NOVICE OD VSEPOVSOD

sep. '16

 Na Gorenjsko in Svete Višarje

Na julijski izlet na Gorenjsko in Svete Višarje sta se odpeljala kar dva avtobusa bralcev Vzajemnosti. Najprej smo si ogledali Belopeška jezera, potem smo se peljali skozi Trbiž do Žabnice in z gondolsko žičnico na Svete Višarje, na stoletja znano romarsko pot na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Na vrhu smo imeli čudovit razgled na dolino in bližnje vršace. Veliko si jih je ogledalo tudi cerkev in znamenit Marijin kip ter prisluhnili nadškofu Alojziju Uranu, ki je imel mašo v več jezikih. Na poti domov smo se zapeljali v dolino Planice in si ogledali nov olimpijski športni center in največjo letalnico na svetu. Sledil je še postanek pri jezeru Jasna v Kranjski Gori in na Bledu. (Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž)

 

Starajmo se doma

Če doma oskrbujete starejšega, bolnega ali invalidnega družinskega člana in potrebujete več znanja o negi, oskrbi, odnosu z njim ter kako ob njem poskrbeti zase, se lahko prijavite na tečaj. V Ljubljani se začneta konec septembra tečaja, ki bosta potekala vzporedno, eden ob torkih od 9.00 do 11.30, drugi ob četrtkih od 16.30 do 19.00. Tečaj, ki obsega 10 predavanj in praktičnih vaj, je brezplačen. Informacije in prijava: Inštitut Antona Trstenjaka, Resljeva 11, Ljubljana, tel. št.: 01 433 93 01, e-poštni naslov: info@inst-antonatrstenjaka.si.

 

V Radlje na praženi krompir

Udinje in udi Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi prirejajo že 16. svetovni festival praženega krompirja. Zbrali se bodo v soboto, 3. septembra, v Radljah ob Dravi. Na festivalu bodo številne domače in tuje kuharske ekipe pripravile praženi krompir na več kot 99 načinov. Brezplačno ga bodo delili obiskovalcem, a šele po zaključku uradnega dela, ki se tradicionalno začne ob 12. uri z društvenimi fanfarami in »Himno praženemu krompirju«. Podrobne informacije na: http://prazen.krompir.si/.

Med barvite narodne noše

V Kamniku bo od 8. do 11. septembra potekal naš največji etnološki festival, že 46. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Vse štiri dni bodo obiskovalci spremljali nastope pevskih, folklornih in gledaliških skupin ter sejem domače in umetnostne obrti. Poleg domačih se bodo predstavile folklorne skupine iz Rusije, Finske, Albanije ter Kameruna.

Odprte bodo tudi tri razstave: Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča, V glini predstavljena oblačila naših prednikov ter Niso bili vsi goli in bosi, razstava o oblačenju otrok v 19. in v prvi polovici 20. stoletja. V parku Evropa bo na ogled mednarodna razstava Minimundus, na Malem gradu pa se bodo odvijale Veronikine delavnice za otroke. Potekalo bo 11. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš. Vsako leto je vrhunec prireditve zagotovo nedeljska povorka narodnih noš po kamniških ulicah. Letos naj bi sodelovalo kar dva tisoč v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Podrobnejši program na www.narodnenose.si

V Kopru diši po sladkem

Sladka Istra se imenuje mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov, na katerem svoje kreativne sposobnosti predstavijo številni slaščičarski mojstri, obiskovalci pa komaj čakajo, da lahko sladke izdelke pokusijo in tudi kupijo. Letos bo v koprskem mestnem jedru najbolj dišalo 17. in 18. septembra. Kot vsako leto bodo izbrali najizvirnejšo sladico Istre, naj torto Slovenije in muškat Sladke Istre. Prireditev bodo popestrili z bogatim kulturnim programom in spremljevalnimi dejavnostmi. Več na http://sladka-istra.si/

V Bohinju bo veselo

Sredi septembra se je vredno zapeljati v Bohinj. V soboto, 17. septembra, prirejajo 3. praznik sira in vina. Od 12. ure naprej bo mogoče v dvorani Danica v Bohinjski Bistrici pokusiti in kupiti različne vrste sira ter drugih mlečnih izdelkov in vina. Predstavili se bodo še ljubitelji kolesarjenja po starem, harmonikarski orkester Bučar in folklorne skupine.

V nedeljo, 18. septembra, pa bo v Ukancu jubilejni 60. kravji bal. Od 10. ure naprej bo potekal pester program z nastopi ansamblov, godb na pihala in folklornih skupin, predstavili se bodo bohinjski majerji in majerice, najboljšim bohinjskim cikam bodo podelili zvonce. Za obiskovalce pa bosta zagotovo zanimiva tudi konjski trg s tradicionalnimi igrami in tržnica s ponudbo izdelkov domače obrti. Več na www.kravjibal.bohinj.

