Oreh – simbol plodnosti 

Zgodbe | dec. '16

Kot drevo je oreh pojem mogočnosti, kot plod pa je simbol rodovitnosti. V svoji bližini oreh ne trpi drugega drevesa. Z močnim vonjem preganja škodljivce, zelo je cenjen tudi v ljudskem zdravilstvu.

Oreh v ljudskih pripovedih: Zlata orehova vejica

Štirje godci, ki so hodili od vasi do vasi in godli po gostilnah ter se tako preživljali, so prišli nekega večera do podrtega gradu. Domislili so se in nekdanjim grajskim prebivalcem zaigrali podoknico. Ko so prenehali gosti, je stopil iz ruševin majhen star možiček, se jim zahvalil, dal vsakemu orehovo vejico in jim prijazno rekel: »Nesite te vejice svojim otrokom!«

Godci so vzeli vejice, toda med potjo so trije svoje zmetali v travo in zabavljali nad starcem: »Čemu bodo otrokom vejice, saj jih imajo doma dosti.« Samo eden je vtaknil vejico v žep in jo dal otrokom, ko je prišel domov. Naslednje jutro pa so otroci presenečeni priskakljali k njemu in rekli: »Oče, zakaj pa si nam prinesel tako trde orehe, da jih še raztolči ne moremo. Pa tako lepo rumeni so vsi. Takih orehov še nismo videli.« Godec je začudeno gledal vejico, na kateri je viselo vse polno zlatih orehov. Hitel je pripovedovati o tej čudni zgodbi svojim tovarišem. Ko so drugi godci to slišali, so šli iskat svoje vejice, a so se morali praznih rok vrniti domov. Otroci hvaležnega godca pa so prodali zlate orehe in revščina nikoli ni več potrkala na njihova vrata.

Ta pravljica nas uči, da človek ne sme nikdar zavreči še tako majhnega daru.

(iz knjige Babica pripoveduje – slovenske ljudske pripovedi, Mladinska knjiga 1987)

Na novoletno jutro je štajerska mati zgodaj vstala in z velikim ropotom raztresala po hiši košaro orehov. Otroci so skočili pokonci in jih začeli pobirati. Mati je bila zadovoljna, saj je to pomenilo, da bodo otroci vse leto zgodaj vstajali in bili poskočni in pridni pri delu. Ta misel je usklajena s staro vero, da tako kot na novo leto, tako vse leto!

 Oreh v ljudskih izrekih in pregovorih

Orehova potica – kraljica.

Trd oreh – težko, zapleteno.

Streti trd oreh – rešiti težko nalogo.

Smejal se je, kot bi orehe stresal – glasno, hrupno.

Ni vreden piškavega oreha – ničvreden.

Zna kaj več kot le orehe tret' – ima večje sposobnosti.

Kdor se je rodil pod orehom, ga celo življenje spremljata sreča in bogastvo.

 Dušica Kunaver


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media