Dobro je vedeti | dec. '16

 

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

DOBRO SPORAZUMEVANJE

Naročnica je prišla na svetovanje, ker želi imeti z najbližjimi takšen odnos, da bi bil obema stranema v prid in veselje. Ve, da ni vešča z besedami in je zaradi tega včasih povsem nerazumljena v tem, kar želi ljubim ljudem sporočiti. Zanima jo, kaj bi lahko naredila drugače, da bi se zbližala z zanjo pomembnimi ljudmi.

Potreba po odnosih je najpomembnejša motivacija človekovega vedenja, stik pa sredstvo, prek katerega potrebo zadovoljimo. Odnosi so pomembni tako v otroštvu kot vse življenje. Občutek sebe in samospoštovanja izhaja iz stika v odnosu. Če se želimo sogovorniku približati in ustvariti občutek zaupanja, je pomembno biti pozoren na sogovornikove potrebe, da bi se nam približal in odprl.

Najpomembnejši je občutek varnosti, ki ga potrebujemo, da se v odnosu pokažemo taki, kot v resnici smo, brez strahu, da bi izgubili spoštovanje in naklonjenost druge osebe. Tako smo lahko v odnosu ranljivi in hkrati v harmoniji z drugim. Naslednja je potreba, da nas druga oseba ceni, spoštuje in da smo zanjo vredni. Tudi iskanje zaščite in vodenja, ki se lahko včasih izkaže celo kot idealiziranje, je nezavedna potreba po naslonitvi na drugega, ki je v danem trenutku močnejši. Sledi ji potreba po tem, da smo v odnosu z osebo, ki razume, kaj doživljamo, zaradi tega, ker je sama doživela nekaj podobnega – v resničnosti ali domišljiji. Ko druga oseba podeli z nami svojo izkušnjo, potrdi naše doživljanje. Tudi samodefinicija je pomembna. Vsak posameznik je osebnost zase, individuum, ki si želi, da bi ga kot posebnega priznali tudi drugi. Ne da posluša, kako je čuden, ker ima drugačne zaznave ali potrebe kot vsi »normalni« drugi. Osnovna komponenta pomembnih odnosov je tudi ta, da imamo vpliv na drugo osebo. In obratno, vsak si želi, da bi nekdo drug, ki je za nas pomemben, prevzel spodbudo in poskrbel za nas včasih kot za majhne otroke. Ena od osnovnih potreb v tesnih odnosih je potreba po izražanju ljubezni, da nekaj naredimo za drugega. Ta se lahko kaže v skrbi za drugo osebo. V vrednotenju, hvaležnosti, nežnosti ali pa v tem, da nekaj naredimo za drugo osebo. Občutek, ko dajemo drugim, zadovolji tudi nas.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media