da se med kuho ne bo prevračala.

Prilijemo slano vodo ali zelenjavno jušno osnovo, da sega do polovice druge plasti. Pokrijemo in pristavimo. Ko voda zavre, jed nad šibkim ognjem kuhamo še največ 20 minut oz. toliko časa, da se nadev skuha. Ponudimo kot samostojno jed.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media