DRUŽENJE

Druženje | okt. '16

VELENJE

Šaleška pokrajinska zveza Velenje (ŠPZDU) je vsakoletno družabno srečanje članstva na začetku poletja izvedla v dveh delih. Prvi dan so povabili na srečanje zakonske pare, ki so preživeli v sožitju pet ali šest desetletij. Kar šestdeset jih je prišlo na slovesnost, pet parov je praznovalo že šestdeseto obletnico, t. i. biserno poroko. Vsak par je prejel šopek in spominsko diplomo. 

Predsednik zveze Jože Rebernak je v nagovoru povedal, da je več kot 600 članov zveze velik potencial, ki s skrbnim delom vodstva in sodelovanjem z občinami, centrom za socialno delo, OZRKS Velenje in drugimi pomembno vpliva na življenje upokojenih občanov vseh treh občin (Šmartno ob Paki, Šoštanj in Velenje)  in skrbi za zastopanje njihovih interesov.

Naslednji dan so se srečali še upokojenci iz vse doline. Pridružili so se jim regijski direktor Delavske hranilnice Samo Pečar, direktorica Hotela Delfin – Izola Nina Golob, direktorica Zlate mreže Eva Jelnikar Mrak, poslanka iz vrst DESUS Ana Marija Kovačič ter podpredsednica ZDUS Vera Pečnik. Zadnja je nanizala vrsto prizadevanj, ki jih zveza poskuša uresničevati za dostojno preživljanje upokojencev. Na srečanju so podelili pokale in priznanja najboljšim športnikom v zvezi, nato pa so se poveselili ob dobro glasbi. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

 

ŽALEC

V Grižah je tudi to poletje potekalo tradicionalno srečanje članov vseh upokojenskih društev, ki delujejo v občini Žalec. Kulturni program je bil medgeneracijsko obarvan, poleg mladih glasbenikov so nastopili še Mešani pevski zbor DU Griže  ter Folklorna skupina Kobula  KD Petrovče.

Predsednik Zveze DU občine Žalec  mag. Ivan Glušič je na kratko tudi orisal delovanje zveze. Udeležence sta pozdravila še župan Janko Kos  in predsednik  Pokrajinske zveze DU Celje Silvo Malgaj. Nato so podelili pokale in priznanja najboljšim v šahu, streljanju z zračno pušk, metanju krogov, balinanju, ruskem kegljanju, pikadu  in ribolovu. Pri ženskah je prvo mesto in prehodni pokal osvojila ekipa DU Šempeter, pri moških pa ekipa  DU Kasaze – Liboje. Najuspešnejše športno društvo je DU Šempeter, pred DU Kasaze- Liboje in  DU Ponikva. Sledil je še družabni del s plesom.

(Besedilo in fotografija: Darko  Naraglav)

BENEDIKT

Zveza društev upokojencev Slovenskih goric je na začetka julija skupaj z društvom upokojencev in občino Benedikt organizirala tradicionalno in že 20. srečanje upokojenk in upokojencev. Med udeleženci so bili tudi upokojenke in upokojenci iz pobratenih društev. Pridružili so se jim častna predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Novak, častna podpredsednica ZDUS Slavica Golob, predsednica PZDU Murska Sobota Viola Bertalanič, predsednica MDI Lenart Emica Šuman ter župani občin Upravne enote Lenart Milan Gumzar, Janez Kramberger, Marjan Žmavc, Darko Fras in Peter Škrlec.

Na prireditvi so praporščaki vseh sedmih društev upokojencev ob spremljavi pihalnega orkestra MOL Lenart opravili mimohod, po pozdravnih govorih in kulturnem programu, v katerem so sodelovale pevke ljudskih pesmi Žitni klas KD Benedikt, Marija Rajter in učenka iz Benedikta s harmoniko, je sledilo družabno srečanje. (Besedilo: Stanko Cartl, fotografija: Igor Barton)

CELJE

Skupina Beseda – besede je ena izmed domskih skupin za samopomoč Medgeneracijskega društva Savinja Celje. Že 13 let deluje v Domu ob Savinji. Posebnost članov skupine je, da poleg izbranih pogovornih tem pišejo tudi poezijo, deklamirajo in recitirajo na prireditvah v domu in zunaj njega. Dolga leta so s svojimi literarnimi prispevki sodelovali na razpisih društva Rdeče jabolko v Ajdovščini in se udeleževali literarnih maratonov. Vsako leto sodelujejo tudi na Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani in na anonimnem razpisu JSKD Slovenije za regijsko srečanje seniorskih piscev – letos so za svoja dela prejeli pisna priznanja. Člane udeležba na srečanjih veseli in jih odvrača od bolečin, ki jih pestijo, od žalostnih misli, osamljenosti, saj začutijo, da niso sami, ampak pripadajo skupini. Mentorica Ljudmila Conradi z velikim veseljem opravlja svoje poslanstvo, člane predvsem usmerja, da zberejo svoje misli, da se izpovedo, kar jim zelo koristi. Ponosna je na člane skupine, ker pišejo, česar celo mnogi zdravi in mladi ljudje ne zmorejo.

