Zdrave vene, lahke noge

Dobro počutje | nov. '16

Marsikdo zmotno misli, da imamo težave z nogami lahko samo poleti. Ogrevani prostori namreč slabijo mikrocirkulacijo, kar pa neugodno vpliva na žile na nogah. Pozimi se veliko zadržujemo v toplih prostorih, nosimo tesna oblačila in zaprta obuvala, zato noge še hitreje postanejo težke in utrujene, zunaj na mrazu pa nas hitro zazebe v stopala. Težke noge in mrzla stopala so lahko znak slabe mikrocirkulacije, ki kasneje privede do oteklih nog, venskih bolezni in krčnih žil.

V lekarnah je na voljo izdelek s trokserutinom, katerega učinkovitost pri preprečevanju venskih bolezni in oteklih nog potrjuje več dolgoletnih študij. Ta učinkovina v kombinaciji z bodečo lobodiko, borovnico in divjim kostanjem blagodejno deluje na noge, odpravlja utrujenost, občutek mrzlih stopal in težkih nog ter pospeši mikrocirkulacijo. Ta flavonoid ima tudi druge učinke, med drugim izboljša stanje žilnih sten, odpravlja utrujenost in oteklost nog, pomaga pri pospešitvi krvnega obtoka ter ščiti pred nastankom vidnih žil ne glede na zunanjo temperaturo. Nemške raziskave dermatološke klinike Univerze v Frieburgu dokazujejo, da je ljudem z venskim popuščanjem med otekanjem nog trokserutin ob redni uporabi vidno zmanjšal oteklino.

Privoščimo nogam več udobja

Za boljši krvni obtok pazimo, da čim manjkrat sedimo s prekrižanimi nogami. Med daljšim sedenjem (v avtomobilu ali med potovanjem, na prireditvah …) premikajmo vsaj stopala, tako da krožimo z gležnji in migamo s prsti. Še bolje je stopala položiti nekoliko višje. Če je le mogoče, med dolgotrajnim sedenjem večkrat vstanemo, napravimo nekaj korakov, izmenično se dvigujemo na prste in pete ter pretegnemo celo telo.

Zdrave noge vsekakor ohranjamo z gibanjem. Strokovnjaki priporočajo vsaj pol ure hoje na dan, še posebej je dobro, da hodimo po stopnicah, če le zmoremo. Koristni so še plavanje, kolesarjenje, razgibavanje stopal, raztezanje mečnih mišic, »vožnja kolesa«, tudi ko sedimo na stolu …

Seveda na zdravje nog in ožilja vpliva prevelika telesna teža, zato uživajmo manj kalorične jedi z malo sladkorja in soli pa z veliko vlakninami, ki skrbijo za dobro prebavo. Zaprtje namreč povišuje pritisk v venah. Krvni obtok bomo razgibali s prhanjem nog s hladno vodo ali knajpanjem (noge oblivamo izmenično z vročo in mrzlo vodo, vedno zaključimo z mrzlo vodo). Seveda je pomembna tudi obutev, naj ne bo pretesna, boljše je izbrati čevlje z debelejšim podplatom, ki daje stopalu boljšo oporo.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media