NOVICE OD VSEPOVSOD

dec. '16

Spominčice so tudi v Zgornjem Posočju

Svojci in osebe z demenco z obsežnega območja Posočja od Podbrda, Tolmina, Kobarida, Bovca pa do Trente se lahko pridružite prostovoljkam vsako zadnjo sredo v mesecu ob 17. uri v tolminskem domu upokojencev.

Spominčica Zgornjega Posočja združuje prostovoljce, nekaj svojcev in strokovne delavke. Organizirajo pogovore v skupini, srečanja, predavanja, ki so namenjena tudi širši javnosti, svojce učijo, kako se morajo obvarovati pred izgorelostjo, kako naj delujejo kot celotna družina in si med seboj pomagajo. Aktivno sodelujejo tudi s Slovenskim združenjem za pomoč pri demenci. »Spominčice« iz varovanih stanovanj in tolminskega doma upokojencev pa peljejo tudi na izlete.

Novosti Planinske založbe PZS

Planinska založba Planinske zveze Slovenije je predstavila kar nekaj novosti, ki pridejo prav planincem in tudi pohodnikom, ki se raje sprehajajo po nižavah.

Vodnik Julijske Alpe: južni del avtorja Andraža Poljanca »pokriva« območje južnega dela vzhodnih Julijcev od Krnske skupine čez Spodnje Bohinjske gore do Ratitovca in do zdaj malo zapostavljene Jelovice. Avtor opisuje vse markirane poti pa tudi neoznačene pristope in nekaj brezpotij. Pri tem je poiskal možnosti, da se lahko obiskovalec na izhodišče pripelje z vlakom.

Za tiste, ki imajo radi lažje, a slikovite planinske poti, bo kot nalašč vodnik Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras avtorja Milana Vinčeca. Družina se lahko odpravi na katerega od 31 izletov v vsakem letnem času, saj hudih zim tu ne poznajo, poti pa tudi niso zahtevne. Avtor je domačin in dober poznavalec zgodovine, kulture, posebnosti in običajev teh krajev in starih istrskih vasi, ki jih zanimivo opisuje.

Za ljubitelje planin in dobrih zgodb je primerna knjiga Ljudje v gorah publicista Dušana Škodiča. Petnajst zgodb, vpetih v gorsko okolje, dopolnjujejo ilustracije Milana Plužareva. Avtor je ideje za zgodovinske zgodbe v časovnem loku od železne dobe do današnjih dni večinoma povzel iz knjige Franceta Malešiča Spomin in opomin gora, druge pa je našel med urejanjem zgodovinskih prispevkov za Planinski vestnik.

Planinska založba je v sodelovanju z Geodetskim inštitutom Slovenije in Geodetsko družbo izdala tudi štiri prenovljene izdaje planinskih zemljevidov v merilu 1 : 25.000, in sicer Jalovec in Mangart, Bohinj, Stol in Triglav. Vsak, ki kupi zemljevid, tudi prispeva k zbiranju sredstev za obnovo in vzdrževanje planinskih poti.

Poleg tega je PZS ponatisnil vodnik Razširjena slovenska planinska pot Gorazda Goriška in Dnevnik Slovenske turnokolesarske poti, vodnik po 1800 kilometrov dolgi krožni kolesarski poti po Sloveniji. Izšel je tudi koledar za leto 2017, za katerega je fotografije s prelepimi motivi iz gorskega sveta prispevalo enajst avtorjev.

Društvo prijateljev Rogatca 

Domačine iz Rogatca, raztresene po Sloveniji in tujini, njihove svojce in druge, ki so se vanj priselili, v njem določen čas delovali ali ga imajo preprosto radi, od septembra 2001 povezuje Društvo prijateljev Rogatca. Zametki društva segajo vse do leta 1981, ko so začeli v Rogatcu okrog rojstne hiše pesnika in domačina Jožeta Šmita snovati muzej na prostem. Rogatčani, živeči v Ljubljani in bližnjih krajih, so zamisel podprli in na različne načine pomagali pri rojevanju muzeja.

