Vsak kamenček v mozaiku je pomemben

Dobro počutje | dec. '16

Marjan Šiftar

Marjan Šiftar je kot šef kabineta Milana Kučana od blizu spremljal pomembne državniške dogodke, bil pa je tudi član znamenite slovenske delegacije na Brionih. Iz rodnega Prekmurja je prišel študirat v Ljubljano leta 1969. Rad se spominja, kako je v študentskih letih poslušal radio Luksemburg in bral angleško glasbeno revijo New Music Express. Po diplomi na pravni fakulteti ga je profesionalna pot najprej vodila na mesto veleposlanika v Makedoniji. Njegova tretja kariera pa zaradi sladkorne bolezni, ki jo ima že dolgo, ta čas poteka pri Zvezi društev diabetikov Slovenije.

Letos Zveza društev diabetikov Slovenije praznuje šestdeseto obletnico delovanja. Koliko časa ste že vi njen član in podpredsednik?

Pri zvezi sem podpredsednik že pet let, teče mi drugi mandat. K sodelovanju me je povabil pokojni predsednik Janko Kušar. Član sem bil že nekaj let, ko sem po naključju izvedel, da imam diabetes. S tem se nisem pretirano obremenjeval in sem imel mirno kri. Od tega, kako sprejmeš to dejstvo, je kasneje veliko odvisno, občutki so podobni kot ob vstopu v prvi razred osnovne šole. Ob 60. obletnici obstoja zveze bi znova rad poudaril vlogo prof. dr. Ljudevita Merčuna, ki je bil pionir na področju diabetesa, in brez njega verjetno še nekaj let ne bi imeli organiziranega delovanja diabetikov.

Zveza že vrsto let vodi v svetovnem merilu enkratno akcijo ozaveščanja o diabetesu v šolah, to je tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni. Ali imate v načrtu še kaj podobno koristnega?

Vsakoletno, pogojno rečeno, tekmovanje, ki ima namen informiranja in ozaveščanja šolarjev in njihovih svojcev, bi težko izpeljali brez prizadevanja vseh mentorjev, učiteljev in še koga, ki jim je treba čestitati, saj kakšnih posebnih priznanj v okviru sistema žal ne dobijo. Pobudnica te uspešne akcije je bila pokojna zdravnica Vlasta Gjura Kaloper in drži, da je to tekmovanje nekaj posebnega tudi v evropskem ali svetovnem merilu. Letos bo na njem sodelovalo kar 13.000 učencev iz več kot 400 šol. Letošnja novost v našem programu so laični svetovalci, ki smo jih usposobili za pomoč bolnikom.

Zveza društev diabetikov Slovenije spada med največje humanitarne organizacije pri nas. Koliko društev združuje in koliko ima skupno članov? 

Združuje 41 društev in šteje okrog 18.000 članov. Včlanjevanje bi lahko seveda bilo boljše, toda časi so taki, da ljudje večino časa preživljajo doma, se ne družijo več toliko. To se vidi na vseh področjih formalnih zbiranj določenih skupin.

Pred letom dni so v ljubljanskih Stožicah ob svetovnem dnevu diabetesa zaigrali nogometno tekmo znani Slovenci in reprezentanca diabetikov. To je bil nov pristop k ozaveščanju o diabetesu, se strinjate?

Tekma je bila res odličen primer, kako se lahko povezujemo za skupno dobro. Kolega Dominik Soban, predsednik novogoriškega društva, je s svojo futsal ekipo in projektom DIA reprezentance šolski primer, kako so lahko društva dejavna in kako uspešno je lahko sodelovanje z drugimi nevladnimi organizacijami, v tem primeru z Zavodom Diabetes. Vse to je delček nekega mozaika. Vsak kamenček v mozaiku obvladovanja sladkorne bolezni je pomemben. Če kakšen manjka, se to vidi.

Test za oceno ogroženosti z diabetesom

Ob letošnjem svetovnem dnevu diabetesa (14. november) je Mednarodno združenje za diabetes opozorilo na problem pravočasnega odkrivanja diabetesa, kajti potek bolezni v prvih letih je ključnega pomena za njen izid čez leta. Povišan krvni sladkor namreč povzroča nepopravljivo škodo na ožilju in živčevju, zaradi česar so med najpogostejšimi diabetičnimi zapleti srčni infarkt, možganska kap, odpoved ledvic, slepota in diabetična gangrena s posledično amputacijo.

Ocenjuje se, da je v Sloveniji okrog 80.000 tisoč ljudi, ki ne vedo, da imajo diabetes, a jih ta bolezen že ogroža. Za omejevanje bremena bolezni je Zavod za izobraževanje o diabetesu letos razvil prvo slovensko spletno aplikacijo za oceno ogroženosti z diabetesom. Test je brezplačen in dostopen na spletni strani diabetes-test.si. Njegova dodana vrednost je, da dobi uporabnik, ki preseže mejno vrednost seštevka točk, tudi napotke, kako ravnati naprej. Test je namenjen vsem, še zlasti pa tistim, ki imajo prekomerno telesno težo, diabetes v družini in se premalo gibljejo.

Matej Lovšin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media