Spečemo danes, pojemo za praznik

Prosti čas | nov. '16

Bliža se konec leta in najbrž vsak po malem ob tem že čuti nervozo. Najprej nas skrbi glede daril za vse sorodnike in prijatelje, potem pa razmišljamo, kaj bomo sploh ponudili gostom. Nekaj slaščic je mogoče pripraviti vnaprej. Še več: celo bolje je, saj se šele tako izoblikuje tista prava aroma.

Mnogo drobnega peciva lahko spečemo vnaprej, saj se večina piškotov v pločevinastih škatlah obdrži več tednov brez posebne škode. To so vsi krhki piškoti brez kremnega polnila ali čokoladnega obliva. Piškoti z marmelado so pogojno obstojni, ne smejo biti preveč vlažni, sicer splesnijo. Sama se adventne peke lotim vedno tako, da najprej spečem vse enostavne piškote in jih pospravim v škatle. Spečem tudi vse tiste piškote, ki jih bom še posebej okrasila, saj se z okraševanjem raje ukvarjam le nekaj dni pred porabo. Okrašene piškote je namreč treba pazljiveje shraniti, navadno med posamezne plasti položim plast povoščenega papirja, da okras gotovo ostane na njih in se piškoti ne polomijo.

Vnaprej spečem tudi vse piškote iz ovsenih kosmičev, razne lešnikove ali orehove ali kokosove razpokance, italijanske trde cantucine, potem kukije vseh sort in podobno. Pri teh je celo zelo zaželeno, da jih spečemo vnaprej, da se dobro okrepi okus. Gotovo v to kategorijo spadajo še vsi medenjaki. Za nekatere potrebujemo več časa, saj testo počiva in se oblikuje – vsaj čez noč ali še dalj časa. Taki piškoti dobijo boljši in tisti pravi žlahtni okus šele v nekaj tednih. Pobrskajte med recepti – taki so nürnberški medenjaki, ki sicer niso zares iz meda, pryaniki in medenjaki za okraske za jelko. Za vse je značilno, da vsebujejo močne, krepke začimbe, ki odišavijo hišo, precej sladkorja ali meda, mehkejši medenjaki tudi precej maščobe. Medenjaki zares spadajo v adventno-božični čas, zato je prav, da dom v tem času zadiši po njih.

Po angleško …

Gotovo ste že slišali za angleški božični puding. Po angleški tradiciji ga pripravlja vsa družina skupaj na zadnjo nedeljo pred adventom. Letos bo ta 20. novembra. Vsak družinski član ali vsaj vsak otrok naj bi nekajkrat pomešal sestavine za puding in si pri tem kaj zaželel, saj se želja menda gotovo izpolni. Dan imenujejo »Stir-up Sunday«. Receptov za angleški puding je na spletu veliko, skupaj z opisanimi posameznimi koraki ga najdete tudi v moji knjigi Mama kuha po korakih. Tradicionalno so puding pripravljali iz govejega loja in z rjavim sladkorjem ali povsem brez sladkorja in le s suhim sadjem. Suho sadje je obvezna sestavina, prav tako alkohol (žganje, vinjak ali pivo), loj pa danes večinoma nadomestimo z maslom. Če se boste lotili priprave angleškega pudinga, naj vam namignem, da morajo biti vse sestavine drobno mlete ali v res drobnih koščkih, saj je model lažje zapolniti, tako pa bo kuhan puding lepe oblike in zagotovo brez zračnih žepov. Ti velikokrat pokvarijo jed. Angleški božični puding pri nas ne more nadomestiti potice. Lahko pa postane privlačna slaščica v decembrskem času vsaj zaradi načina, kako ga ponudimo. Topel angleški puding vedno flambiramo pred gosti, kar je gotovo ena izmed osupljivejših kuharskih metod, ki je za nameček (ob varnostnih ukrepih) izredno preprosta.

 Adventna peka je čarobna. Ko sem se za ta članek lotila prvih začimbnih piškotov še v oktobru, so želeli pomagati vsi otroci. Hiša je zadišala in piškote smo pojedli kar tople. Prvi so vedno najslajši …

Naj zadiši ...

Preprosti medenjaki s. Vendeline (za Miklavževe figure in okraske za božično jelko)

za vsaj 4 pekače piškotov; priprava testa 10 minut, počitek vsaj 2 uri, oblikovanje 15 minut, čas peke 12 do 14 minut

 

Potrebujemo:

250 g medu

2 do 3 dl mleka

400 g sladkorja v prahu

dišave za medeno pecivo (približno žličko mešanice cimeta, klinčkov itd.)