(Besedilo in fotografija: L. C.)

ČRMOŠNJICE

Društvo upokojencev Semič je za vse svoje člane in prijatelje poleti pripravilo tradicionalno srečanje upokojencev v Črmošnjicah. Medse so povabili predsednika PZDU za Dolenjsko in Belo krajino Jožeta Jazbeca, upokojence iz sosednjih društev ter že mnogo let pobratene prijatelje iz Olma oziroma Prisoj pri Kopru. Po krajšem kulturnem programu so se kljub slabemu vremenu zadržali na družabnem srečanju. (Besedilo in fotografije: Sonja Štraus)

VRHNIKA

Članice in člani socialne komisije in prostovoljke pri Društvu upokojencev Vrhnika vsako leto pripravijo družabno srečanje starejših članic in članov. Letos se je srečanja udeležilo kar 105 starejših, najstarejšima 90-letnima udeleženkama so poklonili šopek in z njima zaplesali. Obiskovalce je pozdravila predsednica društva Elica Brelih, program pa je popestril društveni pevski zbor s pevovodjem Jožetom Jesenovcem. (Besedilo: Elica Brelih, fotografija: Leon Novak)

 

TEHARJE

Pri Društvu upokojencev Teharje so pripravili izlet za svoje člane in druge starejše krajane. V sodelovanju z domačim gasilskim društvom so se odpeljali na Ponikvo, kjer so obiskali rojstno hišo Antona Martina Slomška, si ogledali kraj ter cerkev, v kateri so se udeležili maše. Izlet so zaključili na bližnji turistični kmetiji. (Besedilo in fotografija: Brigita Volmut)

ZGORNJA POLSKAVA

V okviru Društva upokojencev Zgornja Polskava v občini Slovenska Bistrica že dobrih osem let deluje vokalna skupina Košuta Pokoše. Sestavljajo jo tenorist Boris Šraml, tretji bas Janko Šega, četrti bas Ivan Plibršek, Jože Fidler, drugi tenorist, pa je njihov vodja. Pojejo ponarodele pesmi, včasih tudi sami napišejo kakšno besedilo. Nastopajo po različnih krajih, njihovo ubrano petje ljudskih pesmi pa se je že večkrat slišalo tudi v Prlekiji in Prekmurju. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

LJUBNO

Na začetku avgusta so se v Vrbju na Ljubnem srečali člani vseh devetih društev upokojencev iz Zgornje Savinjske doline. Prišli so iz Mozirja, Nazarij, Šmartna ob Dreti, Bočne, Gornjega Grada, Rečice ob Savinji, Ljubnega, Luč in Solčave. Pridružili so se jim še gostje, med njimi podpredsednica ZDUS Vera Pečnik, predsednik Pokrajinske zveze DU Celje Silvo Malgaj, in ljubenski župan Franjo Naraločnik. Več kot sto udeležencev je nagovoril predsednik Društva upokojencev Ljubno Jože Vodušek, nato pa so prisluhnili kulturnemu programu, v katerem so nastopile ljudske pevke Lipa Društva upokojencev iz Šmartna ob Dreti, Janko Šumečnik iz Društva upokojencev Rečica, folkloristi FS Oštarija iz Bočne, ob harmoniki sta zapela Ivko Retko in Joža Pustoslemšek »Frgelka« iz Primoža, z večglasno pesmijo so vzdušje požlahtnili še Lučani. Srečanje pa je začinila umetniško-glasbena skupina Ropotavčki luškega društva upokojencev (na fotografiji). (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

GORNJI GRAD

V okviru Društva upokojencev Gornji Grad že od leta 2005 deluje skupina ročnih del Spominčice, ki jo vodi mentorica Jelka Tajnšek. Letos so tako pripravile že enajsto razstavo svojih izdelkov, in to v sodelovanju z vrtcem Bočna. Zadovoljstvo je bilo obojestransko. Spominčice so pokazale svoje vezene izdelke v različnih tehnikah, prav tako pa kvačkane, pletene in klekljane izdelke. Otroci iz vrtca Bočna pa so razstavili risbe in glinaste izdelke na temo čebel. Sven Rojten, vnuk ene izmed članic skupine Spominčice, pa je navdušil s figuricami iz gumic. (Besedilo K. M., fotografija: Š. S.)

