Že na prvi pogled praznično

Prosti čas | nov. '16

Kvačkana smreka

Potrebujemo:

temno zelene, škrlatne, rdeče, rožnate in vijoličaste tekstilne špagete ali debelejšo volno

kvačko št. 10

škarjice

stožec iz stiropora višine 65 cm (ali manj)

zeleno barvo za trde podlage

pištolo za vroče lepljenje

šivanko za šivanje tekstilnih špagetov

Izvedba: Iz zelenih tekstilnih špagetov nakvačkamo stožec. Začnemo pri vrhu, tri verižne petlje sklenemo v krog s polgosto petljo, nato kvačkamo same goste petlje v spirali. V tretji vrsti iz ene petlje naredimo dve petlji, nato postopno dodajamo petlje v vsaki drugi vrsti, in to po dve, po tri, po štiri, po pet petelj enakomerno po krožnici. Ali pa delamo na pamet, po občutku, le da preverjamo obliko po stožcu. Ko prevleka v celoti pokriva stožec, naredimo še zadnjo vrsto, v kateri po dve in dve petlji pokvačkamo skupaj. Stožec prebarvamo z zeleno barvo in ga posušimo. Pustimo pol metra dolgo nitko, kvačkano prevleko potegnemo čez stožec, spodaj pa nit prevlečemo na nekaj mestih čez rob, jo stisnemo skupaj in zazankamo.

Pozor: Morebitne nepravilnosti na niti popravimo, preden jih vkvačkamo v izdelek. Vozličke na primer razvežemo, nit razgrnemo, dve ploskvi položimo eno na drugo in prekrito površino ročno sešijemo. Tako ne bo nepravilnosti na izdelku.

Ločeno naredimo prevleko za smreko in verigo bodic. Na fotografiji vidite, kako izdelamo bodice. Nasnujemo pet verižnih petelj, nato se obrnemo v prvo vrsto. Naredimo eno polgosto, eno gosto, eno polšibično, eno šibično petljo, nato naredimo novih pet verižnih petelj in postopek ponovimo. Nakvačkamo dolgo verigo bodic, začetek prišijemo na vrh smreke, ostanek niti pa skrijemo v stožec. Verigo bodic ovijemo okrog smreke. Z ovijanjem zaključimo na dnu, tam konec niti tudi zadelamo.

Nakvačkamo kroglice. Nasnujemo tri verižne petlje, jih sklenemo v krog s polgosto petljo, naredimo dve verižni petlji, sedemkrat vbodemo v krog in naredimo sedem šibičnih petelj. Krog zaključimo s polgosto petljo, v naslednjem krogu pa vbodemo v vse prejšnje šibične petlje, a ne naredimo celih šibičnih petelj, temveč jih pokvačkamo samo do polovice. Na koncu vseh sedem petelj pokvačkamo naenkrat skupaj in nit zazankamo ter jo skrito zadelamo v kroglo. Kroglice s pištolo za vroče lepljenje prilepimo na smreko.

Brezova smreka   

                         

Veje, ki ležijo za mejo, čakajo na novo vlogo, ki jim jo bo dodelila mati zemlja. Med čakanjem lahko za hip skočijo še k nam domov, da opravijo še eno vlogo. Služile bodo kot okras. Veje z ročno žago narežemo na ustrezne dolžine, nato pa jih zvežemo, pobarvamo, če tako hočemo, in jih okrasimo.

Potrebujemo: brezove veje, vrvico (skica)

Brezove veje odrežemo z drevesa. Pravzaprav je najboljše, da veje odrežemo z večjih odžaganih vej. Določimo tri veje za nosilno konstrukcijo v obliki enakokrakega trikotnika z nogami. Tri druge namestimo prečno.

Narišemo skico. Določimo mere. Vzamemo ročno žago, veje odrežemo in jih oklestimo. Na stikih veje zvežemo s tanko vrvico. Preizkusimo, ali smreka res stoji. Naslonimo jo na steno. Lahko jo pobarvamo z belo barvo. Posušimo. Vrečke z darili razvrstimo v vrste. Lahko pa vzamemo manjše škatlice, jih zavijemo v pisane papirje in vanje skrijemo sladka presenečenja. Škatlice privežemo na veje.