1 jajce

1 kg polnovredne moke

žličko jedilne sode

 Obliv: 1 beljak in 120 g sladkorja v prahu

Priprava: Med segrejemo na 50 stopinj, odstavimo, prilijemo mleko, dodamo sladkor, začimbe in jajce. Premešamo. Posebej zmešamo moko z jedilno sodo, to pa vmešamo v medeno zmes. Gladko premešamo, oblikujemo hlebček, ga ovijemo in pustimo ohladiti v hladilniku.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvaljamo na pol prsta debelo in izrežemo razne oblike. Te polagamo na pekač in pečemo v segreti pečici približno 12 minut, da rahlo porjavijo.

Za obliv stepemo beljak v čvrst sneg in mu vmešamo sladkor v prahu. Obliv nanesemo na piškote, jih vrnemo v pečico, segreto na 80 stopinj, za največ minuto, da se glazura hitreje posuši in postane mikrobiološko stabilna.

Božična štruca

Za 2 štruci potrebujemo:

750 g bele pšenične moke

1,5 dl mleka

kocko svežega kvasa

70 g sladkorja

250 g masla

lupinico 2 neškropljenih limon

vrečko vaniljevega sladkorja

5 g soli

250 g rozin (pol temnih, pol zlatih)

150 do 200 g mešanice arancinov in citronata

50 g narezanih kandiranih češenj

50 g mandljevih lističev

1,5 dl ruma

maslo in sladkor v prahu za posip

Priprava: Rozine namočimo v rum. Kvas raztopimo v toplem mleku. V skledo presejemo moko, vlijemo kvasec, raztopljeno maslo, dodamo sladkor, limonino lupinico, vaniljo in sol ter zgnetemo testo, ki naj vzhaja vsaj pol ure.

Nato na pomokani površini vgnetemo rozine skupaj z rumom in mandljeve lističe ter znova pustimo vzhajati vsaj pol ure.

Nazadnje v testo vgnetemo kandirano sadje in pustimo vzhajati še 1 uro.

Pečico segrejemo na 160 do 180 stopinj. Testo razdelimo na dva dela. Vsakega razvaljamo in tretjino testa prepognemo čez spodnji del. Prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in vstavimo v segreto pečico za 50 do 60 minut.

Pečene kolače takoj premažemo z maslom in bogato potresemo s sladkorjem v prahu.

Koristni nasveti: Priprava božične štruce ni hudo zapletena, zanjo potrebujemo le malce več časa. Ključne so tudi dobre sestavine. Iz boljše moke bo štruca rahlejša, zato predlagam, da izberete namensko moko za kvašeno testo. Če uporabite polnovredno moko, bo štruca sicer prehransko bogatejša, vendar zbita, temnejše barve in manj žlahtnega okusa. Moj nasvet: raje specite dober polnovredni kruh, pri štruci pa uporabite belo moko.

Aromo podari res dobra limonina ali pomarančna lupinica. Izberite le ekološko. Četudi običajno limono iz konvencionalne pridelave na vso moč drgnete pod tekočo vodo in uporabite celo detergent za to, da bi odstranili zaščitna sredstva, vam to ne bo koristilo.

Naj vas ne prestraši količina ruma. Potrebna je, da je štruca res mehka, rahla, sočna in dolgo obstojna. Rum vgnetite v testo počasi in previdno s čim manj dodane moke. Priporočam uporabo električnega mešalnika z gnetilnimi kavlji. 

 Med testo po želji namesto mandljev zamesite na koščke narezan marcipan. Ohlajeno pečeno štruco zavijte v aluminijasto folijo, nato pa spravite še v vrečko za zamrzovanje in shranite na sobni temperaturi. Tako se štruca ohrani več tednov, celo mesecev, vendar jo je treba pred postrežbo vsakič znova potresti s sladkorjem.

Brez pločevinastih škatel pri peki vnaprej ne bo šlo. Potrebujemo jih več in ravno v tem času jih prodajajo v številnih oblikah in velikostih. Več škatel potrebujemo zato, ker vsako vrsto piškotov shranimo ločeno, da se res dolgo časa obdržijo. Če bi recimo združili trše piškote z mehkejšimi in vlažnejšimi, bi se navlažili vsi in postali manj krhki. Če pa se že zgodi taka nesreča, z lahkoto takšen piškotni drobir naslednji dan predelamo v rumove kroglice.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media