Do novega predsednika konec leta

Dobro je vedeti | sep. '16

Zbor članov ZDUS je konec junija razrešil Antona Donka s predsedniškega položaja, ker je odstopil zaradi zdravstvenih razlogov. Na predlog upravnega odbora je izvolil začasnega predsednika, to je postal dosedanji podpredsednik Janez Sušnik. Postopek za nadomestne volitve se bo začel 26. septembra, volitve pa naj bi bile izvedene 15. decembra 2016. 

Na zboru je bilo predstavljeno tudi finančno poslovanje Zdusa v preteklem letu. Lani je ta nevladna organizacija ustvarila kar lepe dohodke, ki so znašali 1.052.798 evrov, kar pomeni okrog 92 odstotkov načrtovanih sredstev, odhodki pa so znašali 1.052.599 evrov. Presežek dohodkov nad odhodki je bil 199 evrov. Večji del dohodkov je bil iz naslova evropskih in domačih projektov, ki so znašali 558.046 evrov, drugo predstavljajo članarina, prispevek hotela Delfin in donatorska sredstva v znesku 574.809 evrov. Večji del je šel za delovanje društev upokojencev na ravni pokrajinskih zvez, in to v obsegu 588.046 evrov, za delovanje zveze pa 464.533 evrov.

Za boljšo kakovost življenja starejših

Vsi projekti so namenjeni izboljšanju kakovosti življenja starejših, ne le upokojencev. Z njimi se v naše okolje prenašajo dobre prakse tujih držav, hkrati pa se naše dobre prakse prenašajo v tujino. Ena takšnih dobrih praks je program Starejši za starejše, ki se pri nas izvaja že več kot 10 let in v njem sodeluje okrog 4.000 prostovoljcev. To je program, v katerem sodeluje največje število društev upokojencev, do leta 2020 naj bi se vanj vključila vsa društva. Program sofinancira tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zavede in enake možnosti in pomembno prispeva k izboljšanju kakovosti življenja starejših, še zlasti tistih, ki so odvisni od pomoči drugih. V razpravi so delegati poudarili, da so projekti zelo koristna oblika delovanja Zdusa, vendar je treba v prihodnje nameniti večjo pozornost tistim, ki so v korist širokemu članstvu in ne zahtevajo večjih finančnih sredstev Zdusa. Posebno pozornost pa je treba posvetiti tudi prispevku, ki ga zagotavlja hotel Delfin, saj se je treba zavedati, da le-ta potrebuje tudi sredstva za lastni razvoj.

Iz poročila so razvidne tudi druge zelo razvejene dejavnosti Zveze društev upokojencev Slovenije in njenih članic na področju kulture, športne in rekreativne dejavnosti. Prav ta vloga Zdusa, kako skrbeti za aktivno in zdravo staranje starejšega prebivalstva naše države, je premalo cenjena.

V zadnjih letih si Zdus prizadeva tudi za aktivno državljanstvo starejše populacije in njihovo sodelovanje pri pomembnih družbenih odločitvah. V preteklem letu je dal številne pobude in predloge za spremembo oz. izboljšanje zakonodaje na različnih področjih. Da bi to svojo vlogo tudi v prihodnje še bolje uresničeval, je potrebna večja aktivnost strokovnjakov, ki so si s svojimi izkušnjami in dolgoletnim delom pridobili kompetence za takšno aktivnost tudi v tretjem ali celo četrtem življenjskem obdobju. Člani so se strinjali, da je prav, da javnost sliši tudi glas upokojencev, ki tvorijo že skoraj tretjino celotnega prebivalstva.

Zahvala Donku

Anton Donko, ki so ga za predsednika Zdusa izvolili pred enim letom, je podal pisno izjavo, da nepreklicno odstopa s predsedniškega mesta zaradi zdravstvenih razlogov. Ob obravnavi te točke dnevnega reda so bili člani zelo žalostni, saj so upali, da bo lahko njihovo organizacijo tudi v prihodnje uspešno vodil. Donko je poudaril, da je odločitev sprejel po posvetovanju s številnimi strokovnjaki in po lastnem tehtnem preudarku. Je pa po svojih močeh še naprej pripravljen sodelovati pri delu Zdusa.

V imenu upokojencev in vodstva Zdusa se mu je za večletno uspešno in učinkovito delo v organizaciji, še zlasti pa za opravljanje funkcije predsednika zahvalila podpredsednica Vera Pečnik, za njegovo uspešno vodenje najmnožičnejše civilne organizacije pa se mu je zahvalila tudi ministrica dr. Anja Kopač Mrak.

A. T.

Anka Tominšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media