PREBOLD

Minuli mesec je potekalo tradicionalno srečanje društva upokojencev, ki od letos dalje deluje pod  vodstvom predsednika Mirana Boriška. Preboldsko društvo upokojencev, ki vključuje tudi del upokojencev  iz občine Braslovče (nekdanjih delavcev TT Prebold), sodi med velika upokojenska društva v Sloveniji , saj šteje blizu 1000 članov. Ponaša pa se tudi kot društvo, ki je prvo v Sloveniji razvilo upokojenski društveni prapor in to že ob ustanovitvi leta 1954.

V Gaju, kjer ima društvo svoje prostore,  so pripravili tudi športni teden, vsak dan so se upokojenci pomerili v kateri od tradicionalnih upokojenskih športnih panog. Na sobotnem  srečanju  so objavili rezultate in podelili medalje trem najboljšim v vsaki  športni panogi, tako v  moški kot ženski konkurenci. Obiskana je bila tudi tradicionalna razstava ročnih del in zdravilnih zelišč, ki jo vsako drugo leto pripravijo članice in članice sekcije Petlje in zeliščarska sekcija  pod vodstvom Pavle Adrinek in Irene Marinc. (Besedilo in fotografija: D. N.)

 

STRAŽA

Upokojenci so v sklopu prireditve 30. straška jesen pripravili že 10. razstavo ročnih del. Izdelke je razstavljalo okoli 15 članic krožka, ki ga zavzeto vodi Rozina Kum. Razstavljena je bila tudi njena čipka, za katero je prejela drugo nagrado med posamezniki na mednarodnem natečaju na temo mladosti. Razpisan je bil v okviru svetovnega čipkarskega kongresa, ki je potekal v Ljubljani. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

MIRNA

Člani društva upokojencev Mirna so letos dopustovali na otoku Lastovo. Vsako jutro so začeli s telovadbo, na izletih so raziskovali otok. Dneve so si poleg plavanja in sončenja popestrili tudi s plesom v vodi, šaljivimi igrami ter tombolo, ki so jo pripravili kar na plaži. Obiskala jih je klapa Fumari, ogledali so si nastop domače folklorne skupine in bili na pokušanju v vinski kleti. Posebej zabavno pa je bilo zadnji večer, ko so jih obiskale maškare. (Besedilo in fotografija: Anica Janežič)

NOVO MESTO

Petanka je moštvena igra, podobna balinanju, ki jo lahko igrajo vse generacije – od mladih do starih, celo invalidi, in to na skoraj vseh terenih, od makadama, trave do peščene plaže. Čeprav je igra stara že več kot sto let, izvira pa iz Francije, je pri nas še marsikje ne poznajo. Prvi petankarski turnir v Novem mestu so preteklo soboto organizirali pri Društvu upokojencev Mali Slatnik v sodelovanju z Zvezo društev petanke Slovenije.

V mešanih trojkah se je pomerilo 18 ekip iz vse Slovenije, največ je bilo dolenjskih ekip, kar 13. Predsednik DU Mali Slatnik Franci Dragan, ki je bil pobudnik turnirja, je poudaril, da je petanka še posebej primerna igra za upokojence, saj ne zahteva telesne pripravljenosti, igrajo pa jo lahko vsi, ki lahko držijo v roki 700 gramov težko kroglo in jo vržejo do tri metre daleč.

Udeleženci in predstavniki petankarske zveze so organizacijo v Novem mestu zelo pohvalili. Zaradi navdušenja domačinov nad novo igro je pričakovati, da bo petanka že v kratkem postala nova športna disciplina društev. (Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž)

BLED

Člani Društva upokojencev Bled že nekaj let obiskujejo Pliberk/Bleiburg na avstrijskem Koroškem oziroma znameniti sejem Pliberški Jormak. Že od leta 1393 se začne na dan sv. Egidija, letos pa je bil že 618. po vrsti. Prva sobota v septembru pa je na sejmu poseben dan – Svaveja uta ali slovenska hiša, kjer se pod velikim šotorom srečajo člani društev upokojencev iz Slovenije in zamejstva. To je bilo že 24. tako srečanje upokojencev v Pliberku.

