Tuina – kot preventiva, samopomoč ali zdravljenje

Dobro počutje | sep. '16

Darja Wolf

Tuina je masaža in je del tradicionalne kitajske medicine, ki je stara več kot štiri tisoč let. To ni le oblika masaže, ki telo sprosti, ampak je oblika terapije. Izvaja se po meridijanih in odgovarjajočih akupunkturnih točkah. Je dobrodošla pomoč pri vseh funkcionalnih motnjah s poudarkom na težavah lokomotornega aparata; pogosto se uporablja za zdravljenje poškodb hrbta, ki nastanejo zaradi obremenitev ali nepravilnih gibov, za zdravljenje nategnjenih mišic, vnetja vezi, mišic in živcev, išiasa, revmatizma, artritisa, za zvine in podobno (kosti, sklepi, mišice, tetive).

Vpliva pa tudi na prebavo, presnovo, izboljša prekrvavitev, ugodno vpliva na psihofizično ravnovesje in izboljša počutje. Ker krepi imunski sistem, je tudi odlična preventiva. Za poznavalce je kraljica masaž primerna za vse starosti, priljubljena je tudi pri športnikih. Darja Wolf je to masažo predstavila tudi članom Društva upokojencev Novo mesto – predvsem kot samopomoč. V kitajskem jeziku tuina pomeni »potisniti in povleči«. Razvila se je iz akupunkture, starodavne metode zdravljenja, ki uporablja pod kožo ležeče energijske kanale (meridijane). Terapevt gnete in pritiska različne točke na telesu oziroma obdeluje mehka tkiva, z akupresuro pa s prsti pritiska na določene akupresurne točke na meridijanih. Na ta način tuina spodbuja krvni obtok, zmanjšuje zastajanje tekočin, obnavlja in zdravi poškodovana mehka tkiva in popravlja deformacije ter nenormalne položaje kosti in mišic. S tem pa uravnoteži energiji jin in jang ter hkrati odpravlja energijske zastoje v meridijanih, s čimer telesu omogoči, da si vnovič vrne zdravje oz. samoozdravitvene sposobnosti

Soodvisnost – energije, organov, čustev …

Tradicionalna kitajska medicina temelji na pretoku energije in na petih elementih. Ker meridijani oskrbujejo z energijo celotno telo, napajajo tudi organe, ki so po kitajski medicini tudi »dom« za določena čustva. Darja Wolf pojasni: »Teorija petih elementov se odraža v našem telesu enako kot v mikrokozmosu – vsak element je povezan z letnim časom, parnima meridijanoma, organi, prevladujočim čustvom in še s čim. Pomlad se začne v elementu lesa (jetra, žolčnik – jeza), sledi poletje v elementu ognja (srce, tanko črevo, perikard, trojni grelec – veselje). Kitajci ločijo tudi pozno poletje, ki pripada elementu zemlja (vranica, želodec – skrb). Jeseni vlada element kovina (pljuča, debelo črevo – žalost), zimi pa element voda (ledvice, mehur – strah).« Teh pet elementov se med sabo podpira ali pa zavira. Neravnovesje v elementu lesa povzroča preveč jeze, ki jo pogosto tudi potlačimo (»mi gre na jetra«), to pa vpliva na neravnovesje v elementu ognja, zato ne moremo čutiti prave radosti. Pojavi se pretirana skrb v elementu zemlje, ta vodi v žalost in melanholijo kovine. Žalost preraste v strah v elementu vode; strah »seže do kosti« in smo pri zimi. Ko nas je strah, nas tudi poleti mrazi in nas sili na vodo.

Če se zavedamo soodvisnosti čustev, misli, dejanj in če poznamo zakonitosti petih elementov, se bomo znali izogniti težavam in si življenje obarvati z radostjo. Ker je današnji človek odtrgan od narave, ne zna prisluhniti svojemu telesu, ki mu sporoča, kako soodvisni so med seboj notranji organi, čustva, misli in energija. Bolj bi si morali prisluhniti in zaupati kozmičnim zakonom, ki delujejo tudi v nas. Veliko je pristopov, kako se od narave odtrgan človek povrne k svojemu popolnemu izvoru; učinkovita pri tem je tudi masaža tuina.

Besedilo in fotografija: Lidija Jež 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media