Prevečkrat pozabljene mišice

Dobro počutje | dec. '16

Mišice medeničnega dna so v telesu zelo pomembne, saj podpirajo maternico, mehur in debelo črevo. Odgovorne so za to, da so notranji organi na svojem mestu, sodelujejo pri zadrževanju blata in urina ter vplivajo na spolne užitke. Mišice zaradi povečane telesne teže, dvigovanja bremen, porodov, hormonskih sprememb med nosečnostjo in po menopavzi ter staranja sčasoma slabijo, kar lahko pripelje do inkontinence.

Čeprav gre za tako pomembno skupino mišic, nanje pogosto pozabimo, jih sploh ne krepimo, ker se ne zavedamo pomembnosti njihove vloge, dokler ne začne zaradi njihove oslabelosti pešati njihova funkcija, pravi dr. Sonja Ukmar, zasebna zdravnica splošne medicine iz Ljubljane. »Iz svoje 30-letne prakse lahko povem, da je težav z inkontinenco veliko več, kot pa jih zaznava statistika. A o uhajanju urina, kaj šele blata, še vedno premalo govorimo, ne ukrepamo, težave pa se stopnjujejo. Ljudje si sčasoma ne upajo v družbo, skrbi jih, ali bodo pravočasno prišli do stranišča, kako bodo poskrbeli za higieno. Uhajanje urina ni le zdravstveni, pač pa tudi psihosocialni problem,« pravi zdravnica, ki je v Sloveniji prva začela lajšati težave vseh oblik uhajanja urina (stresna, urgentna in mešana inkontinenca) z metodo TPM – transpelvično elektromagnetno terapijo.

Valovi, kisik in bela svetloba

Da lahko sedenje na stolu krepi mišice, se marsikomu ne zdi prav verjetno, zato sem stol preizkusila tudi sama, zdravnica pa je podrobneje razložila delovanje: »Metoda temelji na principu elektromagnetnega valovanja, po domače ji rečemo kar fitnes mišic medeničnega dna. Natančno določeni pulzi prodrejo od 10 do 15 centimetrov globoko v tkivo in delujejo neposredno na mišice medeničnega dna in ustrezno živčevje. Krepijo mišice in tako izboljšajo njihovo moč in koordinacijo, hkrati pa nas naučijo zavestno nadzorovati in uporabljati te mišice. Valovanje je usmerjeno na točno določeno mesto, pri ženskah je to predel nožnice, pri moških pod testisi.«

Na prvi posvet morate k zdravnici priti z izvidi ginekologa oziroma urologa in s postavljeno diagnozo. Glede na vrsto inkontinence za vsakega posameznika izbere jakost, ki jo postopoma viša, in položaj, ki mu najbolj ustreza. Posamezna terapija traja dvajset minut. Treba je opraviti sklop šestnajstih terapij v šestih tednih.

»Po dosedanjih izkušnjah lahko inkontinenco v večini primerov zelo omilimo ali celo ozdravimo, moram pa povedati, da je uspešnost terapije odvisna od trajanja inkontinence in spremljajočih bolezni. Starost niti ne igra posebne vloge, pred kratkim sta to metodo preizkusili gospe, stari 89 in 91 let. Terapija je učinkovita tudi za tiste, ki že uporabljajo inkontinenčne predloge. Zelo so zadovoljni, ko namesto treh do petih predlog uporabijo le eno do dve na dan,« pravi zdravnica. Primerna je tudi za moške, ki imajo težave zaradi povečane prostate (benigna hiperplazija prostate), pri motnjah erekcije ali kot rehabilitacija po radikalni operaciji, prostatektomiji. Če okvara ni prehuda, je mogoče izboljšati moč mišice zapiralke in mišic medeničnega dna, bolniki pa opazijo izboljšanje že po nekaj terapijah. Nezanemarljivi pa niso niti drugi učinki metode, namreč da izboljšuje libido in povečuje zmožnosti doseganja orgazma, pomaga pri zmanjševanju bolečin v križu in odpravljanju celulita. Kombinacija magnetnega valovanja z dodanim kisikom in svetlobno terapijo pa ugodno vpliva na splošno počutje in blaži stres.

Kot pravi sogovornica, metoda nima neželenih stranskih učinkov, ne poškoduje tkiv in ni boleča. To lahko potrdim tudi sama, sprva je občutek res nekoliko nenavaden, nikakor pa ni neprijeten. Odsvetujejo pa jo tistim, ki imajo epilepsijo ali srčni spodbujevalec, nosečnicam in pri akutnih ginekoloških vnetjih.

V tujini, zlasti v Nemčiji in Švici, je terapija TPM znana že več kot 25 let, pri nas pa, kot prizna sogovornica, le počasi prodira miselnost, da moramo kaj več storiti za svoje zdravje in dobro počutje. »Keglove vaje so dobre za preventivo, so pa premalo, ko težave z uhajanjem urina že nastopijo. Predvsem jih ne opravljamo dovolj pogosto in dosledno. Nikakor ne gre podcenjevati uhajanja prvih kapljic. Vsako odlašanje lahko pomeni poslabšanje in prehod v kronično in težje popravljivo stanje,« pravi Sonja Ukmar.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media