V kulturnem programu so se predstavile pevske in glasbene skupine slovenskih društev, nato pa so si udeleženci ogledali povorko, v kateri se je predstavilo več kot 100 skupin: od narodnih noš, pihalnih godb, podjetij, kmetov, kovačev do vinske kraljice … Nato so si ogledali še sejem, na katerem ni manjkalo traktorjev, avtomobilov, znanih koroških mesnih dobrot, kruha, slaščičarskih izdelkov in seveda piva. (Besedilo: Anica Svetina, fotografija: Stane Lampe)

 

PIVKA

»Lokostrelstvo je človeška inovacija največjih razsežnosti, če upoštevamo, da je princip enak kot pred 25.000 leti, le oprema se je korenito spreminjala,« je zapisal lokostrelski zanesenjak in zbiratelj Marjan Podržaj. Prav on je bil pobudnik zasnove prvega stalnega lokostrelskega muzeja v Evropi, ki je od srede septembra odprt v drugem nadstropju osrednje zgradbe Muzeja vojaške zgodovine v Pivki.

Pred štiridesetimi leti so se trije slovenski klubi povezali v Lokostrelsko zvezo Slovenije, ki danes združuje 34 klubov. Odprtja so se udeležili tudi veterani, med njimi Janko Pipan iz Maribora, ki ga prištevajo med očete slovenskih lokostrelcev, in Hinko Jerčič z Mute, ki je leta 1964 postal prvi republiški prvak v lokostrelstvu, tamkajšnji lokostrelci pa vse od leta 1954 delujejo pod okriljem rodu tabornikov Bistrega potoka Muta. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

LUČE

V Lučah ob Savinji so se na pikniku srečali prostovoljci in prostovoljke projekta Starejši za starejše, ki delujejo v Savinjski pokrajinski koordinaciji. Koordinacija spada med manjše, saj v desetih društvih upokojencev deluje 96 prostovoljcev, pokrivajo pa kar 421 kvadratnih kilometrov. Domačije, ki jih obiskujejo prostovoljci, so raztresene po pobočjih Raduhe, Smrekovca, Menine in Dobrovelj. Vendar pa prostovoljke in prostovoljci svoje poslanstvo jemljejo zelo odgovorno, saj vsaj enkrat letno obiščejo vse svoje »varovance«. Med njimi poiščejo ljudi, ki potrebujejo pomoč, nato jim to pomoč tudi organizirajo.

Prostovoljce sta pozdravili vodja projekta pri ZDUS Rožca Šonc in vodja programskega sveta Anka Ostrman. (Besedilo: K. M.)

PRAZNOVALI SO

 

Marija Žekš

V beltinskem društvu upokojencev so ponosni na članico Marijo Žekš, ki že nekaj let živi v ljutomerskem domu starejših občanov, kjer je praznovala stoti rojstni dan. Slavljenka ne potrebuje nobenega zdravila, po kosilu pa rada popije kozarec vina.

Marija Strahovnik

V Lokovici v občini Šoštanj je najstarejša krajanka Marija Strahovnik, po domače Oberova Micka, dočakala stoprvo leto v družbi svojih štirih otrok, vnukov, pravnukov in prapravnukov.

Frančiška Valentinčič

Pri Društvu upokojencev Kanal sta spet dve jubilantki, ki sta praznovali 95 let. Frančiška Valentinčič, po domače Fani, živi z nečakovo družino. Še vedno kuha, bere časopise in gleda televizijo.

Olga Strgar

Olga Strgar pa se je rodila v družini s kar 16 otroki. Z možem sta imela sina in hčer, tako da ima Olga 5 vnukov in 13 pravnukov. Živi sama v Ročinju, gospodinji in vrtnari.

Marija Korošec

Predstavniki občine, DZ in RK Semič so v Rakitni pri Krimu obiskali rojakinjo Marijo Korošec, ki je praznovala 90 let. Gospa Mima, kot jo kličejo domačini, namreč zadnja leta živi pri družini hčerke Jelke.

Ivanka Jelenc

Ivanko Jelenc, ki je prav tako praznovala 90 let, pa so obiskali v črnomaljskem domu starejših občanov. Tu jo redno obiskujejo otroci in številni vnuki, ki so se pridružili slavju.

Ludvik Krebl

Prijatelji iz mislinjskega društva upokojencev so obiskali Ludvika Krebla, ki je praznoval 90 let. Ludva, kot ga kličejo, je bil dolga leta gasilec, rad je izdeloval izdelke iz lesa, še vedno se vozi z motorjem.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media