Na letnih srečanjih in občasnih prireditvah (literarni večeri, slikarske razstave, koncerti klasične in zabavne glasbe …) spremljajo napredek v razvoju kraja ter spoznavajo turistično ponudbo občine, njene naravne in kulturne znamenitosti. Ob 15. obletnici delovanja pa so izdali knjigo V malem kraju, v mali ulici … ali Rogatec v spominih, v kateri 47 avtorjev iz različnih krajev in generacijskih obdobij razgrinja svoje življenjske zgodbe in povezanost z Rogatcem. Med drugim več kot polovica avtorjev omenja železnico, saj je Rogatčane povezala s svetom. Dragocenost besedil so poleg spominov tudi udomačene besede, ki se bodo zapisane v knjigi ohranile zanamcem (na primer: špricla, štamprl,, flenga, žunkala, farovž, flika, štrozak, šoštar, totengrobar, krigl, rifla, leder, infati, tumplati itd.).

Prispevki so iskreni, čustveni, šaljivi in predvsem prijetni za branje. Iz njih veje večstoletna pestra zgodovina kraja, izvemo pa tudi, zakaj si je Newyorčan izbral Rogatec za dom, kaj vse je doživljala mlada babica v hudih zimah, ko je pomagala ženam pri porodu, ali kako domačini doživljajo z žico obdano Sotlo, ki prebivalcev z obeh rečnih bregov stoletja ni razdvajala, ampak povezovala … (Danica Zorko)

 

Praznične vezenine za martinovo

Na 4. mednarodnem festivalu vezenja, ki ga je pripravila Mestna občina Velenje v sodelovanju z univerzo za tretje življenjsko obdobje, je sodelovalo več kot 200 razstavljavcev iz Srbije, Italije, Hrvaške in Slovenije. Obiskovalce so navdušile vezenine v različnih tehnikah, še zlasti modna revija vezenih oblačil.

Tema letošnjega festivala so bile praznične vezenine za martinovo in temu so se prilagodili tudi razstavljavci. Strokovna žirija (dr. Bojan Knfic, Jelka Tajnšek, Damjan Kljajič) je nagradila tri vezilje, ki so izdelale najlepše vezenine. Marija Jalen s Koroške Bele je prejela priznanje za tretje mesto, za drugo mesto Jožica Guštin iz krožka U3ŽO Spominčice Velenje ter prvo mesto Darinka Vidmar, Slovenka iz Doline pri Trstu. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

Ko pesem gane do solz

Radio Ognjišče je z novembrskim gala koncertom spet osvojil srca obiskovalcev. Ob 22. rojstnem dnevu je nastalo 22 priredb skladb, ki so jih Slavko Avsenik mlajši, Gašper Jereb, Matija Krečič in Nada ter Dečo Žgur opremili z novimi aranžmaji. Izvedli pa so jih Kvartopirci, Iva Stanič, Ivan Hudnik, Irena Yebuah Tiran, Irena Vidic, Metod Palčič, skupina M.J.A.V., Modrijani in drugi ob spremljavi Simfoničnega orkestra Cantabile iz Logatca ter Gala zbora. Občinstvo je še posebej navdušeno pozdravilo upokojenega nadškofa Alojzija Urana, ki je zapel skladbo Gospod, ti veš. Posnetku 22. gala koncerta lahko prisluhnete na spletnem naslovu: http://audio.ognjisce.si/oddaje/Arhiv_leto_2016. (T. D., fotografija: Rok Mihevc)

Božični bazar

V ljubljanskem botaničnem vrtu na Ižanski cesti 15 bo 15. decembra od 10. do 18. ure potekal božični bazar. Na prodaj bodo različni izdelki, ob 10. in 16. uri se lahko udeležite delavnice izdelave božičnih aranžmajev, ob 17. uri pa bo zanimivo predavanje dr. Jožeta Bavcona o simboliki božičnih rastlin.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media