Ko sedite na školjki in se ne zgodi nič 

Dobro počutje | dec. '16

 Način življenja, ko smo nenehno pod stresom, se premalo gibamo in jemo nezdravo, je kot nalašč za prebavne težave, kot so zgaga, spakovanje, napihnjenost, plini, bolečine v trebuhu in zaprtost. Zadnja pesti kar 42 milijonov Američanov in 17 odstotkov Evropejcev. Pogosteje prizadene ženske kot moške, v tretjem življenjskem obdobju pa ima tovrstne težave več kot polovica prebivalstva.

Pogostost obiskovanja stranišča je odvisna od vsakega posameznika; nekateri gredo na veliko potrebo trikrat na dan, drugi pa trikrat na teden. Pomembno je, da nas ob tem ne spremljajo mučne bolečine in napenjanje, sicer vsekakor velja, da smo zaprti. Zaprtost pogosto spremljajo glavobol, slabo počutje, bolečine v trebuhu, napihnjenost in bolečine pri iztrebljanju.

Pomembno je, da prepoznamo, kaj nam zaprtost povzroča. Razlogov je veliko:

- neustrezna prehrana – kadar pijemo premalo vode in pojemo premalo prehranske vlaknine, pogosto pride do zaprtosti;

- sprememba okolja – na potovanju, po daljši vožnji z letalom ali že manjši spremembi okolja smo izpostavljeni stresu, posledica je, da se gibanje debelega črevesa upočasni, skozi črevo se vsrka več vode, posledično pa smo zaprti;

- premalo gibanja – telesna dejavnost pospešuje gibanje črevesa, kar blagodejno vpliva na našo prebavo, prav zato zaprtost pogosto opazimo pri telesno neaktivnih;

- zadrževanje potrebe – slaba navada, ki prav tako povzroča zaprtost;

- starost – starejši kot smo, bolj se upočasni gibanje črevesa;

- stranski učinki zdravil – gibanje črevesa upočasnijo na primer zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline in opiati (metadon, morfij, tramadol).

Rešitve so na dlani

Ko smo prepoznali vzrok zaprtosti, seveda iščemo rešitve. Vsekakor se izogibajte odvajal, kot so svečke, tablete, odvajalni čaji in njihovi izvlečki. Če že, jih uporabite le v nujnih primerih, najbolje po priporočilu zdravnika in za kratek čas. Ker se črevesna vsebina dalj časa zadržuje v prebavilih, se vsrka več vode v telo, kar povzroči zaprtje. Zato vzpostavite rutino za obiskovanje stranišča, na katero se telo navadi, najbolje takoj zjutraj.

Za boljšo prebavo lahko naredite naslednje: uživajte dovolj prehranskih vlaknin (velja jesti več sadja, zelenjave, ovsenih kosmičev, namesto belega kruha kupujte polnozrnati kruh, prav tako polnozrnate testenine in otrobe; uživajte dovolj tekočine (2 do 3 litre na dan, najboljša sta voda in nesladkan čaj), poskrbite za dovolj gibanja, ki je spodbujevalnik za črevesje; vzpostavite rutino za obiskovanje stranišča, uporabite prehranska dopolnila z laktulozo.

Pogosto nam tudi s spremembami življenjskega sloga ne uspe popolnoma rešiti težav. Najboljša rešitev za vzpostavitev ravnotežja v črevesju je snov, imenovana laktuloza. Ime spominja na mlečni sladkor laktozo, tudi sicer laktulozo v zelo majhnih količinah najdemo v prekuhanem mleku. Kemijsko gre za sladkor, ki pa je neprebavljiv, zato pride v debelo črevo nespremenjen. Po principu osmoze povzroči prehod vode v črevo ter tako mehča blato in pospeši ter olajša praznjenje črevesja. Ne draži črevesa in ne povzroči krčev in bolečin. Deluje tudi blagodejno na črevesno mikrobioto (mikrofloro) in pomaga vzpostaviti ravnotežje v črevesju. Laktulozo lahko zaradi velike varnosti uporabljajo tudi otroci, nosečnice in doječe matere ter diabetiki, saj nima vpliva na krvni sladkor. Odmerek 10 gramov začne učinkovati po približno osmih urah, zato je najbolje, da ga zaužijete zvečer pred spanjem. Tako lahko čez noč rešite težave z zaprtjem.

Največja prednost laktuloze je, da deluje prek naravnih mehanizmov in ne poleni črevesa, zato lahko laktulozo za vzdrževanje normalne prebave uporabljate vsak dan in neomejen čas.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media