Konec septembra spet na F3ŽO!

sep. '16

Sokoli veterani so lani navdušili obiskovalce.

Že šestnajstič zapored bo v času pred 1. oktobrom, mednarodnim dnevom starejših, v Ljubljani potekal tridnevni Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO). Organizatorji želijo poudariti, da družbo skupaj soustvarjamo prav vsi državljani – od tistih v vrtcu in osnovni šoli do mladostnikov, zaposlenih in upokojencev. Zato že nekaj let sledi geslu Vsi smo ena generacija! Predstavnike različnih starostnih skupin bo zato videti na kulturnih in izobraževalnih dogodkih, med stojnicami, na razstavah in predavanjih.

Festival v Cankarjevem domu se bo odvijal od srede, 28. septembra, do petka, 30. septembra, od 9. do 18. ure. Strokovni del bo namenjen ustvarjalnosti starejših pod geslom Talent se ne stara. Zvrstilo se bo nekaj okroglih miz in razprav o strategijah dolgožive družbe s poudarkom na dobrih praksah; govora pa bo tudi o sistemskih rešitvah dolgotrajne oskrbe.

O zdravju in prostočasnih dejavnostih

Če se vsak dan naučimo nekaj novega, odlagamo ali celo odženemo nevrološke bolezni, med katerimi je najpogostejša demenca, pravijo strokovnjaki. Zato na festivalu velik pomen namenjajo izobraževalnemu programu. Zdus bo predstavil izzive sobivanja, skupnostno bivanje in druge oblike sobivanja. Pri Zavodu Vzajemnost vas vabimo na delavnico Možganski fitnes, zakaj pozabljamo in kaj sami lahko naredimo za boljši spomin, na kateri bo trenerka spomina Jasmina Lambergar predstavila načine za izboljšanje spomina. Pridružite se nam in obiščite tudi našo stojnico.

V parku alternativnih metod zdravljenja, ki je letošnja novost, bodo vse dni potekali pogovori z gosti o bioenergiji, šamanskih tehnikah, bioresonanci in drugih alternativnih metodah ter o zdravljenju osteoporoze, inkontinence, nespečnosti in bolečin z naturopatijo.

Na stojnicah se bodo predstavili društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, domovi za starejše, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki, občine idr. Po ugodnejših cenah boste kupovali različne izdelke in preizkusili številne meritve, dobili nasvete za enostavno uporabo pametnega telefona in poskusili, kaj dobrega so skuhali v letos prvič postavljeni Festivalski kuhinji.

Petja in plesa na pretek

 S petjem, plesom in igro se bodo na dveh odprtih odrih predstavili številna društva upokojencev, osnovne šole in posamezniki.

Člani folklornih skupin, pevci in pevke ljudskih pesmi ter godci ljudskih viž, ki delujejo v okviru društev upokojencev v trinajstih pokrajinskih zvezah, bodo svoje veščine pokazali na 8. večeru pesmi in plesa. Začel se bo v sredo, 28. septembra, ob 16. uri v Linhartovi dvorani. V isti dvorani in ob isti uri pa se bo naslednji dan, 29. septembra, začelo že 41. državno srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije. Nastopilo bo 12 zborov, ki so bili izbrani na pokrajinskih srečanjih, ter kot gost Moški pevski zbor Fran Venturini »Domjo«. Za oba dogodka si morate priskrbeti brezplačne vstopnice.

V Mali galeriji Cankarjevega doma bodo na ogled likovna dela, ki so nastala v času 18. likovne kolonije ZDUS »Cvetje je veselje« v maju v Izoli. V Zdusovem kotičku pa se bodo predstavila društva upokojencev z različnimi dejavnostmi – od zeliščarstva do ročnih del.

Slavnostna akademija ob 70. obletnici Zdusa

Zveza društev upokojencev Slovenije letos praznuje 70 let organiziranega delovanja. Vrhunec praznovanja bo slavnostna akademija, ki bo potekala v petek, 30. septembra, z začetkom ob 14. uri in bo hkrati zaključni dogodek festivala. V kulturnem programu bodo sodelovali: Kulturno društvo godba ljubljanskih veteranov, Mešani pevski zbor DU Komenda, Moški pevski zbor »Rožmarin« DU Črešnjevec, Mešani pevski zbor DU Senovo, Pevsko društvo upokojencev Celje, Folklorne skupine DU Črnomelj, DU Bočna in DU Moravče. Razvili bodo nov prapor in predstavili jubilejni zbornik. Slavnostni govornik bo predsednik vlade RS dr. Miro Cerar, tudi častni pokrovitelj festivala. Podroben program in vse druge informacije o 16. festivalu za tretje življenjsko obdobje spremljajte na www.f3zo.si.

A. Ž., fotografija: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media