S spomini do boljšega spomina, tretjič

Dobro počutje | sep. '16

Jasmina Lambergar

Nadaljujmo pisanje Knjige spominov. V pretekli številki sem predstavila navodila za pisanje o delovnih izkušnjah. Tokrat se bomo posvetili ljudem.

  1. poglavje: LJUDJE, KI SO ZAZNAMOVALI MOJE ŽIVLJENJE

Srečevanja z ljudmi so se nam zapisala kot prijetna doživetja, večinoma vesela, včasih pa tudi povezana z razočaranjem in žalostjo. Poskušajte se spomniti vseh oseb, ki so pomembne v vaši življenjski zgodbi.

Kdo so najpomembnejši ljudje v vašem življenju?

Ali ste se poročili? So spomini na vašo poroko še vedno živi? Pobrskajte po družinskem albumu, najdite slike, popišite podrobnosti. Kraj, datum, oblačila, priče ...

Ali ste imeli dolgoletne prijatelje?

Vaši otroci so gotovo vaš ponos. Kako jim je ime? Kdaj praznujejo rojstni dan in druge pomembne dneve?

Je bil med vašimi prijatelji tudi pes, muc, papagaj?

Opremite knjigo s čim natančnejšimi podatki, povprašajte o podrobnostih sorodnike, prijatelje, sosede in dodajte fotografijo med zapise, da vam v spomin vnese barve.

Pisanje spominov – modno, zabavno ali koristno?

Težave pri opravilih v vsakdanu povzročajo pretežno neshranjene informacije, ki smo jih izvedeli pred nekaj urami ali dnevi. Ne spomnimo se, kaj smo prebrali, pozabimo ime znane osebe, ne najdemo očal, ključev ... Če na področju spomina ne bomo dejavni, se nam bo spomin še dodatno poslabšal. Najboljše vaje so tiste, ki jih izvajate po meri, prirejene za vaše težave, glede na vaša znanja in sposobnosti, zato vam svetujem, da se pred začetkom izvajanja vaj posvetujete z nami.

Vadimo:

Naloge izvajajte vsak dan – pisno, ustno, v tišini ali med poslušanjem glasbe.

  1. Najdite čim več besed, ki vsebujejo tri enake samoglasnike.

Primer: monolog, avatar, lestenec ...

  1. Poiščite besede, ki vsebujejo 12 črk.

Primer: komunikacija

  1. Naštejte besede, ki se začnejo in končajo na isto črko in so moškega spola.

Primer: krak, bob ...

  1. Poskušajte se spomniti, kaj je napisano čisto na začetku, v uvodnem delu tega sestavka, in glasno obnovite. Obnavljanje vsebin vam bo izboljšalo spomin.

Delavnica za boljši spomin

Spominjanje je lahko zabava, lahko je modna dejavnost, lahko pa prijetno združimo s koristnim. Možganski fitnes, ki ga vodi certificirana trenerka spomina Jasmina Lambergar, je učinkovita preventivna dejavnost proti izgubi spomina, saj poleg kreativnega pisanja zaobjema vaje za izboljšanje komunikacije, govor, branje, slikanje, gibanje in predvsem veliko druženja.

Konec septembra bo spet Festival za tretje življenjsko obdobje v ljubljanskem Cankarjevem domu. Jasmina Lambergar bo za bralce Vzajemnosti pripravila enourno delavnico na temo Zakaj pozabljamo in kaj lahko naredimo za boljši spomin, ki bo v četrtek, 29. septembra, ob 10. uri v dvorani M2.

Ker je spominjanje proces, sestavljen iz vnosa informacij, shranjevanja in priklica, se bomo tudi na festivalu seznanili predvsem s shranjevanjem podatkov, da jih bomo kasneje lažje priklicali: imena, obrazi, kraji ... Ko postane pozabljanje moteč dejavnik, moramo začeti izvajati vaje, ki nam pomagajo prepoznati shranjene informacije. V pomoč pri utrjevanju dolgoročnega spomina nam bo tudi priročnik.

Jasmina Lambergar, trenerka spomina, vodja programa Možganski fitnes


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media