Januarja za 1,15 odstotka višje pokojnine

Dobro je vedeti | jan. '17

Bralci se gotovo spominjajo, da smo v novembrski številki napovedali možnost uskladitve pokojnin, ki naj bi jo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (zavod) opravil v januarju 2017. Uskladitev naj ne bi temeljila na določbah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (sistemski zakon), temveč jo je predvideval predlog zakona o izvrševanju proračunov republike Slovenije za leti 2017 in 2018 (ZIPRS 1718), ki je bil tedaj še v javni obravnavi. Državni zbor je navedeni zakon na seji konec novembra 2017 sicer sprejel. Zaradi naknadno izglasovanega veta državnega sveta pa je moral o njem ponovno odločati. Tudi ponovljena obravnava je bila uspešna in navedeni zakon je bil na seji 6. decembra 2016 dokončno sprejet.

Sprejeti ZIPRS 1718 je v primerjavi s predlogom, o katerem smo poročali, doživel v določbah, nanašajočih se na usklajevanje pokojnin, dve za uživalce pokojnin pomembni spremembi. Prva zadeva višino uskladitve pokojnin. Izplačila pokojnin za mesec januar bodo zaradi uskladitve višja za 1,15 odstotka, torej ne le za 1 odstotek, kot je predvideval predlog ZIPRS 1718. Iz obrazložitve spremembe višine uskladitve, oblikovane na matičnem odboru za finance in monetarno politiko, je razvidno, da pomeni tako predlagana višina uskladitve zgornjo mejo glede na obseg izdatkov za pokojninsko blagajno, določen v odloku o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2017 do 2019. Morebiten višji odstotek uskladitve pa bi pomenil tako neskladnost z navedenim odlokom kot tudi z zakonom o fiskalnem pravilu.

Višji odstotek uskladitve pokojnin bi bil zelo verjetno potreben, če bi ta vendarle temeljila na določbah sistemskega zakona. Po tem zakonu se uskladitev pokojnin (kot vemo, je namenjena ohranjanju njihove vrednosti) izvede enkrat letno. Temelji na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji, ki jo ugotovi in uradno objavi Statistični urad Republike Slovenije. Pokojnine se uskladijo pri izplačilu pokojnin za mesec februar tako, da se uskladijo za odstotek, ki je rezultat seštevka 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje od januarja do decembra preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od januarja do decembra preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem.  

Po ocenah, ki so jih pripravili pri uradu za makroekonomske analize in razvoj, razvidnih iz jesenske analize gospodarskih gibanj v letu 2016, naj bi se povprečna bruto plača, izplačana za obdobje od januarja do decembra 2016, povečala – v primerjavi z njenim izplačilom v enakem obdobju leto pred tem – za 1,9 odstotka, cene življenjskih potrebščin pa naj bi se v istih obdobjih zvišale le za 0,1 odstotka. Glede na prej povzeto formulo, zapisano v sistemskem zakonu, in navedene ocene povečanja povprečne bruto plače in cen življenjskih potrebščin bi torej uskladitev pokojnin po tem zakonu znašala 1,2 odstotka.  

Mogoča izredna uskladitev pokojnin

Druga sprememba v sprejetem ZIPRS 1718 pa zadeva možnost izvedbe izredne uskladitve pokojnin v letu 2017. Predlog tega zakona jo je onemogočal, sprejeti zakon pa jo dopušča. Ker je njena izvedba pogojena s soglasjem vlade, pa so realne možnosti, da bi do nje tudi v letu 2017 vendarle prišlo, izjemno majhne, posebej še, ker naj bi bila že z uskladitvijo v januarju dosežena zgornja meja obsega izdatkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v tem letu.

Pogoj za izvedbo take uskladitve, določen v sistemskem zakonu, pa bo tudi v letu 2017 skoraj zagotovo izpolnjen. Navedeni zakon namreč določa dva različna mogoča pogoja za njeno izvedbo, in sicer če je v letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast bruto domačega proizvoda, ali če je v letu, ko je rast najnižje pokojninske osnove dve leti zaporedoma nižja od rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od januarja do decembra preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem pred tem. Izredna uskladitev se izvede v letu, ki sledi letu, v katerem je bil izpolnjen eden od navedenih pogojev. Rast gospodarskega bruto domačega proizvoda, dosežena v letu 2016, naj bi imela po vseh do zdaj znanih ocenah pozitivni predznak.

Pozitiven prispevek sprejetega ZIPRS 1718 je izvedba uskladitve pokojnin mesec dni prej, kot bi bila izvedena po določbah sistemskega zakona. Po navedenem zakonu se uskladitev izvede pri izplačilu pokojnin za mesec februar. Tedaj bi bila upravičencem izplačana tudi razlika za nazaj, za januar. Uskladitev, izvedena po ZIPRS 1718, pa bo verjetno nekoliko nižja, kot bi bila po določbah sistemskega zakona.   

Pri januarskih izplačilih bodo za 1,15 odstotka usklajene vse pokojnine, nadomestila iz invalidskega zavarovanja, dodatki upravičencem do pokojnin iz republik nekdanje SFRJ in preživnine po predpisih o preživninskem varstvu kmetov ter pokojnine po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov. Zneski dodatkov za pomoč in postrežbo ter invalidnin za telesne okvare pa bodo še naprej ostali nespremenjeni, ker njihova uskladitev ni predvidena.

Jože Kuhelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media