Darilca iz kozarca

Dobro počutje | dec. '16

Bodimo letos pri izbiri darilc za svoje bližnje nekoliko izvirnejši. Pripravimo v zadnjem času zelo modna darilca iz kozarca. Preprosto v kozarec za vlaganje natresemo ali v plasteh naložimo sestavine za neko jed in s trakom privežemo kartonček z receptom.

Največkrat na ta način podarimo sestavine za sladke jedi, predvsem piškote ali kolače, s katerimi razveselimo strastne kuharice ali kuharje (morda s sestavinami za slaščico, po kateri slovimo), gotovo pa tudi otroke. Če poleg sestavin v kozarčku za slavne babičine piškote podarite še modelček ali dva za izdelovanje ter povabilo na (učno) urico peke, ste zadeli bistvo obdarovanja.

Je kdo ljubitelj čokolade? V kozarec naložite koščke čokolade, na vrh dodatke in navodilo, naj čokolado stopi v kopeli in v še mehko doda podarjene priboljške. Meni najljubši so razdrobljeni metini trdi bomboni, na koščke narezan sadni žele ali drugi bomboni, grobo narezani oreški, kandirano sadje, kandirani ingver ali kandirana lupinica agrumov.

Dandanes palačink ne ponudimo več z marmelado; danes je za kaj takega primeren le čokoladni namaz. Ali bi ga sami naredili doma? Lahko pa podarite v med namočene oreške, ljubiteljem limoninih palačink pa kozarček z limonovo lupino odišavljenega sladkorja. Za kratko uporabo seveda. Ali bi si morda vse to privoščili na skupnem druženju pri peki palačink? Družabni vidik obdarovanja ima te dni večji pomen kot kdaj koli. 

Da marmelada še ni povsem izgubila veljave, lahko dokažete tako, da podarite kakšno prav posebno. Poskusite narediti marmelado iz pomaranč, limon in zamrznjenega sadja z božičnimi dišavami.

Čajna mešanica za domači sadni čaj, čaj proti prehladu, za dobro počutje ali mirno noč – to je odlična ideja, če imamo sestavine. Morda že med letom sušite nabrane cvetove in lističe zelišč, zdaj pa jih lahko spretno uporabite kot darilo. Melisa je na primer za mirne živce, meta premaga slabost, lipa ogreje, šipek krepi imunski sistem. Ob kozarčku dišavnic dodajte čajne vrečke iz trgovine in nekaj kock sladkorja.

Podobno lahko pripravimo zeliščno mešanico ali kar z zelišči pomešano sol. Le kdo se ne bi razveselil kozarčka zeliščne soli z znamenitim receptom za pečenega piščanca in pripisom: potrebujete le še piščanca in dobro voljo. Bolj kot zeliščne mešanice za vse jedi, praviloma z večjim deležem zelene ali luštreka (da so vse jedi bolj ali manj enakega okusa), je primerneje podariti točno določeno mešanico za prav posebno jed.

Ali ste morda znani po mamljivo dišečih medenjakih? Bi podarili tajno mešanico začimb za piškote, morda kar mešanico sladkorja in začimb ter recept zanje? Ali pa ljubitelju pokovke podarite kozarec s koruzo (popcorn) in recept zanje. Poiščite kakšnega malo bolj posebnega, recimo za sladko cimetovo pokovko. Darilu lahko dodate film na ploščku, morda zbirko fotografij s skupnega poletnega potovanja ali le povabilo na filmski večer.

V kozarčkih lahko podarimo še sestavine za žitne ploščice, juhe, testenine, rižote. Ti priročni paketki preživetja so odlično darilo za študenta, ki si kuha sam, za par, ki je na začetku poti v družinsko življenje, v malo večjih količinah tudi za mlado družinico.

 

Koristni nasveti iz prve roke

- Pri delu smo pozorni na čistočo. Uporabimo vedno le povsem čiste in brezhibne kozarce s primernimi pokrovčki.

- Kozarci morajo biti povsem suhi, sicer se sestavine navlažijo in so manj obstojne. V kozarce naložimo le povsem suhe sestavine, ki so obstojne vsaj nekaj dni (bolje kak mesec). V kozarček za piškote tako spadajo sladkor, moka, začimbe (maslo in jajca naj priskrbi obdarovanec).

- Sestavine morajo biti dobre, sveže in kakovostne.

- Posamezno plast moramo res dobro potlačiti, da se naslednja ne pomeša s spodnjo. To je zlasti pomembno, ko imamo opravka z moko. Pomagajte si s tolkalom, žlico …

- Sestavljanje darilnih kozarčkov je vaja potrpežljivosti. Najbolje je, da izberete kozarec osnovnih oblik. Kozarci nenavadnih in neobičajnih oblik so sicer prikupni, a zelo neuporabni.

- Velikost kozarcev? Pri podarjanju sestavin za 2 do 3 pekače piškotov, 12 mafinov ali manjši kolač navadno zadošča običajno velik kozarec za vlaganje (720 ml). Za čajne ali začimbne mešanice je primernejši manjši (100 ml ali še manjši).

- Brez okraskov pri božičnih darilih ne gre. Potrebujemo kartonček z navodili ali nalepko in vsaj darilni trak, če se klobučku iz blaga odrečemo.

- Klobuček iz blaga: za večji kozarec (720 ml) potrebujemo kvadrat (ali ustrezno velik krog) vsaj 16 x 16 cm. Lepo je, če je trak bleščeč in iz blaga; primernejši kot široki so ozki z debelino največ 1 cm. Širše brez težav prepognemo.

Recepta 

Kakavovi mafini s kandiranim sadjem

V kozarec naložimo najprej 225 g moke, potem 50 g kakava v prahu, 120 g sladkorja, 3 žličke pecilnega praška, pol žličke jedilne sode, ščep soli, 50 g kandiranega sadja.

Kozarec pokrijemo s pokrovom in okrasimo s pentljo ali klobučkom iz blaga. Zraven podarimo 12 papirnatih modelčkov za mafine in kartonček z navodilom: vse sestavine iz kozarčka pomešamo, dodamo posebej stepeni 2 jajci, 250 ml jogurta in 6 žlic olja ali raztopljenega masla ter zmes naložimo v modelčke. Pečemo 25 minut pri 180 stopinjah.

Fižolova juha s čičerko in krepkimi domačimi zelišči

V kozarec naložimo vsaj dve vrsti fižola v različnih plasteh, dodamo lahko tudi plast čičerke ali leče. Kozarec okrasimo z lovorovim listom, vejico rožmarina (in šetraja) ter malim pekočim feferonom domače pridelave.

Dodamo navodilo, da je treba stročnice dan pred kuho namočiti, nato jih oplaknemo in v novi vodi kuhamo približno uro, da se zmehčajo. Začinimo z dodanimi začimbami, solimo, popramo, pretlačimo, za boljši okus vmešamo popečene kocke slanine ter postrežemo s popečenimi maslenimi kruhovimi kockami.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media