Od kožnega vnetja do bolh 

Prosti čas | sep. '16

Psi imajo kar pogosto težave s kožo. Gotovo ni psa, ki se ne bi nikoli popraskal, vendar tokrat govorimo o srbežu, ki je lahko tako močan, da se pes nenehno praska ali grize, včasih celo do krvi. V tem primeru ga morate seveda peljati k veterinarju, da bo ugotovil vzrok in predpisal ustrezno terapijo. Vzrokov za srbež je namreč več – od raznih alergij (na travo, plevele, cvetni prah, hrano …) do kožnih zajedavcev, lahko pa gre za bakterijsko vnetje kože.

Vnetje kože, ki ga povzročajo bakterije (stafilokoki), se posebej pogosto pojavlja poleti, kadar je poleg vročine še soparno. V takih pogojih se (zlasti pri dolgodlakih psih) bakterije, ki so sicer tudi normalno na koži, razmnožijo do te mere, da povzročijo izredno srbeče gnojno vnetje. Pes z grizenjem in praskanjem stanje le še poslabša in spremembe se lahko izredno hitro širijo.

Spremembe na koži skrbniki psa po navadi opišejo kot »rano«, najprej je videti kot odrgnina, ki rahlo solzi, kasneje vse skupaj prekrije gnojna krasta, pogosto tudi zlepljene dlake. V takem primeru obiščite veterinarja čim prej, saj se spremembe lahko močno razširijo že čez noč.

Sami lahko že doma postrižete dlako na prizadetem mestu (če bo pes dovolil), lahko ga tudi skopate, nikar pa ga ne mažite z raznimi mastnimi kremami ali razkužili na bazi alkohola, ker boste stanje le še poslabšali!

In da, prav ste prebrali, priporočamo, da psa skopate. V ambulanti me ljudje pogosto sprašujejo, ali bo kopanje psu škodilo – ne, psu kopanje nikakor ne škodi. Seveda psa ne kopamo s šamponom za ljudi – če ima pes težave s kožo, vam bo ustrezen medicinski šampon, ki ne draži kože, predpisal veterinar. Pri gnojnem vnetju kože priporočamo kopanje vsak drugi dan, psa pa lahko kopate tudi preventivno, še preden se spremembe sploh pojavijo.

Nadležne bolhe

Ob tem ne pozabite na ustrezno zaščito proti zajedavcem, proti koncu poletja so zlasti nadležne bolhe in skorajda ni psa, ki se s to nadlogo ne bi boril vsaj enkrat v življenju.

Na psu se zadržuje oz. hrani le približno 5 odstotkov bolh, preostalih 95 odstotkov (razvojnih oblik) pa je v okolici. Razvojni krog traja približno 3 tedne, iz dveh bolh pa v dveh mesecih nastane kar 200 odraslih in 800 razvojnih oblik. To pomeni: če je na vašem psu samo ena bolha, jih lahko še kakšnih 20 pričakujete v stanovanju. V prvem krogu. Čez 3 tedne pa iz vsake od teh 20 še 20, to je 400. In tako naprej. Ličinke bolh lahko brez sesanja krvi preživijo več mesecev! Zato vam svetujem, da ne podcenjujete težave – če se pes praska, če ste na ležišču našli majhne črne pikice (bolšje iztrebke) ali ste na psu videli eno samo bolho, ukrepajte takoj!

Preparatov je na voljo res veliko (ovratnice, kožni nanosi, novost so tablete), veterinarji vam lahko priporočimo ustrezno zaščito glede na starost, velikost, težo in zdravstveno stanje živali. Če psa veliko kopate, seveda potrebuje sredstvo, ki mu kopanje ne bo zmanjšalo učinkovitosti. Ob večjem napadu bolh očistite še okolico. Svetujemo vam, da sredstva proti zajedavcem vedno kupujete pri veterinarju (ali morda v lekarni, čeprav je izbira tam manjša); sredstva proti bolham in klopom so namreč predpisana kot zdravila na recept in tistih učinkovitejših ni v prosti prodaji v trgovinah. Še posebej je to pomembno za mačke – nekatera sredstva proti bolham in klopom za pse so namreč za mačke smrtno nevarna!

 mag. Katarina Lukman, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media