DD DECEMBER

Druženje | dec. '16

ŠENTJUR

Člani Društva upokojencev Šentjur so praznovali 66. obletnico ustanovitve društva. Nova predsednica društva Silva Koželj je povedala, da društvo šteje kar 868 članov, hkrati pa je izrazila obžalovanje ob dejstvu, da se mlajši upokojenci vse manj vključujejo v društvo. Zadovoljna je z dosežki članov, še posebej so se izkazali športniki, saj so na športnih igrah, ki jih organizira celjska pokrajinska zveza društev upokojencev, dosegli odlične rezultate. Pohvalila je prostovoljke, ki v okviru projekta Starejši za starejše skrbijo prav za najranljivejšo skupino ljudi in omenila, da so letos ponovno okrepili sodelovanje z banko hrane, tako da so prostovoljke kar nekaj paketov razdelile med pomoči potrebne. Dejavnosti, ki se jih udeležuje največje število članov, so praznovanja, letovanja, izleti, planinarjenje in pohodništvo, organizirajo pa tudi oglede opernih ali gledaliških predstav, prirejajo proslave in praznovanja, ki jih popestrijo nastopi njihovih članov.

Udeležence sta pozdravila tudi Janez Sušnik, predsednik ZDUS, in šentjurski župan mag. Marko Diaci. Na slavju so podelili tudi priznanja. Filip Barič in Tea Devin sta prejela priznanje za večletno uspešno delo pri društvu. Pisno priznanje za več kot petletno uspešno delo pri društvu so prejeli Viktor Drobne, Edvard Kovačič, Tilčka Rečnik in Tilčka Ribič. Bronasto plaketo DU Šentjur sta prejela dr. Janez Šmid in Anton Vrečko, srebrno plaketo pa za več kot 16-letno uspešno delo pri društvu Slavica Čoklc in Fanika Opalič. Zlata plaketa je pripadla Jožici Ratej, ki je vodja poverjeniške mreže in tudi prostovoljka projekta Starejši za starejše.

Nekdanjemu predsedniku Stanislavu Zupancu, ki je društvo uspešno vodil skoraj tri mandate, so podelili naziv častni predsednik. Pod njegovim vodstvom je društvo leta 2007 pridobilo status humanitarne organizacije kot edino društvo upokojencev v celjski regiji in eno izmed štirih v Sloveniji. (Besedilo: H. P., fotografija: A. K.)

 

SERDICA

Društvo upokojencev Ledavski dol občine Rogašovci iz Serdice je ob prvi obletnici podpisa listine o pobratenju priredilo srečanje z upokojenci iz Društva upokojencev Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Pridružil se jim je tudi župan občine Rogašovci Edvard Mihalič, ki je izvedel začetni udarec na tekmi v malem nogometu med reprezentanco domačih upokojencev in gostujočih (na fotografiji). Kasneje pa so se člani obeh društev pomerili še v dveh družabnih igrah: vožnji s samokolnico in metom žoge v sod. Obe sta poskrbeli za veliko smeha. (Besedilo in fotografije: Stanislava Benko)

 

PODLEHNIK

V Podlehniku vsako jesen pripravijo tradicionalno srečanje starejših občanov. Dan so začeli z mašo pri Sveti Trojici v Halozah, nato pa so se družili ob hrani in kulturnem programu, v katerem so nastopili učenci OŠ Podlehnik, Jablovški ljudski pevci in pevke ljudskih pesmi Trstenke.

Za starejše krajane skrbijo člani Rdečega križa in župnijske Karitas, na izlete in druženja pa jih vabi društvo upokojencev. Predstavniki le-teh so pozdravili udeležence, nagovoril pa jih je tudi župan Marko Maučič. Najstarejšima občanoma, 92-letni Mariji Habjanič in 91-letnemu Janezu Podgoršku, so podelili darilo. (Besedilo in fotografija: Z. G.)

 

ŠENČUR

Sedmo srečanje gorenjskih literarnih ustvarjalcev, ki ga prireja Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske, je ob sodelovanju tamkajšnjega društva upokojencev potekalo v Šenčurju. Na razpis se je odzvalo 28 pesnic in pisateljic (le štirje so moški) iz 14 upokojenskih društev. Na literarnem popoldnevu so predstavili večinoma pesmi, nekaj kratke pripovedne proze in en dramsko zasnovan zapis. Udeležence so pozdravili župan občine Šenčur Ciril Kozjek, predsednik šenčurskih upokojencev Ciril Sitar, predsednik gorenjske upokojenske zveze Zdravko Malnar in predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik. Z glasbo sta srečanje prepletli Vesna Štefe in njena vnukinja Julija, organizatorji pa so čestitali sodelavcu profesorju Martinu Kadivcu, ki je praznoval 80. rojstni dan. (Besedilo in fotografija: Danica Zavrl Žlebir)

ODRANCI

Konec oktobra so člani DU Odranci obiskali prijatelje iz Križevcev pri Gornjih Petrovcih, ki so jih povabili na kostanjev piknik. Domačini ter gostje iz DU Odranci in DU Črenšovci so se tako zabavali, da je bilo plesišče skoraj premajhno za vse. (Besedilo in fotografija: I. T.)

