Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | feb. '17

ČAKALNA DOBA ZA OPERACIJO LEDVIČNIH KAMNOV

Bralcu je osebni zdravnik dejal, da lahko na operacijo ledvičnih kamnov čaka tudi več kot leto dni, obenem mu je izdal napotnico za specialista. Pri pregledu pa je specialist ugotovil, da bi operacijo potreboval čim prej. Njegov osebni zdravnik se s tem ni strinjal. Bralca zanima, kdo ima prav in koliko časa bo moral čakati na operacijo.

V skladu s pravilnikom o najdaljših dopustnih čakalnih dobah za posamezne zdravstvene storitve in o načinu vodenja čakalnih seznamov (Uradni list RS, št. 63/10) se stopnje nujnosti pri zdravstvenih posegih razvrščajo v kategorije nujno, hitro in redno. Zdravstvena storitev, ki je označena s stopnjo nujnosti nujno, je izvedena takoj, najpozneje v 24 urah, in ni predmet čakalne dobe oziroma čakalnega seznama. Zdravstvena storitev, ki je označena s stopnjo nujnosti hitro, je izvedena najpozneje v treh mesecih. Zdravstvena storitev, ki je označena s stopnjo nujnosti redno, je izvedena najpozneje v šestih mesecih.

Ne glede na tako določene roke znaša najdaljša dopustna čakalna doba pri malignih obolenjih en mesec, pri ortopedskih operativnih posegih pa eno leto. V skladu s tako določenimi roki in upoštevajoč stopnjo nujnosti, ki jo je določil njegov osebni zdravnik, bi moral bralec čakati na operacijo ledvičnih kamnov najdlje šest mesecev. Poleg tega je specialist (zdravnik, h kateremu je bil napoten) po opravljenem pregledu ugotovil višjo stopnjo nujnosti, in sicer stopnjo hitro, v skladu s katero bi moral biti bralec operiran najkasneje v treh mesecih. 

Kadar zdravnik (specialist), h kateremu je bi pacient napoten, ugotovi višjo stopnjo nujnosti, velja njegova stopnja nujnosti. Svetujem, da o tem obvesti svojega zdravnika in od njega zahteva, naj poskrbi za to, da bo operiran po hitrejšem postopku, torej najkasneje v treh mesecih.

Ne glede na predpisane čakalne dobe marsikatera zdravstvena ustanova v praksi teh posegov ne more pravočasno zagotoviti zaradi kadrovskih težav in/ali velikega števila bolnikov. Če bodo bralcu predlagali izvedbo iste zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu z dopustno čakalno dobo (tri mesece), naj tak predlog sprejme, če želi, da bo operativni poseg izveden čim prej.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media