Sram in strah sta odveč

Dobro počutje | nov. '16

Pogosto obiskovanje stranišča ali celo nočno vstajanje zaradi tiščanja na malo potrebo vse preveč starejših moških jemlje kot značilne znake staranja. V resnici pa so vzroki v nenevarnem povečanju prostate, na kar pa res vplivajo leta.

Vzrok naj bi bil zmanjševanje koncentracije moškega spolnega hormona testosterona, ki se pojavlja s starostjo. Večja kot je, bolj pritiska na sečnico, kar povzroči težave pri odvajanju urina. Po abrahamu ima težave z benigno hiperplazijo prostate ali BHP najmanj polovica moških, pri 80. letu pa že skoraj vsi.

Prostata raste v različne smeri, zato so znaki različni. Moški mora zelo pogosto na vodo, tudi na manj kot dve uri; ponoči mora večkrat vstati, da gre na stranišče, curek je slabši, prekinjen, značilno je kapljanje urina po opravljeni potrebi. Velikokrat ga nenadno in hudo »pritisne« ali mu celo uide kaka kapljica, ko pa pride do stranišča, mine kar nekaj časa, preden začne urinirati, ali pa se mora pri tem napenjati. Včasih občuti tiščanje v predelu nad sramno kostjo. Pogosto se pojavlja tudi občutek, da mehurja ne more popolnoma izprazniti, kar je tudi res. Seč najprej zastaja le v mehurju, pozneje pa tudi v sečevodih in ledvicah, zato se lahko ponavljajo vnetja sečil. Sčasoma stena mehurja tako oslabi, da ne more več iztisniti vse tekočine iz mehurja. Zastajanje urina povzroča vnetje v mehurju, zato moški čuti bolečino pri uriniranju ali v sečni cevi. Zaradi nepopolnega izpraznjenja mehurja se poveča tudi tveganje za poškodbe mehurja in ledvic ali za nastanek kamnov.

Nepotrebno odlašanje

Kakovost življenja se s pogostim obiskovanjem stranišča zagotovo zelo poslabša, kar je moteče v družbi, na prireditvah, pri rekreaciji ali na izletih in potovanjih. Moteno je tudi spolno življenje, saj ima lahko moški težave z erekcijo, z izbrizganjem sperme in upadom spolne želje.

Zaradi vseh teh razlogov je zares nenavadno, zakaj moški tako dolgo niti osebnemu zdravniku ne povedo za težave, k urologu pa jih veliko pride šele takrat, ko je mokrenje tako pogosto, da jih moti pri vsakdanjih opravilih. Za zdravljenje sicer nikoli ni prepozno, vendar je razlika, ali se zdravijo z zdravili ali je potreben operativni poseg. Zato zdravniki nenehno ponavljajo priporočila, naj moški po 50. letu redno opravljajo preventivne preglede, saj tako lahko že zgodaj odkrijejo tudi hujša obolenja. Pri tem pa poudarjajo, da povečanje prostate ne pomeni, da se je ali se bo pojavil rak. Prav tako pa ne drži močno razširjeno javno mnenje, da pogosti spolni odnosi ščitijo pred boleznimi prostate.

Kaj vpliva na povečanje prostate in kako se temu izogniti, medicina še ni odkrila. Bolj izpostavljeni so moški, ki imajo močno zvišano telesno težo, zvišan holesterol v krvi, ter tisti, kjer se je obolenje pojavilo že pri očetu ali dedu. Vsekakor pa strokovnjaki moškim svetujejo, da se držijo načel zdravega življenja. V prvi vrsti sta to telesna aktivnost in redno razgibavanje zlasti pri dolgotrajnem sedenju. Izogibajo naj se alkohola (tudi piva), črne kave ter gaziranih in zelo mrzlih pijač, visokokalorične in močno začinjene hrane ter kajenja.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media