SODRAŽICA

Prostovoljke programa Starejši za starejše s koordinatorko in predsednico društva upokojencev Milko Gornik so ob občinskem prazniku dobile priznanje občine Sodražica za večletno uspešno delo pri projektu.

Pri društvu upokojencev že osmo leto uresničujejo projekt Starejši za starejše. Člani so že prej skrbeli za svoje starejše in onemogle vrstnike, po vključitvi v program pa so tovrstno delo razširili in se bolj organizirali. Prostovoljke poiščejo v občini vse starostnike nad 69 let, se pozanimajo o njihovem zdravstvenem in socialnem položaju ter jim pomagajo, če je to potrebno. Manjšo pomoč lahko ponudijo osebno ali pa jo poiščejo pri ustreznih ustanovah. Na seznamu imajo več kot 300 posameznikov. Glavni namen programa pa je premagovanje osamljenosti in medsebojna pomoč. Trenutno dela 13 prostovoljk in prostovoljec, vsi si želijo, da je njihovo delo sprejeto in spoštovano in da so starejši zadovoljni. Za vse starejše občane vsako leto pripravijo tudi srečanje s kulturnim programom in pogostitvijo. Pred božično-novoletnimi prazniki pa obiščejo občane, ki živijo v domovih za starejše, in jih obdarujejo. (Besedilo: Cvetka Vesel, fotografija: Štefka Joras)

PIVKA

Člani Društva upokojencev Pivka so aktivno sodelovali z vrtcem Pivka še posebej ob tednu otroka in tednu kulturne dediščine. Za to se jim je vrtec Pivka zahvalil s priznanjem. Zelo so ga bili veseli, saj je zanje nagrada že to, da se družijo z najmlajšimi in jim podarijo svojo največjo dragocenost – čas, ki ga danes vsem primanjkuje. (Besedilo in fotografija: J. K.)

IZOLA – NOVO MESTO

Člani Društva upokojencev Novo mesto že nekaj let letujejo v hotelu Delfin v Izoli, kjer vedno pripravijo družabni večer. Udeležence sta pozdravili predsednica novomeškega društva upokojencev Rožca Šonc in direktorica hotela Delfin Nina Golob. V kulturnem programu je nastopil mešani pevski zbor društva, ki ga vodi zborovodja profesor Matej Burger. Zbor letos praznuje 60 let delovanja, zato je na jubilejnem koncertu prejel zlato plaketo Zdusa.

Za veselo razpoloženje je poskrbela skupina harmonikarjev iz Mirne Peči, s poezijo in prozo je sodelovala Tereza Balaževič, ki vodi literarno skupino Snovanja. Rezka Povše je prebrala anekdoto iz doma starejših. Za salve smeha pa je poskrbela gledališka skupina Dober dan teater iz Prečne s skečem, nastopil je tudi mladi harmonikar Nejc Barbo. (Besedilo: M. G.) 

 

SEVNICA

Literarna skupina Večerna zarja, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Sevnica, se vsako leto dvakrat predstavi občinstvu na literarnem večeru. Ob prazniku občine Sevnica so se literati predstavili na dogodku, poimenovanem Jesen življenja. Zdravka Brečko, Jelka Kolar, Vida Križnik, Anica Perme, Ivana oz. Jana Cvirn, ki se je skupini pridružila šele letos in opisala svoj status gorenjske priseljenke, ter Jožef Žnidarič so prebirali svoja dela. (Besedilo in fotografija: Nada Černič Cvetanovski)

 

MURSKA SOBOTA

Literarna sekcija pri Društvu upokojencev Murska Sobota že dvanajst let izdaja zbornik ljubiteljskih piscev z naslovom SHOJENE POTI. Predstavitve že dvanajstega zbornika so se poleg literarnih ustvarjalcev udeležili tudi likovniki sekcije Mozaik, ki so zbornik popestrili s svojimi deli. Prispevke v prozi in poeziji je prispevalo 29 avtorjev, odraslim so se letos pridružili tudi osnovnošolci s svojimi mentorji. (Besedilo in fotografija: A. N.)

PREBOLD

Rafael Končina iz Prebolda je bil tudi letos v kategoriji kolesarjev amaterjev nad 70 let najuspešnejši v Sloveniji. Tekmoval je na 22 dirkah in kar 20-krat osvojil prvo mesto. V vseh treh disciplinah – cestne dirke, vzponi in kronometrske dirke – je osvojil majico državnega prvaka. Zmagal je tudi v tekmovanju za pokal Slovenije. Za svoj največji uspeh pa šteje drugo mesto na tekmi za svetovni pokal v Avstriji. Na kronometru je tekmovalo 29 kolesarjev iz desetih držav Evrope in ZDA. Progo, ki je bila dolga 20 km, je prevozil s povprečno hitrostjo 41,2 km/h. Rafael dirka z željo, da tudi v poznih letih ohranja dobro telesno pripravljenost. V kolesarstvo pa usmerja tudi svoje štiri vnuke: Zarjo, Blažko, Marka in Oskarja. (Besedilo in fotografija: D. N.)

