Nekaj utrinkov iz nove sezone v slovenskih gledališčih

Prosti čas | sep. '16

Barbara Hieng Samobor

Mestno gledališče ljubljansko bo ponudilo enajst premier, od tega pet krstnih uprizoritev, sedem predstav bo komedij. Krovni naslov sezone je po besedah direktorice in umetniške vodje MGL Barbare Hieng Samobor: Iskanja sreče in esence namesto nadomestkov. Izpostavljamo oktobrsko premiero komedije Svetovalec: Katalog burlesknih prizorov, ker je dramski prvenec režiserja in profesorja Mileta Koruna, režirala ga bo mlada režiserka Nina Rajić Kranjac. Predstava govori o človeku v vseh starostnih obdobjih, ki se zateče po pomoč k svetovalcu, ter o tem, da se družbeni napredek začne pri posamezniku. Tudi letos bo MGL združil moči z ljubljansko Dramo in Cankarjevim domom in konec januarja ponudilo krstno uprizoritev dramatizacije Tolstojevega romana Vojna in mir. Dramatizacija in režija bosta v rokah romunskega režiserja Silvia Purcareteja. Na sporedu bo tudi nov muzikal, po Shakespearovi komediji Mnogo hrupa za nič ga bo priredil libretist Gašper Tič, režiral pa Jaka Ivanc

Danilo Rošker, SNG Maribor

Drama SNG Maribor ponuja žanrsko in tematsko pester repertoar. Uprizoritev Brezmadežna bo hommage Tomažu Pandurju, sledi koprodukcija z ljubljansko Dramo Disident Arnož in njegovi v režiji Diega de Bree. V prvi polovici leta 2017 pa se bodo trije uveljavljeni mojstri režijskih vizij spoprijeli s klasiki: Oliver Frljić z Medejo, Janus Kica z Letoviščarji Maksima Gorkega in Ivica Buljan s perečim aktualnim Strniševim besedilom Ljudožerci. V koprodukciji z MG Ptuj nastaja Staromodna komedija z najžlahtnejšima komikoma Milado Kalezić in Vladom Novakom. Novost bo Evropski abonma v sodelovanju s HNK Zagreb, šest predstav bo gledalce navdušilo z zanimivo zasnovo.

Direktor MG Ptuj Peter Srpčič novo sezono napoveduje z geslom: Duh časa. Na ogled bo šest novih predstav, pet od teh bo koprodukcijskih, edina samostojna predstava pa bo črna komedija Mehanični levi v priredbi in režiji Marka Čeha.

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje upravnica Tina Kosi napoveduje šest premier s prepleti različnih žanrov. Sezono začenjajo s sodobno ameriško komedijo Meglica Stephena Sachsa o trku dveh svetov in dojemanju umetnosti, sledila bo Nušićeva komedija Žalujoči ostali, naslednje leto Shakespearova tragedija Romeo in Julija ter prva slovenska uprizoritev drame Nebeški odred avtorjev Đorđa Lebovića in Aleksandra Obrenovića.

Sezona v SNG Nova Gorica bo v znamenju vzporednih svetov, ki sobivajo na našem planetu, z osmimi premierami. Sezono začenjajo s krstno uprizoritvijo besedila Nebojše Popa Tasića: Zakaj ptiči pojejo. Komedija o žalosti je nastala na pobudo novogoriškega gledališča, govori pa o ujetosti človeka v igro življenja, iz katerega ne moreš izstopiti, saj ga določajo drugi. Za zabavo bodo poskrbeli Stari klovni, ki je prva slovenska uprizoritev dela Mateja Visnieca, like bodo upodobili Radoš Bolčina, Iztok Mlakar in Gojmir Lešnjak. Decembra pa bo zaživel Hofmannov muzikal Peter Kušter, namenjen vsem generacijam, ker zgodbe, napisane v času t. i. črne romantike, pripovedujejo o slabem vedenju otrok in mogočih nevarnih posledicah.

Na Velikem odru in v Mali drami SNG Drama Ljubljana se bo zvrstilo deset uprizoritev, osem jih bo za slovenski gledališki prostor popolna novost, med njimi nekaj prvič v slovenščino prevedenih dramskih del. Ker čakanje na pozitivne spremembe v družbi traja predolgo, ravnatelj Igor Samobor pravi, da bodo na oder umestili besedila, »ki postavljajo v ospredje zaljubljence, vizionarje, revolucionarje, upornice …, ki govorijo o poskusih ureditve novega sveta, o iskanju starih ali novih idealov, o pogumu«. Taka je brezčasna Sofoklejeva Antigona, postmodernistična dramska utopija staroste sodobnih nemških dramatikov Tankreda Dorsta, ki je med drugim raziskoval tako zasnove vladanja kot človeške šibkosti, Merlin ali Pusta dežela. Zanimiva bo krstna uprizoritev priredbe knjige vseh knjig Biblija, prvi poskus v režiji Jerneja Lorencija. Režiser vabi gledalce, da mu na osebni e-poštni naslov sporočijo svojo najljubšo svetopisemsko zgodbo, ki jo bo morda uvrstil v uprizoritev.

Gledališče Koper načrtuje pet premier, med zanimivejšimi bo komična melodrama Jeklene magnolije (tudi odličen film) z zgodbami šestih žensk, ki dokazujejo, da so pogosto močnejše od moških.

Matjaž Berger

Anton Podbevšek Teater začenja novo sezono z avtorskim projektom po motivih Igric izjemnega slovenskega dramatika Dominika Smoleta.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media