Po rimski Ljubljani

Do konca septembra lahko peljete vnuke na posebno pustolovščino – na arheološko pot po 2000 let stari dediščini Ljubljane.

Pojdite po 10 točkah mesta, kakršno je bilo od 1. do 6. stoletja. Vstopite v arheološka parka Emonska hiša in Zgodnjekrščansko središče ter obiščite rimski zid, kjer vas v zeleni oazi sredi mesta čakajo najlepše ostaline rimske Emone.

Vstopnice (4 evre/znižana 2,5 evra) z zemljevidom in družinskim vodnikom za pot Po rimski Ljubljani so na voljo v Mestnem muzeju Ljubljane, Gosposka 15.

 

Srečanje Kneippovih društev

V soboto, 1. oktobra, bo od 9. ure zjutraj v Hotelu Delfin v Izoli potekalo srečanje članov Kneippovih društev. Program se bo začel z vadbo pilates na prostem pod vodstvom Brede Štupica, nato pa bodo predavatelji iz Slovenije in tujine predstavili možnosti uporabe Kneippovih tehnik za preventivno ohranjanje zdravja. Maja Artenjak bo predstavila pet Kneippovih stebrov s poudarkom na vsestranskih učinkih vode; dr. Cvetka Avguštin bo govorila o pomenu prehrane v vsakodnevnem življenju; Francka Čuk bo opisala pomen zelišč na vrtu in v domu; Štefka Premzl, Kneippova zdravilka z licenco, bo predstavila zdravljenje ven; psihologinja Sladjana Djukić iz Beograda bo predstavila tehnike samozdravljenja; gostja iz Zveze društev Kneipp Italija pa bo udeležence seznanila, kako se pripraviti na zimo s pomočjo Kneippovih metod. Med srečanjem bo čas tudi za sprostitev na Kneippovem vrtu in ob refleksoterapiji Marije Jeraj.

Zaradi omejitve števila udeležencev so potrebne predhodne prijave. Več informacij dobite na tel. št.: 041 833 238, e–poštni naslov: kneippdv@gmail.com (Društva Kneipp Vrhnika) ali tel. št.: 05 6607 400, e-poštni naslov: rezervacije@hotel-delfin.si (Hotel Delfin Izola).

Združeni veteranski orkester v Schladmingu

MID EUROPE v Schladmingu je največja evropska glasbena prireditev s poudarkom na godbeništvu. V okviru festivala potekajo različni koncerti, seminarji, pogovori, deluje pa tudi mednarodni mladinski pihalni orkester. Letos je bil 15. julija v Schladmingu slovenski dan. Mednarodnemu občinstvu se je z enournim koncertom predstavil Združeni slovenski veteranski orkester pod vodstvom dirigenta Ervina Hartmana. Skupni orkester je sestavljen iz članov vseh sedmih veteranskih godb, ki delujejo v Sloveniji, in je prvič zaigral skupaj nekaj dni prej na 10. festivalu veteranskih godb v Laškem.

V okviru slovenskega dne so to popoldne nastopili še Papirniški pihalni orkester Vevče, Godba Cerknica in Laška pihalna godba. (Milan Pavliha)

Za novo znanje in družbeno vključenost starejših

Ljubljanska univerza za tretje življenjsko obdobje združuje okoli 3000 starejših študentov v 280 študijskih skupinah. Vpis v študijsko leto 2016/2017 poteka do 16. septembra oziroma do zapolnitve prostih mest v študijskih skupinah. Vpišete se osebno na sedežu univerze – na Poljanski cesti 6 – vsako delovno dopoldne med 9. in 12. uro.

Na univerzi lahko spoznavate umetnost (od slovenske in balkanske umetnostne dediščine do evropske, indijske, kitajske umetnosti …) ali se pridružite področju naravoslovja (astronomija, biokemija, človek in okolje, naravno vrtnarjenje, botanika …). Veliko lahko izveste o uporabi novih tehnologij, se naučite tujih jezikov in spoznavate kulture drugih narodov, kaligrafija vas uvede v spoznavanje starih pisav, keramika in slikarstvo v izražanje svoje domišljije in ustvarjalnosti. Uvajajo nov program za pridobitev osnov pravnega znanja, da bi znali uresničevati svoje pravice in izpolnjevati svoje dolžnosti. 

Slušatelji lahko sodelujejo na različnih dogodkih, sejmih in festivalih,  svoje znanje in izkušnje pa lahko delijo v programih prostovoljnega dela v javnih ustanovah (muzejih, botaničnem vrtu, Unicefu itd.) in sodelujejo pri mednarodnih projektih ali študijskih izmenjavah.

A. Š.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media