Prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje zavod

Dobro je vedeti | jan. '17

O nujnih spremembah na področju zdravstvenega zavarovanja in varstva je že kar nekaj časa veliko govora. Najnovejše so bile v grobem predstavljene prejšnji mesec. O njih bomo seveda pisali tudi v Vzajemnosti. Tokrat pa odgovarjamo na vprašanja nekaterih bralcev, nanašajoča se na veljaven način plačevanja prispevkov uživalcev pokojnin in denarnih nadomestil iz invalidskega zavarovanja za obvezno zdravstveno zavarovanje. Ali upokojenci plačujejo te prispevke? Kako ti vplivajo na višino njihovih pokojnin? So te zaradi tega nižje?

Po veljavnem Zakonu o zdravstvenem zavarovanju in varstvu (ZZVZZ) se štejejo med tovrstne zavarovance osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki prejemajo pokojnino po predpisih Republike Slovenije oziroma preživnino po predpisih o preživninskem varstvu. Zavarovani so za primer bolezni in poškodbe zunaj dela, za kar je treba plačevati prispevek za zdravstvene storitve in povračilo potnih stroškov. Zavezanci za plačilo tega prispevka pa niso uživalci pokojnin in preživnin, temveč Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (zavod). Prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje zato seveda nima nobenega vpliva na višino pokojnine posameznega zavarovanca. Po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (sistemski zakon) pa je zavod zavezan plačevati tudi prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje od določenih nadomestil iz invalidskega zavarovanja.

Zavod tako plačuje prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje od pokojnin, določenih denarnih nadomestil iz invalidskega zavarovanja in preživnin. Glede na to, da se ti prejemki izplačujejo v neto zneskih, se za določitev osnove, od katere se obračunajo prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje, ti v skladu z določbami ZZVZZ predhodno preračunajo v bruto vrednost tako, da se povečajo s količnikom povprečne stopnje davka od osebnih prejemkov in povprečne stopnje prispevkov za socialno varnost, ki se plačujejo iz plač, v skladu s posebnim zakonom, s katerim se ureja davek od osebnih prejemkov.

Po Zakonu o prispevkih za socialno varnost znašajo prispevne stopnje za pokojnine in preživnine 5,96 odstotka, za nadomestila iz invalidskega zavarovanja pa 6,56 oziroma 5,96 odstotka od ustrezne osnove, odvisno od vrste nadomestila.

Drugi največji odhodek

V letu 2015 so se za določitev osnov za obračun prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje odhodki zavoda za pokojnine, nadomestila iz invalidskega zavarovanja in preživnine povečali s količnikom 1,53186. Zavod je v tem letu namenil za obvezno zdravstveno zavarovanje teh zavarovancev 376.990.431 evrov ali 6,7 odstotka vseh odhodkov. Po statističnih podatkih zavoda, razvidnih iz Letnega poročila 2015, so v tem letu deleži odhodkov zavoda, razvrščenih po namenih, znašali:

  • za pokojnine 84,2 odstotka;
  • za prispevke za zdravstveno zavarovanje uživalcev pravic 7,6 odstotka;
  • za transferje za zagotavljanje socialne varnosti 4,4 odstotka;
  • za nadomestila iz invalidskega zavarovanja 3 odstotke;
  • za stroške delovanja zavoda (plače in drugi izdatki zaposlenim, prispevki delodajalcev za socialno varnost, izdatki za blago in storitve ter naložbe) 0,7 odstotka;
  • za tekoče transferje v tujino 0,02 odstotka;
  • za transferje nepridobitnim organizacijam in ustanovam 0,01 odstotka.

Prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje uživalcev pokojnin, nadomestil iz invalidskega zavarovanja in preživnin je torej po obsegu potrebnih sredstev drugi največji odhodek zavoda.

Višina odhodkov zavoda za ta namen je odvisna od števila zavarovancev, stopnje prispevkov (ki so že vrsto let nespremenjene) in višine količnika za izračun osnove za obračun prispevkov. Zadnji pa se – tako kot število prejemnikov – spreminja. Kljub temu pa se v zadnjih petih letih višina odhodkov za ta namen ni bistveno spreminjala. Koliko so znašali odhodki za obvezno zdravstveno zavarovanje v evrih in kolikšen delež so ti dosegli v skupnih odhodkih zavoda, je razvidno iz naslednje razpredelnice:

Leto

Znesek v €

Delež v %

2011

375.006.712

7,6

2012

370.872.699

7,6

2013

377.982.541

7,6

2014

378.003.060

7,6

2015

376.990.431

7,6

Dejstvo, da iz sredstev pokojninskega in invalidskega zavarovanja krijejo tudi odhodke za obvezno zdravstveno zavarovanje, je vsekakor treba upoštevati pri podajanju objektivnih ocen o njihovi višini. Na to pa se v razpravah o potrebnem obsegu vsakokratnih finančnih sredstev, namenjenih obveznemu pokojninskemu in invalidskemu zavarovanju, žal skoraj vedno pozabi! Odhodki za obvezno zdravstveno zavarovanje uživalcev pokojnin in nekaterih denarnih nadomestil pa, kot nazorno kažejo statistični podatki, nikakor niso zanemarljivi. Posredno financiranje obveznega zdravstvenega zavarovanja prek sredstev, zbranih za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ob dejstvu, da mora za zagotovitev izravnanih dohodkov in odhodkov tega zavarovanja sredstva zanj prispevati v skladu s sistemskim zakonom tudi državni proračun, dejansko pomeni, da obvezno zdravstveno zavarovanje že zdaj posredno financirajo tudi prek proračuna!

Jože Kuhelj 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media