Za demografski slad zmanjkuje časa

sep. '16

 Nedopustno je, da politika tako zavlačuje z ustanovitvijo demografskega rezervnega sklada. S tem tudi ne izpolnjuje zavez iz zakonodaje, saj je ustanovitev sklada od leta 2013 zapisana v Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), so na novinarski konferenci povedali predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikata delavcev trgovine Slovenije in Sindikata upokojencev Slovenije. Po njihovem mnenju politika načrtno sabotira demografski sklad.

Demografski sklad ni ne breme ne strošek, pač pa stimulator zdrave gospodarske rasti, kar kažejo izkušnje tujih držav, ki ga imajo. A vlada zavlačuje, čeprav nam že zmanjkuje časa. Po predvidevanjih se mora sklad polniti vsaj deset let, da bi bilo na voljo dovolj sredstev za financiranje pokojnin (predvideno je 1,2 milijarde evrov na leto). Skrb vzbujajoče je zlasti dejstvo, da vlada še ne ve, kako bo sklad polnila. Desetina kupnine od prodaje državnih podjetij, ki je do zdaj edini predvideni vir financiranja, še zdaleč ni dovolj. Za nameček pa vlada celo vztraja pri prodaji Zavarovalnice Triglav, ki je v skoraj 35-odstotni lasti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar je po mnenju sindikatov nerazumno.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media