PREČNA

V Društvo upokojencev Prečna je včlanjenih 180 upokojencev, ki se najmnožičneje udeležujejo pohodov in strokovnih ekskurzij, pikada, moški streljanja z zračno puško, ženske pa balinanja. Obiskani so tudi kulturni kotiček, peka peciva in telovadba, ustanavljajo pa še sekcijo kegljanja na vrvici. V zimskem času imajo člani na voljo društveno sobo za družabne igre, srečanja in zabave, ki jih člani obogatijo z recitacijami in skeči. Članice sodelujejo pri projektu novomeškega društva upokojencev Starejši za starejše in skupaj z vodstvom društva obiskujejo starejše člane ob njihovih jubilejih ali morebitnih boleznih.

Najbolj ponosni so na organizacijo meddruštvenega srečanja za pokal DU Prečna 2016. Sodelovalo je 10 društev iz kar petih občin. Tekmovali so v pikadu, streljanju z zračno puško in balinanju. Člani prečenskega društva so bili zelo uspešni, saj je moška ekipa osvojila 1. mesto v streljanju z zračno puško in ženska ekipa 1. mesto v pikadu, v pikadu so moški zasedli 2. mesto, ženske pa 1. in 3. mesto v balinanju. (Besedilo in fotografija: Drago Šulc)

BELTINCI

Društvo upokojencev Beltinci je pripravilo srečanje krajanov, starih 80, 90 in 100 let. Udeležila se ga je tudi Marija Žekš iz Beltincev, ki je pred kratkim praznovala 100. rojstni dan. Jubilantka je zdrava in vitalna, saj je na srečanju s svojimi »mlajšimi« vrstniki poklepetala in tudi zapela. Sicer pa letos v društvu štirje člani praznujejo 90 let in 14 članov 80 let. Tiste, ki niso mogli priti na druženje, bodo člani obiskali na njihovem domu še pred prazniki.

Društvo za člane pripravlja vrsto prireditev in dogodkov, zdravstvenih delavnic, športnih dejavnosti in tekmovanj, kjer se upokojenci veselijo in družijo. Izvajajo tudi projekt Starejši za starejše, koordinatorka Ana Marija Vučko skupaj s prostovoljkami večkrat obišče starejše na njihovih domovih.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

PARIŽLJE

Predstavniki DU Polzela, RK Braslovče, ZB za vrednote NOB Braslovče, Parižlje, župan Braslovč Branimir Strojanšek ter številni krajani, znanci in sorodniki so se udeležili velikega družabnega srečanja ob 100. rojstnem dnevu sokrajana. Nekdanji krojač Karli Gluk iz Pariželj v občini Braslovče pravi, da je njegov recept za dolgo življenje predvsem delo, delo in še enkrat delo. Pri mojstru Kreflu se je izučil za krojača in po njegovi smrti je prevzel obrtno delavnico, kjer se je poleg pomočnikov te obrti učilo tudi po pet vajencev. Med vojno je bil mobiliziran in je dve leti vojne preživel v Franciji.

Upokojen je od leta 1976, je bistre glave, za zdravje pa skrbi s krajšimi sprehodi in primerno zdravo hrano, seveda ob podpori žene Fanike.
(Besedilo in fotografija: D. N.)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Janez in Milena Kraškovic iz Ljubljane sta v avgustu slovesno praznovala 50. obletnico skupnega življenja. Ponovni obred zlate poroke je opravil ljubljanski župan Zoran Janković, cerkveni obred pa sta ponovila v cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku. V zakonu so se jima rodili trije otroci: Janez, Gregor in Veronika, imata pa tudi štiri vnuke: Dominika, Kristjana, Žigo in Miho. Zakonca delujeta v več društvih in pravita, da velja tudi zanju, da nimata časa. (Besedilo in fotografija: V. K.)

Srečanje veteranov

Veterani, ki so se šolali za rudarske tehnike na ljubljanski srednji tehniški šoli v letih 1949 do 1953, so se tudi letos srečali in obujali spomine na šolske dni.

V prvih dvajsetih letih so se redno srečevali na vsakih pet let. Nato pa vsako leto v drugem kraju, kjer so si ogledali kulturne in druge znamenitosti. Letos so se dobili v Ljubljani, od 37, kolikor jih je maturiralo leta 1953, je prišlo 13 osemdesetletnikov. Fotografirali so se na Mesarskem mostu, kjer so na ograjo obesili malo ključavnico z željo, da bi se še velikokrat dobili. (Besedilo in fotografija: Jože Trunkelj)

 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media