Kako do boljšega spomina?

Dobro počutje | dec. '16

Hladni dnevi so kot nalašč za dejavnosti doma. V življenju smo po mnogih letih dela uredili svoj dom tako, da se nam ni več treba kaj dosti ukvarjati s prenovo ali dodajanjem novosti. Živimo najraje v svetu, kjer ni sprememb. A prav to bi bilo dobro za naše pomnjenje. Nekaj novega!

OKUSI: Kdaj ste nazadnje osvežili začimbe? Preglejte, katere začimbe so izgubile vonj, teksturo, katere so spremenile barve, dodajte novo dišavnico v svojo kuhinjo. Poskrbite za nove recepte, obiščite trgovinice tujih držav, preizkusite se v kuhanju po receptih Italijanov, Francozov, Mehičanov, Tajcev, Maročanov ... Okušajte čim več novih jedi, novih sadežev in zelenjave, primerjajte okuse s tistimi, ki jih že poznate. Tako boste lažje shranili nove okuse in tudi prepoznavali stare, shranjene v dolgoročnem spominu.

VONJ: Rožmarin za spomin! Vejica rožmarina naj bo v lončku na okenski polički ravno prav oddaljena, da se je lahko dotaknete in zaznate vonj eteričnih olj. Rožmarin ohranja um, lažje se boste sprostili, skoncentrirali pa tudi jedi bodo dobile dodano vrednost. Če imate težave z zbranostjo, vam bodo v pomoč tudi bor, brin, cimet, evkaliptus, jelka, limonska trava, melisa, meta, pomaranča, sivka, timijan in vrtnica. Nekateri vonji so vam prijetni, drugi spet ne, zato izberite tiste, ob katerih se dobro počutite. Vsak ima seveda svoj okus tudi za vonjave.

OTIP: Prepoznavajte podobe na kovancih. Miže poskušajte prepoznati, za kateri kos oblačila v vaših omarah gre. Dotikajte se različnih površin, občutite gladkost, hrapavost, izbočenost, vdolbine ... Kot da bi gledali s prsti in dlanmi.

SLUH: Kadar poslušate radijski sprejemnik, skušajte vsebino posamezne oddaje tudi obnoviti. Tako boste urili pozorno poslušanje, trenirali kratkoročni spomin, krepili dolgoročni spomin.

Vaje za boljši spomin

Naloge izvajajte vsak dan! Pisno, ustno, v tišini ali med poslušanjem glasbe.

  1. Kateri slovenski pregovori vsebujejo besedo ČLOVEK

Primer:
Majhno je človekovo srce, a neizmerne so njegove želje.

  1. Poiščite vsaj 5 imen, ki vsebujejo po tri enake samostalnike.

Primer: Katarina ...  

  1. Katere knjige ste prebrali v letu 2016?
  2. Premetali smo črke. Katere besede iščemo?

 R  E  A  S  Č

 A D  E  R  V  Z  J 

 G M O P U

 J T P S O O V N E A Š

 Z R O N S O T P O

 J E E E S L V

O A I D R L

A M H E N S 

  

Jasmina Lambergar, certificirana trenerka spomina, vodja programa Možganski fitnes


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media