Papirnate vrečke lahko kupimo ali pa jih naredimo po priloženem načrtu. Vrečke so lahko pisanih barv, nanje lahko nalepimo zvezde, srca, smreke, pikice, zvončke in angelčke. Naredimo jim lahko ročaje ali pa jih na sredini preluknjamo z luknjačem in skozi luknjico potegnemo trak z vizitko.

Lonec s praznično podobo

Ljubka in kratkočasna dejavnost je izdelava prevleke, ki jo za praznični čas nadenemo običajnemu pocinkanemu lončku. Kar mimogrede ga bomo oblekli v praznični plašč, na belo podlago pa nalepili praznične podobe iz papirnatih prtičkov.

Potrebujemo:

lonček

rižev papir

papirnate prtičke z božičnimi motivi

tekoče lepilo Mekol

škarje

borove veje

vrbove veje, oljčne vejice, reso

rdeče kroglice

trakec za pentlje

magični flomaster

Kako naj običajen lonček dobi praznično podobo? Nanj nalepimo prevleko iz riževega papirja. To naredimo tako, da lonček položimo in ga kotalimo po podlagi, vmes pa naredimo obris z magičnim flomastrom (to je flomaster, katerega sled se na svetlobi in vlagi izgubi). Narišemo še rob za zavihek za dno lončka in drugi rob za zavihek zgoraj. Papir izrežemo in ga točkovno nalepimo na lonček. Zdaj vzamemo papirnate prtičke, izrežemo snežaka, smreko, jelenčka ipd. Spodnjo plast prtička pustimo na mizi, zgornjo pa nalepimo s pomočjo tekočega lepila. Tega s čopičem nanesemo zelo na tanko. Če ne gre drugače, lepilo nanesemo kar na s papirjem prevlečen lonček. Nato nalepimo izbran motiv.

V lonček potisnemo kos rdečega svilenega papirja in ga nagubamo po robu. Lonček napolnimo z borovimi vejicami. Nanje navežemo rdeče pentlje. Tudi manjšim otrokom dajte kos traku in vejico. S pomočjo skice naj sami poskusijo zavezati pentljo. Med veje potisnite rdeče kroglice.

Še hitreje: Glinen podstavek pobarvamo z zlato barvo in ga obložimo z reso. Na sredino zasidramo venček z zasneženimi vejami. Vmes položimo rdeče kroglice in srca. Preprosta dekoracija je nared v nekaj minutah.

Poigrajmo se z arašidi

Arašide pobarvamo ali jih popršimo z zlato barvo. Dobro jih posušimo. Glinen podstavek za rože, lahko je tudi prelomljen, pobarvamo z rdečo barvo in rob prekrijemo z bleščečim lakom. Dodamo še bleščice v prahu. Borove vejice ali smrečje nalepimo s pištolo za vroče lepljenje na podlago. Zavežemo veliko rdečo pentljo, ki jo tudi prilepimo. S kančkom lepila nalepimo še košate kroglice in arašide.

Tudi venček iz smrečja je lahko bogato okrašen z zlatimi arašidi. Če uporabljate pršilo, zunaj položite časopisni papir in pršite najprej z ene, po sušenju pa še z druge strani. Osvežite lahko tudi druge dekorativne dodatke v obliki zvezd, zvončkov in smrek. Vse dodatke nalepite na venček v ustreznem razmiku in ne preveč na gosto.

Na venčku so tudi srca, ki sem jih izdelala iz fimo mase, ki vsebuje bleščice. Pri izrezovanju oblik si pomagamo z modelčki za peko piškotov. Srca nato pečemo pol ure v pečici pri 130 stopinjah Celzija. Med peko zračimo. Na spodnjem delu venček prevežemo s trakom iz jute. Obesimo ga na ograjo ali položimo na vrtno mizo.

Besedilo in fotografije: Suzana Belak Pungartnik, www.suzana.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media