S spomini do boljšega spomina, petič

Dobro počutje | nov. '16

Jasmina Lambergar

Ali živimo enako, kot smo pred 10, 20, 40 leti? Se je spremenila moda? Se je spremenil naš odnos do okolja, do prijateljev, smo se spremenili tudi sami? Prav gotovo. Zato v Knjigo spominov zapišimo vse tisto, kar našemu vsakdanu daje vrednost. In da bo popis popoln, napišimo tudi, česa ne maramo.

  1. poglavje: MOJ VIDEZ

Nekateri moški imajo radi kratko pristrižene brke, drugi dolgo urejeno brado, tretji gladko kožo in vsakodnevno britje. Zapišite, kakšni ste si najbolj všeč. Tudi na vodice po britju ne pozabite, saj so okusi zelo različni.

Pri ženskah je običajno pričeska tista, ki ji dajemo največ pozornosti, in seveda ličila ne smejo manjkati. Opišite, kakšne ste najraje: naličene, morda z lakom na nohtih, rade nosite nakit. Morda potrebujete pomoč pri osebni negi, imate rade posebne toaletne dišave, mila ...

  1. poglavje: PREHRANA

Redki med nami so vsejedi, čeprav je ravno uravnotežena prehrana najboljša za naše pomnjenje. Kaj najraje jeste, ste zelo izbirčni? Kislo ali manj kislo, slano ali neslano, bolj ali manj začinjeno. Ali vaši svojci res poznajo vaš okus? Napišite najljubši jedilnik. Ne pozabite na navade, čeprav bi lahko bile neobičajne. Če vam kakšna hrana povzroča nelagodje, odkrito napišite. Tudi pri pijači dosledno naštejte, kaj radi pijete, česa ne.

  1. poglavje: PROSTI ČAS

Katera glasba vam je všeč? Kateri so vaši najljubši izvajalci? Če se spomnite naslovov pesmi, ki bi jih najraje poslušali, napišite seznam najpriljubljenejših. Televizijski programi nam prav tako delajo vsakodnevno družbo. Imate raje nadaljevanke ali dokumentarne serije? Filme ali potopise?

In za konec: Kaj si želite v prihodnosti? Ali so vaši načrti za prihodnost vezani na oskrbo doma, v domu starejših, morda v družbi prijateljev, nekje v eksotični deželi? Naj želje ne ostanejo skrite v vaših mislih, naj se izpolnijo.

Pri pisanju spominov vam pri zbiranju gradiva lahko pomaga tudi sorodnik ali mlajši družinski član, ki bo prepisal vaše spomine v elektronsko obliko. Tako jih bo tudi lažje dopolnjevati in razvrščati po želji pa tudi fotografije bodo ustrezno pripete k vsebinam.

Vadimo:

Naloge izvajajte vsak dan! Pisno, ustno, v tišini ali med poslušanjem glasbe. Nekaj primerov vaj:

  1. Katere besede imajo koren LAK, pred in za temi tremi črkami pa vsaj eno črko?

Primer: poLAKirati ...

  1. Poiščite vsaj 10 moških imen, ki vsebujejo 8 črk. 

Primer: Valentin ...

  1. Katere so vaše najboljše lastnosti?
  2. Besede smo premetali. Kateri pregovor iščemo?

Rimski pregovor: ljubezen – jeza – hrani – rodi –sovraštvo – sloga

Plinijeva misel: smo živeli – kar nam – pričalo, da – ni usojeno – nekaj, kar bo – da bi dolgo – zapustili – živeli – da bomo – glejmo 

Urjenje spomina na festivalu 

Zanimanje za delavnico o možganskem fitnesu, ki jo je na Festivalu za tretje življenjsko obdobje vodila Jasmina Lambergar, je preseglo naša pričakovanja. Polovica udeležencev je celo morala stati, a na koncu je večina trdila, da se je izplačalo. Dobili so namreč veliko napotkov za vsakdanje urjenje spomina, na koncu pa smo vsi skupaj, seveda s pomočjo trenerke, uspešno opravili zahtevno nalogo – zapomnili smo si deset športnih disciplin v točno določenem zaporedju. (Fotografija: Jožica Dorniž)

Jasmina Lambergar, trenerka spomina, vodja programa Možganski fitnes


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media